Top 100 Comics Of The 10s

40-31: Gimme Patience

38

Patience

2016Writer/ArtistDaniel ClowesFantagraphics Books

Δεν ήμουν καθόλου σίγουρη αν η τελευταία δημιουργία του Daniel Clowes θα κέρδιζε μία θέση στη λίστα μας. Το PATIENCE δε μοιάζει με τις προηγούμενες δουλειές του και για να είμαι ειλικρινής μπορώ δύσκολα να το συγκρίνω με κάτι άλλο. Κατά συνέπεια και με μαθηματική λογική, είναι το καλύτερο στην κατηγορία του.

Με μία πρώτη ματιά, πρόκειται για μια συνηθισμένη ιστορία εκδίκησης. Ο πρωταγωνιστής, Jack Barlow, ζει μες τη μιζέρια, από τη στιγμή που, γυρνώντας σπίτι του, ανακάλυψε το πτώμα της γυναίκας του, Patience. Δεκαεφτά χρόνια μετά το θάνατό της, βρίσκει τρόπο να επιστρέψει στο παρελθόν με την ελπίδα να ανακαλύψει το δολοφόνο και να αλλάξει τα γεγονότα.

Στα πολυτάλαντα χέρια του Daniel Clowes, το noir αστυνομικό μοτίβο μπλέκεται με την επιστημονική φαντασία και με μελαγχολικές δόσεις από την αμερικανική επαρχία, μπλέκοντας κατάθλιψη κι αδρεναλίνη με μοναδικό τρόπο. Παρά το ταξίδι στο χρόνο, το έργο παραμένει σκληρά ρεαλιστικό, αφήνοντας παράλληλα μια θέση στο ρομαντισμό (γιατί την ημέρα που θα κόψει και ο Clowes το συναίσθημα, εγώ παραιτούμαι).

Όσον αφορά στο σχέδιο, το PATIENCE χαρακτηρίζεται από δυνατά, άγαρμπα χρώματα, που αντικαθιστούν την πιο μουντή παλέτα, στην οποία μας έχει συνηθίσει ο Daniel Clowes. Η 80s αισθητική είναι παρούσα σε κάθε σελίδα, ακόμα κι αν το comic καλύπτει μια περίοδο 44 χρόνων, και κάθε σελίδα έχει λίγο από το κίτρινο των μαλλιών της Patience. Ενώ δεν πιστεύω πως είναι η πιο όμορφη δουλειά του Clowes, αλλά είναι σίγουρα πολύ ξεχωριστή, καλώντας τον αναγνώστη να κοιτάξει προσεκτικά τις λεπτομέρειες και να χαθεί στη ψυχεδελική διάθεση των panels.

Καταφέρνοντας να ξεπεράσει το disposable woman trope, το PATIENCE μας δίνει μία αληθινή ιστορία αγάπης και δράσης, που δε δέχεται το θάνατο ως τέλος. Όπως τα GHOST WORLD, ART SCHOOL CONFIDENTIAL και WILSON, έτσι και το PATIENCE θα γίνει ταινία. Κι εγώ θα το έχω πει πρώτη: “το comic ήταν καλύτερο!”.

#40 #39 #38 #37 #36 #35 #34 #33 #32 #31