Top 100 Comics Of The 10s

40-31: Gimme Patience

31

Χαρακώματα

2014WriterΤάσος ΖαφειριάδηςArtistΠέτρος ΧριστούλιαςJemma Press, SoComic

Το μοναδικό ελληνικό comic στο Top 100 μας και όχι άδικα! Ευτυχώς για όλους όσους αγαπάμε τα ελληνικά comics, η δεκαετία αυτή υπήρξε όχι μόνο παραγωγική σε αριθμούς, αλλά και εξαιρετική σε ποιότητα. Ανάμεσά τους, το ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ έχει μια ιδιαίτερη θέση.

Το να πεις ότι ο Τάσος Ζαφειριάδης έγραψε μια καλή ιστορία και ότι ο Πέτρος Χριστούλιας τη σχεδίασε με μοναδικό τρόπο δεν είναι και κανένα τρομερό νέο. Ο Ζαφειριάδης είναι ανάμεσα στους κορυφαίους αφηγητές του είδους και ο Χριστούλιας έχει ένα καθαρό, ξεχωριστό στυλ. Στο ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ τα έδωσαν όλα, όμως.

Μέσα από μια σειρά μικρών ιστοριών, οι δύο καλλιτέχνες μας μιλάνε για τη ζωή στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη βαρεμάρα, την αρρώστια, τις αγγαρείες, το φόβο, τον έρωτα και την κακή ποίηση που μας απειλεί όλους. Μιλάνε για τον πόλεμο, όπως αυτός πραγματικά είναι, μια σειρά από κακούς διοικητές, ατελείωτες ώρες αναμονής με ανιαρά καθήκοντα και μιαν άλλη ζωή που άφησαν πίσω, στον πραγματικό κόσμο που η παράνοια του πολέμου δεν έχει χτυπήσει. Ο Ζαφειριάδης στηρίχτηκε πάνω σε ιστορικά έγγραφα και επιστολές για να αντλήσει έμπνευση σε μια υπέροχη επίδειξη του τί μπορεί κανείς να κάνει με το υλικό που είναι εκεί έξω.

Αυτό που με κερδίζει στο ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ είναι το κοφτερό χιούμορ που πρώτα σε κάνει να γελάς και μετά να σταματάς και να σκέφτεσαι. Ξέρεις, από αυτό το σπάνιο χιούμορ που βρίσκεις στα καλά έργα τέχνης. Γλυκόπικρο, αστείο, αληθινό. Αληθινό και καθαρό σα το σχέδιο του Χριστούλια, που ξέρει πώς ακριβώς να υπογραμμίσει αυτά που πρέπει για να αναδειχτεί η ιστορία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Εθνική Βιβλιοθήκη επέλεξε να αναδείξει το έργο αυτό και τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησαν οι δυο τους.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31