Top 100 Comics Of The 10s

30-21: Animal Man Nitrate

23

Locke & Key

2010-2013WriterJoe HillArtistGabriel RodriguezIDW Publishing

Το LOCKE & KEY, η παρθενική σειρά comics του Joe Hill, μας έπιασε όλους στον ύπνο. Ένα ιδανικό κοκτέιλ, με μια δόση καθημερινής βίας και κρυμμένων μυστικών, μία δόση λαβκραφτικό τρόμο και μία δόση υπερφυσικό μυστήριο στο στιλ του τηλεοπτικού FRIDAY THE 13TH.

Όταν τα παιδιά της οικογένειας Locke επιστρέφουν στο πατρικό του δολοφονημένου πατέρα τους, στην πόλη Lovecraft (*nudge*, *wink*), βρίσκονται αντιμέτωπα τόσο με το τραύμα, όσο και με τις δαιμονικές δυνάμεις που υποκινούν τη βία εναντίον τους. Το παρελθόν που λησμονούν όλα τα μέλη της οικογένειας, μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, έρχεται να τους στοιχειώσει, μαζί και την ανυποψίαστη πόλη.

Το LOCKE & KEY ακολουθεί αποτελεσματικά δύο προσεγγίσεις ιδιαίτερα αγαπητές στους λάτρεις της λογοτεχνίας μυστηρίου και τρόμου, καθώς και στους ψυχαναγκαστικούς αναγνώστες. Από τη μία, η ιστορία και το υπόβαθρό της έχουν μεγάλο βάθος, το οποίο παραμένει, αρχικώς, εν πολλοίς άγνωστο, τόσο στους χαρακτήρες, όσο και στον αναγνώστη, που το ανακαλύπτει μαζί τους. Από την άλλη, αυτό το αίσθημα ικανοποίησης από τις διαδοχικές αποκαλύψεις, συμπληρώνεται με το αίσθημα της ανα-κάλυψης, καθώς μαθαίνουμε για τα διαφορετικά μαγικά κλειδιά, που βρίσκονται στην καρδιά της ιστορίας, και τις κλειδαριές του πατρικού που τα ενεργοποιούν. Η αποκάλυψη, η ανακάλυψη και ο ψυχαναγκασμός, ικανοποιούνται με την εξήγηση όλων των στοιχείων και την απάντηση όλων των ερωτημάτων που έχουν τεθεί, κατά τη διάρκεια της σειράς, ακολουθώντας πάντα τους εδραιωμένους κανόνες της μαγείας, που έχει δημιουργήσει ο Hill για τα κλειδιά.

Πέραν του σεναρίου, το σχέδιο του Gabriel Rodriguez, πιθανότατα όχι αρεστό υπό άλλες συνθήκες, είναι ιδανικό για την απεικόνιση της γκροτέσκας πραγματικότητας που ζουν οι χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί μια επίφαση κανονικότητας. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά λεπτομερές όπου χρειάζεται, χωρίς να είναι φορτωμένο, και, πάνω απ’ όλα, ρευστό και δυναμικό, όπως οι εφιάλτες του comic.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21