Top 100 Comics Of The 10s

40-31: Gimme Patience
Αφού είχατε την υπομονή να περιμένετε μέχρι εδώ, δεν νομίζουμε ότι θα σταματήσετε να διαβάζετε, τώρα που πλησιάζουμε στις κορυφαίες θέσεις του Top 100 της δεκαετίας! Και η υπομονή σας ανταμείβεται, με τον Batman x2, έναν ατάλαντο συγγραφέα και το μόνο ελληνικό comic της λίστας μας!
40

Fante Bukowski

2015-2018Writer/ArtistNoah Van SciverFantagraphics Books

Aν και ο Noah Van Sciver δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο της Ένατης Τέχνης, στα μάτια μου είναι ίσως ο πιο ανερχόμενος δημιουργός αυτή τη στιγμή και έργα όπως το FANTE BUKOWSKI με επιβεβαιώνουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Διασκεδαστικό, κατά στιγμές συγκινητικό, δεικτικό και άκρως σατιρικό, το τρίτομο αυτό έργο είναι πρώτα απ’ όλα ενοχλητικά ειλικρινές.

Ο Fante Bukowski είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος underground συγγραφέας, από αυτούς που αξίζουν κάθε υπερβολή της φήμης τους και κάθε τιμή, είτε μετά θάνατον είτε πιο πριν. Αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο μυαλό του ίδιου του Fante. Στην πραγματικότητα, κανείς δε συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του για το αστείρευτο ταλέντο του, κάτι που αφήνει τον ίδιο έκπληκτο, αλλά δεν τον απογοητεύει σε καμία περίπτωση. Παλεύει, λοιπόν, με νύχια και με δόντια, με τα δικά του fanzines, με συνεχείς οχλήσεις σε εκδοτικούς οίκους, αλλά και με την αυθεντική ζωή ενός underground συγγραφέα: μένει σε ένα καταγώγιο ξενοδοχείο, πίνει και πληρώνει λογαριασμούς, ανάλογα με τις διαθέσεις των γονιών του, που του στέλνουν εμβάσματα – με σκοπό, φυσικά, να τον μειώσουν, όπως μας λέει ο ίδιος.

Θα μπορούσε να είναι μια άσκηση υπομονής για κάθε αναγνώστη: για πόσες σελίδες, άραγε, μπορεί να αντέξει τον εκνευριστικό, εγωπαθή και αντιπαθέστατο χαρακτήρα; Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, μάλλον το ερώτημα είναι ρητορικό. Γιατί ο Noah Van Sciver μας αναγκάζει να συμπάσχουμε με τον ατάλαντο και οξύθυμο πρωταγωνιστή του και να περιμένουμε τη στιγμή που θα δικαιωθεί, ακόμη κι όταν πετά φίλους και συνεργάτες στις γραμμές του τρένου. Κάτι τέτοιο δε γίνεται ποτέ και, τρεις τόμους αργότερα, ακόμη περιμένουμε μία βράβευση του Fante, ένα εκδοτικό συμβόλαιο, ένα καλό review βρε αδερφέ. Και όσο κάτι τέτοιο δεν έρχεται, θα περιμένουμε και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τις ιστορίες του.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31