Moonshadow

Ένα υπέροχο διαγαλαξιακό παραμύθι!

Ιστορία

Ο Moonshadow, σε ηλικία 120 ετών, κοιτάζει πίσω στο παρελθόν του και μας διηγείται την ιστορία του. Προϊόν της σχέσης ενός παιδιού των λουλουδιών κι ενός εξωγήινου με θεϊκές ιδιότητες, ο πρωταγωνιστής μεγαλώνει σε έναν διαγαλαξιακό ζωολογικό κήπο, με συντροφιά τη μητέρα του, τον γάτο Frodo και τον Ira, έναν τριχωτό εξωγήινο ηδονιστή. Η επανεμφάνιση του εξωγήινου πατέρα του θα αποτελέσει την εκκίνηση ενός συναρπαστικού διαγαλαξιακού ταξιδιού, που θα οδηγήσει στην “αφύπνιση” του βασικού χαρακτήρα.

Τι Μας Άρεσε

Ζητήματα όπως η φρίκη του πολέμου, η απληστία, η ηθική, η τρέλα και ο έρωτας, είναι μόνο μερικές από τις θεματικές με τις οποίες καταπιάνεται ο J. M. DeMatteis σε ένα άκρως φιλόδοξο comic, που αποπειράται να χωρέσει μέσα του σχεδόν όλα τα βασικά ερωτήματα της ανθρωπότητας. Και αυτό το πετυχαίνει χωρίς δασκαλίστικες προσεγγίσεις κι εύκολες απαντήσεις.

Στα δώδεκα τεύχη της σειράς, ο Moonshadow έρχεται αντιμέτωπος με δραματικές καταστάσεις, που ωθούν τον χαρακτήρα στα όρια του, όμως, παράλληλα, το comic διατηρεί αρκετά σατιρικά στοιχεία, αποφεύγοντας να γίνει πολύ “βαρύ”. Με αυτόν τον τρόπο, η σειρά πετυχαίνει να κινείται σε μια λεπτή λογοτεχνική γραμμή, που ισορροπεί μεταξύ χιουμοριστικής προσέγγισης και σοβαρής – αλλά καθόλου σοβαροφανούς – αφήγησης. Έτσι, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με υπαρξιακά και φιλοσοφικά ζητήματα, χωρίς όμως ποτέ να χάνεται η μαγεία, που καθιστά τα comics μια από τις κορυφαίες και πιο δημιουργικές τέχνες.

Και φυσικά, θα ήταν αδύνατο να μιλήσει κανείς για το MOONSHADOW, χωρίς να επαινέσει τη δουλειά του Jon J. Muth. Οι νερομπογιές του ξεχωρίζουν χάρη στο συνδυασμό απλότητας και τεχνικής, ενώ η απουσία επιτηδευμένης καλλιτεχνικής έκφρασης, δίνει ροή στην ιστορία και διευκολύνει την ανάγνωση. Κάθε σελίδα αποτελεί ένα μικρό αριστούργημα, που δύσκολα θα αφήσει οποιονδήποτε ασυγκίνητο.

Τι Μας Ενόχλησε

Η βασική μου ένσταση είναι πως το comic μοιάζει κάπως ανολοκλήρωτο, καθώς μετά από δώδεκα τεύχη, που μας προετοιμάζουν για την “αφύπνιση” του πρωταγωνιστή, αυτή τελικά ποτέ δεν παίρνει σαφή μορφή στο οπτικό πεδίο του αναγνώστη. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο συγγραφέας, με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγει οποιαδήποτε μορφή ιδεολογικού προσηλυτισμού, αφήνοντας τελικά τον καθένα από μας να αποφασίσει τι σημαίνει αυτή η “αφύπνιση”, όμως, και πάλι, έχω την αίσθηση πως κάτι λείπει. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με την προσωπική μου ματιά, που αρνείται να αποδεχτεί πως στο τέλος μια τόσο βαθιάς ιστορίας, η “αφύπνιση” είναι απλά μια μυστικιστική, υπερβατική εμπειρία. Βέβαια, ο DeMatteis γνώριζε από πριν πως κάποιοι αναγνώστες είναι πιθανό να απογοητευτούν και μέσα από τις τελευταίες σελίδες της σειράς, έχει δώσει τις απαντήσεις του.

Το άλλο μου θέμα αφορά στο lettering του comic, το οποίο ώρες-ώρες είναι τόσο καλλιγραφικό, που νιώθεις πως θα σου βγουν τα μάτια. Ειδικά, αν κανείς διαβάζει με μέτριο φωτισμό – π.χ. στο κρεβάτι – είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αρκετές φορές να κολλήσει το πρόσωπό του στην κάθε σελίδα, για να καταλάβει τι γράφει. Αισθητικά πανέμορφο, αλλά όχι και τόσο καλό από άποψη ανάγνωσης.

Συνολική Εκτίμηση

Το MOONSHADOW είναι ένα εκπληκτικό comic και μια από τις κορυφαίες δουλειές ενός σπουδαίου συγγραφέα. Είναι ένα πανέμορφο και πρωτότυπο παραμύθι, που συνδυάζει ιδεολογικές, υπαρξιακές και υπερβατικές αναζητήσεις, ενώ, παράλληλα, πετυχαίνει να μας διηγηθεί μια πλούσια και πολύπλοκη ιστορία, χωρίς να φλυαρεί και να κουράζει τον αναγνώστη.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το MOONSHADOW αποφεύγει να αποποιηθεί την comic υπόστασή του, θέλοντας να αποδείξει πως είναι κάτι άλλο και να προσεγγίσει ένα πιο “ώριμο” κοινό. Από την αρχή μέχρι το τέλος του, οι δύο δημιουργοί, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε θέματα περιεχομένου, παραμένουν πιστοί στην τέχνη που υπηρετούν και αγαπούν. Και αυτό είναι που καθιστά απόπειρες σαν το MOONSHADOW, μοναδικές και αξιοσημείωτες, καθώς πρόκειται για δουλειές από ανθρώπους που αγαπούν τα comics και με αυτές προσπάθησαν να βάλουν ένα λιθαράκι στην εξέλιξη του μέσου.

Παράλληλες Προτάσεις

Τα GREENBERG THE VAMPIRE και BLOOD: A TALE είναι οι προφανείς επιλογές, καθώς, μαζί με το MOONSHADOW, αποτέλεσαν τις σημαντικότερες δουλειές του DeMatteis, εκτός superhero genre, τη δεκαετία του 1980, και αυτές που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς comics όλων των εποχών. Παράλληλα, από τις μετέπειτα δουλειές του, το SEEKERS INTO THE MYSTERY είναι μια αρκετά αξιοπρεπής δουλειά, ενώ και το ABADAZAD, που ξεκίνησε ως comic και στη συνέχεια πήρε τη μορφή σειράς βιβλίων, αξίζει την προσοχή σας.

Από εκεί και πέρα, o δημιουργός έχει στο βιογραφικό του πολλές σπουδαίες superhero δουλειές, όπως τα runs του σε JUSTICE LEAGUE και CAPTAIN AMERICA, καθώς και το εξαιρετικό KRAVEN’S LAST HUNT.