Top 100 Comics Of The 10s

20-11: House Of The Rising X

18

Mary Wept At The Feet Of Jesus

2016Writer/ArtistChester BrownDrawn & Quarterly

Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς ένα comic, το οποίο χρησιμοποιεί επιλεγμένες ιστορίες από τη Βίβλο, προκειμένου να υπερασπιστεί και να ανυψώσει τη δουλειά των εκδιδόμενων γυναικών από… τη βιβλική εποχή, βασικά; Πρέπει να σταθεί στη φιλοσοφία και στα νοήματά του; Να αποφύγει το ναρκοπέδιο που προκύπτει από τον συνδυασμό της θρησκείας με την πορνεία και να επικεντρωθεί στην τεχνική του αρτιότητα;

Με το θέμα που έχει διαλέξει ο Chester Brown για το MARY WEPT AT THE FEET OF JESUS, δεν έχει δυσκολέψει μόνο τη δική του ζωή, αλλά και όσων προσπαθήσουν να περιγράψουν το έργο του. Γιατί το πιο πρόσφατο comic του μεγάλου ανεξάρτητου δημιουργού δε μπορεί να περιγραφεί απλά ως διαφορετικό ή προκλητικό – ούτε καν ως το επόμενο κεφάλαιο του μανιφέστο του, το οποίο ξεκίνησε από το PAYING FOR IT και προσπαθεί να παρουσιάσει το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ως αυτό που πραγματικά είναι (ή θα έπρεπε να είναι): ένα επάγγελμα.

Στο MARY WEPT AT THE FEET OF JESUS κάνει double down στη συγκεκριμένη θεματική, παρουσιάζοντάς μας εικονογραφημένες ιστορίες, απευθείας φερμένες από τη Βίβλο, που είναι θετικές απέναντι στις εκδιδόμενες γυναίκες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνδυάζει τις ιστορίες του με πηγές, που δείχνουν πως κάποιες από τις μεγαλύτερες μορφές της Βίβλου ενδεχομένως ήταν εκδιδόμενες γυναίκες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα έργο που μπορεί να διαβαστεί από περιέργεια, από ενδιαφέρον, από πρόθεση για καταδίκη των απόψεών του ή για μια διαφορετική ανάγνωση ιστοριών που ενδεχομένως κρύβουν περισσότερα από όσα νομίζαμε την πρώτη φορά που τις διαβάσαμε.

Όποιο κι αν είναι από τα παραπάνω, όμως, το MARY WEPT AT THE FEET OF JESUS είναι ένα άρτιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον comic, είτε ως ένα ανάγνωσμα που θα δώσει τροφή για περισσότερη έρευνα είτε ως κάτι που θα θυμάσαι για πολύ καιρό, αλλά και πάλι θα δυσκολεύεσαι να περιγράψεις.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11