Top 100 Comics Of The 10s

3. The Vision

Δύο θέσεις πριν την κορυφή, συναντάμε το comic που μετέτρεψε τον Tom King από “αυτόν τον καινούργιο συγγραφέα που έγραψε το OMEGA MEN” σε household name, και του άνοιξε τις πόρτες για ακόμα μεγαλύτερα και πιο high profile projects, με όλα τα θετικά και αρνητικά που είχε αυτό.

3

The Vision

2015-2016WriterTom KingArtistGabriel Hernandez WaltaMarvel Comics

Πώς μπορεί κάποιος να επαναφέρει το ανύπαρκτο ενδιαφέρον για έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα, που έχει πεθάνει πριν μια δεκαετία, αναστήθηκε μέσα από τα χειρότερα major Marvel crossover στην ιστορία της εκδοτικής και όλα αυτά εν όψει της πρώτης του live action εμφάνισης; Για αυτόν το Γόρδιο δεσμό, η Marvel χρειάστηκε τη βοήθεια ενός πρώην υπάλληλου της αντιτρομοκρατικής της CIA.

Ο Tom King είχε παραιτηθεί από τη CIA, έχοντας γράψει μία νουβέλα, και από το 2012 ασχολούνταν με τη συγγραφή comics, για λογαριασμό της DC και της Vertigo, με τα NIGHTWING, THE OMEGA MEN και THE SHERIFF OF BAGHDAD, να κοσμούν ήδη το βιογραφικό του. Το 2015, με αφορμή το All-New All-Different reboot, λόγω του κατακλυσμικού SECRET WARS, το House Of Ideas ανέθεσε στον King ένα limited series με πρωταγωνιστή τον Vision, σε σχέδιο του ταλαντούχου Ισπανού Gabriel Hernández Walta.

Το THE VISION ήταν η τρίτη solo σειρά του γνωστού, πλέον, Avenger (συν δύο limited series VISION & SCARLET WITCH, στα 80s) και ήταν η έκπληξη της χρονιάς και ενδεχομένως όλης της δεκαετίας! Ο Vision έχει πλέον αποκτήσει οικογένεια ανδροειδών, κάνοντας το όνειρό του (αν θυμάστε τι είχε συμβεί με την πρώην του, Scarlet Witch), πραγματικότητα. Όλα λαμβάνουν χώρα σε ένα γραφικό προάστιο δυτικά της Washington, ονόματι Cherrydale, όπου ο Vision, μαζί με τη γυναίκα του, Virginia, και τα δυο δίδυμα παιδιά τους, την Viv και τον Vin, απολαμβάνουν την ιδεατή πραγμάτωση του Αμερικανικού ονείρου. Σε ένα όμορφο σπιτάκι, προσπαθούν ως οικογένεια να συνταιριάξουν με τους δύσπιστους και φοβισμένους, πλην τεχνοφοβικούς, γείτονες, ενώ τα παιδιά τους πασχίζουν να φερθούν “normal” στο Γυμνάσιο. Mέχρι που συμβαίνει κάτι αναπάντεχο, γιατί ακόμα και η πιο φαινομενικά τέλεια οικογένεια κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά…

Οι Visions ισορροπούν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς σε ένα τεντωμένο σκοινί, στο οποίο βρίσκονται συνεχώς όλοι οι υπερήρωες και οι μεταλλαγμένοι χαρακτήρες της Marvel. Προσπαθούν να εξισορροπήσουν την “ανθρώπινη” πλευρά τους, ως synthezoids, με την άλλη, προικισμένη με υπερδυνάμεις παρόμοιες του Vision, ενώ παραμένουν αέναοι λήπτες ρατσισμού, λόγω της ιδιαίτερης, μη ανθρώπινης φύσης τους. Συνεπώς, αντιμετωπίζουν τον διπλάσιο σκεπτικισμό και ρατσισμό από έναν μέσο άνθρωπο, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά και η τεχνοφοβία, μία ακόμα φοβία, προερχόμενη από άρνηση και απόρριψη μιας πραγματικότητας, λόγω των στερεοτύπων της κοινωνίας και προσωπικών “αξιών”. Σε όλα αυτά, οι Visions αντιπαραθέτουν στεγνή λογική, η οποία, όμως, δεν επαρκεί πάντα για να αντιμετωπίσεις την απρόβλεπτη ανθρώπινη φύση. Δεν επαρκούν σταθερές και μεταβλητές για να αναπαράγεις εμφανισιακά το χαοτικό εγκεφαλικό και συναισθηματικό σύμπλεγμα του homo sapiens, γιατί είναι μια μαύρη τρύπα που, εν καιρώ, θα σε καταπιεί. Και αυτό είναι ίσως το θανάσιμο αμάρτημα αυτής της οικογένειας.

Σεναριακά, το THE VISION είναι ότι πιο σφιχτοδεμένο και φορτισμένο έχει γράψει μέχρι σήμερα ο Tom King, με εσωτερικούς μονολόγους και ανάπαυλες εκεί που χρειάζεται, δράση, τραγωδία, κωμωδία, καθώς και επαρκή flashbacks, προκειμένου να γνωρίσουμε και οι νεώτεροι αναγνώστες τον κεντρικό χαρακτήρα καλύτερα. Ο ρυθμός του είναι άριστος και σε αυτό βοηθά τα μάλα το γεγονός ότι οι Visions είναι ολοκαίνουριοι χαρακτήρες και έτσι ο καλλιτέχνης μπορεί να σμιλέψει ελεύθερα τις προσωπικότητές τους από το μηδέν, παρ’ όλο που είναι, εξωτερικά, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση με τον Vision. Παντάξιος συμπαραστάτης σε αυτό το έργο, ο Gabriel Hernandez Walta, επάξιος αντιπρόσωπος του κύματος των πιο down-to-Earth νέων artists που έφερε στο roster της η Marvel, από την Ευρωπαϊκή και indie σκηνή, προσπαθώντας να εμφυσήσει νέο αέρα αληθοφάνειας και ενδιαφέροντος στο σύμπαν της. Ίσως ό,τι καλύτερο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Marvel, καθώς δεν είναι διόλου τυχαίο πως όσοι τίτλοι πειραματίστηκαν, έχοντας αυτούς τους καλλιτέχνες, κέρδισαν πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και αρκετά Eisner, αλλά και περίοπτες θέσεις στο Top της δεκαετίας που φτιάξαμε, από THOR μέχρι HAWKEYE και SILVER SURFER.

Το THE VISION αξίζει και με το παραπάνω τον τίτλο του καλύτερου Marvel limited series αυτής της δεκαετίας και σας περιμένει να βυθιστείτε σε ένα σκοτεινό και πιο ανθρώπινο απ’ ό,τι περιμένετε, οικογενειακό δράμα, έχοντας δίπλα σας τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό και ένα πακέτο χαρτομάντηλα, καθότι παραμένει ένα comic για γερά στομάχια, είτε είστε fans των υπερηρωικών comics ή όχι. Μακάρι, εν όψει της τηλεοπτικής σειράς WANDAVISION, που θα βγει το 2021 από το Disney+, να κυκλοφορήσει, επιτέλους, αυτό το αριστούργημα και στα Ελληνικά, στη νέα δεκαετία που μας έρχεται.