Top 100 Comics Of The 10s

20-11: House Of The Rising X

19

Saga

2012-2019WriterBrian K. VaughanArtistFiona StaplesImage Comics

SAGA… Τι να πεις για αυτήν τη σειρά που να μην είναι πολύ, πολύ λίγο; Ομολογώ, πρωτίστως, πως είμαι ένας από τους όψιμα προσηλυτισμένους. Για χρόνια τη σνόμπαρα, βάζοντάς την, βιαστικά και απερίσκεπτα, στο κουτάκι “Ρωμαίος και Ιουλιέτα… in Spaaace!”. Πόσο λάθος, λάθος έκανα. Βλέπετε, οι ήρωες του Shakespeare δεν έγιναν ποτέ γονείς.

Ήμουν ήδη γονιός κι εγώ όταν τελικά αποφάσισα να της δώσω μια ευκαιρία και αυτό είχε τη σημασία του, μιας και οι πρώτες ατάκες με κέρδισαν αμέσως. Είχαν να κάνουν με την όχι τόσο όμορφη και ρομαντική διαδικασία της γέννας. Μπαμ! Άμεσο, ρεαλιστικό, κάφρικο, αστείο!

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Vaughan, με συνοδοιπόρο την Staples, αφηγούνται μια υπέροχη, βαθιά ανθρώπινη space opera. Με όλη και την καλύτερη δυνατή έννοια. Έχει τα θετικά χαρακτηριστικά μιας “κοινωνικής σειράς”, ντυμένης με sci-fi θεματολογία. Να προσθέσω εδώ ότι είναι από τις λίγες space opera σειρές που δεν έχει πρωταγωνιστές… καραβανάδες! Νυν, τουλάχιστον.

Τα πιο σημαντικά και δυνατά χαρακτηριστικά του SAGA είναι δύο. Πρώτα, οι εξωτικές και περίεργες ιδέες, οι οποίες αποδίδονται άριστα σε εικόνα. Από ρομπότ με κεφάλια-οθόνες και αραχνογκόμενες, μέχρι μισθοφόρους με pets και τυφλοποντικοκέφαλες πριγκίπισσες. Περίεργα, μα τόσο πειστικά δοσμένα. Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο γνώρισμά του είναι οι χαρακτήρες. Καλοφτιαγμένοι και… ειλικρινείς! Στις πράξεις και τους διαλόγους τους. Δεν μπορείς παρά να τους πιστέψεις και να νοιαστείς για αυτούς.

Αυτό, νομίζω, είναι που κάνει το SAGA μια από τις καλύτερες σειρές της δεκαετίας. Σε γνωρίζει σε άτομα που γίνονται φίλοι σου. Ή εχθροί. Αναλόγως. Θέλεις να μάθεις για τις σκέψεις, τις πράξεις τους και, στο τέλος, τη ζωή ή το θάνατό τους. Εδώ, στο θάνατο, θέλω να κάνω μια τελευταία στάση. Δεν πεθαίνουν συνέχεια χαρακτήρες, αλλά όταν ο Vaughan το κάνει, φροντίζει να σε πονέσει.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της σειράς είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Μετά από έναν σημαντικό, σημαντικότατο θάνατο, έχουμε ένα hiatus που κρατάει, προς το παρόν, ενάμιση χρόνο. Αναμένουμε.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11