Comic Cultura

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της εγχώριας σκηνής

Σε πρόσφατη συνέντευξή που πήρα από τον Dave Gibbons, τον παγκοσμίως γνωστό Βρετανό δημιουργό, είχαμε συζητήσει για την εξέλιξη της 9ης Τέχνης και για το μέλλον των comics. Ο ίδιος είχε αναφερθεί πώς, παλαιότερα, η κάθε χώρα είχε την δική της “κλειστή” βιομηχανία, ενώ πλέον υπάρχει μια έντονη ενωτική τάση – τα comics μεταφράζονται, κυκλοφορούν παντού, είναι εύκολο να τα βρει κανείς και να τα διαβάσει. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Πιο άγουρα. Βιομηχανία comics δεν υφίσταται. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί ικανοί δημιουργοί, αλλά και αρκετές φιλότιμες προσπάθειες για εξέλιξη του χώρου. Μια τέτοια προσπάθεια είναι το COMIC CULTURA.

Αυτές τις μέρες, το COMIC CULTURA κλείνει αισίως ένα χρόνο κυκλοφορίας. Είναι ένα περιοδικό για τα comics, γεμάτο με comics, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, σε ηλεκτρονική μορφή. Αν και ξεκίνησε κάπως δειλά, έχει σημειώσει τεράστια εξέλιξη και στην πορεία του έχει φιλοξενήσει έργα πολλών σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Βασίλης Λώλος, ο Soloup, ο Malk  και η Έλενα Γώγου. Πέρα από το εικαστικό του κομμάτι, όμως, στις σελίδες του περικλείονται και συνεντεύξεις με καλλιτέχνες του χώρου, κριτικές πρόσφατων κυκλοφοριών, αλλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα, τα οποία είναι το δυνατότερο χαρτί του.  

Κάθε τεύχος χαρακτηρίζεται από ένα συγκεκριμένο κεντρικό αφιέρωμα σε κάποια θεματική, όπως το diversity, τα βραβεία Eisner, ή η λογοκρισία που απειλεί την 9η Τέχνη. Οι αναλύσεις της συντακτικής ομάδας δίνουν μπόλικη τροφή για σκέψη, καθώς και αρκετά ερεθίσματα για περαιτέρω προβληματισμό, πάνω σε καίρια θέματα, που αφορούν άμεσα την αναγνωστική, αλλά και την καλλιτεχνική κοινότητα.

Το έκτο και πιο πρόσφατο τεύχος αναρτήθηκε στο Issuu πριν μερικές ημέρες, και παραμένει πιστό στον χαρακτήρα που ακολούθησαν τα προηγούμενα. Ο κεντρικός άξονας, αυτή τη φορά, είναι τα καλύτερα comics της δεκαετίας που μόλις έκλεισε,  με τους αρθρογράφους να αναλύουν τις αγαπημένες τους επιλογές από τα 2010s (disclaimer: στο συγκεκριμένο αφιέρωμα συμμετέχω κι εγώ). Όπως πάντα, πλούσια είναι η συμμετοχή της ελληνικής σκηνής, με τον Meliss, τη Δήμητρα Νικολαΐδη, τον Μέλανδρο Γκανά και αρκετούς ακόμα να δίνουν το παρών.