Top 100 Comics Of The 10s

20-11: House Of The Rising X

12

Multiversity

2014-2015WriterGrant MorrisonArtistsIvan Reis, Jim Lee, Marcus To, Paolo Siqueira, Ben Oliver, Cameron Stewart, Doug Mahnke, Frank Quitely, Chris SprouseDC Comics

Στο πολυεπίπεδο, πολύπλοκο, πολυδιάστατο και πολυσυζητημένο mini series του Grant Morrison, κυριολεκτικά τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μεταξύ αυτών και το να βρεθεί μόλις δυο θέσεις πριν από το Top 10 των κορυφαίων comics της δεκαετίας που φεύγει!

Το Multiverse της DC δέχεται επίθεση από μια μυστήρια φυλή παρασιτικών εξωγήινων, κάθε μέλος της οποίας αποτελεί την προσωποποίηση μιας κακοπροαίρετης ιδέας. Ανεξέλεγκτη τεχνολογία, ιδιοφυία που δεν διακατέχεται από κανενός είδους ηθική, παρανοϊκή απόγνωση, άβουλος και άμυαλος όχλος και η πλέον ακραία έκφανση της έννοιας “femme fatale” (το τελευταίο απορώ πως δεν ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων από φεμινιστές και απανταχού allies). Τα παραπάνω “concepts” απειλούν να ισοπεδώσουν το πολύ-σύμπαν της αγαπημένης εκδοτικής, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο κάθε νοήμονος νου σε αυτό και, κατά συνέπεια, να ελέγξουν την εξέλιξη των γεγονότων/ιστοριών.

Στις σελίδες του comic, αντίπαλο δέος σε αυτή την εισβολή, είναι μια πλειάδα ηρώων από όλα τα σύμπαντα του Multiverse, οι οποίοι ελπίζουν να κατορθώσουν να βγουν νικητές από τη μάχη για το σύνολο της δημιουργίας (αγγλιστί, battle for all creation, που είναι μάλλον ο πιο γαμάτος τίτλος στην ιστορία του σύμπαντος – οποιουδήποτε σύμπαντος!). Το πραγματικό αντίπαλο δέος, όμως, είναι το μυαλό και η ψυχή του κορυφαίου mainstream/superhero συγγραφέα στην Ιστορία του Μέσου (deal with it!), του τεράστιου Grant Morrison, ο οποίος γράφει ένα comic που είναι ταυτόχρονα ύμνος στο DC Universe και μια σχεδόν αγενής απάντηση σε όσους καταπιάνονται με αυτό χωρίς να ξέρουν τι σκατά κάνουν!

Ο Morrison συνθέτει μια απίστευτα πολύπλοκη, πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ιστορία, η οποία καταφέρνει να μιλάει στη συντριπτική πλειονότητα όσων τη διάβασαν (οι φανατικοί της εκκλησίας του Alan Moore αποτελούν εξαίρεση – όπως πάντα), λέγοντας όμως εντελώς διαφορετικά πράγματα στον καθένα, ανάλογα με τη σχέση που αυτός έχει, ως αναγνώστης, με τα comics, τα υπερηρωικά comics, τα υπερηρωικά comics της DC, και την Ιστορία του βασανισμένου Uni/Multi-verse της εκδοτικής. Είναι δύσκολο να βρεις δύο ανθρώπους που να διάβασαν το MULTIVERSITY και να κατέληξαν ακριβώς στα ίδια συμπεράσματα, τόσο σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στην ιστορία, όσο (κυρίως) σχετικά με το “τι θέλει να πει ο ποιητής”. Αλλά αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του.

Κατ’ εμέ, είναι σαφέστατα το ένα από τα δύο κορυφαία υπερηρωικά comics αυτής της δεκαετίας. Για το άλλο, θα διαβάσετε τη γνώμη μου σε δύο μέρες…

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11