Οι Φυλές Των Κομιξάδων

Μία αγάπη, πολλοί τρόποι...

Όλοι μας εδώ αγαπάμε τα comics, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ωστόσο, όπως κάθε Τέχνη, έτσι και η 9η μπορεί να προσεγγιστεί με ποικίλους τρόπους και για διάφορους λόγους. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε, όταν ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας χόμπι, μπορούν να μας κατατάξουν σε διάφορες κατηγορίες, ή όπως θα λέγαμε, “Φυλές”. Παρακάτω, θα απαριθμήσω μερικές από αυτές.

Ο αριθμός είναι αυθαίρετος, η άποψη προσωπική και η σειρά, κατά το δυνατόν, αλφαβητική. Η χρήση του αρσενικού φύλου είναι περισσότερο λόγω γενίκευσης, παρά στατιστικής κάλυψης.

Ο Αναγνώστης

Για τον Αναγνώστη, το σενάριο της ιστορίας υπερτερεί όλων των άλλων χαρακτηριστικών. Δεν έχει συγκεκριμένο ήρωα που ακολουθεί – ήρωάς του είναι ο συγγραφέας. Έαν κάποιο comic δεν είναι της θεματολογίας που του αρέσει, απλά δεν υπάρχει. Το “σκοτεινό μυστικό” του Αναγνώστη είναι ότι δεν διαβάζει τόσα πολλά comics, γιατί υπάρχουν και ΒΙΒΛΙΑ εκεί έξω, που τον χρειάζονται.

Είσαι Αναγνώστης αν… Δεν θυμάσαι τον σχεδιαστή ενός comic, αλλά σίγουρα θυμάσαι τον συγγραφέα. Παραγγέλνεις comics βάσει του συγγραφέα. Δεν αγοράζεις ποτέ comics για το σχέδιο.

Ο Εναλλακτικός

Η Βιομηχανοποίηση σκοτώνει την Τέχνη. Όσο πιο ευρύ το κοινό στο οποίο απευθύνεται ένα comic, τόσο πιο πολλοί συμβιβασμοί έχουν γίνει. Τα παραπάνω και άλλα παρόμοια είναι τα mantra του Εναλλακτικού. Αποστρέφεται τις μεγάλες αμερικανικές εταιρίες comics και γελάει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές. Μπορεί να μιλάει ατέλειωτες ώρες για κάποιον δημιουργό που, πιθανότατα, δεν έχεις ακούσει ποτέ. Αν, μάλιστα, σε κάνει να ντραπείς που δεν τον έχεις ακούσει, το έργο του έχει επιτευχθεί!

Είσαι Εναλλακτικός αν… Μετράς την αξία ενός comic αντιστρόφως ανάλογα με την απήχησή του στο ευρύ κοινό. Τ το αγαπημένο σου comic το γνωρίζουν μόνο μια χούφτα άνθρωποι. Είσαι περήφανος για τη συλλογή σου με τις Αυτοεκδόσεις.

Ο Ηδονοβλεψίας

Καλά, όχι ακριβώς, αλλά σας τράβηξε την προσοχή, σωστά; Ο “Ηδονοβλεψίας” είναι το αντίθετο, θα λέγαμε, του Αναγνώστη. Όταν αγοράζει/διαβάζει comics, επικεντρώνεται στο κομμάτι του σχεδίου, με το σενάριο να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ασχολείται με όλα τα ειδη, όλους τους ήρωες και όλες τις εκδόσεις, αρκεί να του χτυπήσουν στο μάτι.

Είσαι Ηδονοβλεψίας αν… Δεν θυμάσαι τον συγγραφέα ενός comic, αλλά σίγουρα θυμάσαι τον σχεδιαστή. Παραγγέλνεις comics βάσει του σχεδιαστή. Αγοράζεις συχνά comics από το εξώφυλλο και μόνο.

Ο Fanboy

Ο πιο συχνά απαντώμενος κομιξάς, ο Fanboy είναι αυτός που ασχολείται με το Μέσο γιατί νιώθει συνδεδεμένος με τη ζωή και τις ιστορίες κάποιων συγκεκριμένων χαρακτήρων. Μπορεί να ασχολείται, γενικότερα, με τα comics, όμως το σημαντικότερο ανάγνωσμά του είναι το παρελθόν, παρόν και (πληροφορίες για) το μέλλον των αγαπημένων του ηρώων.

Είσαι Fanboy αν… Έχεις ή προσπαθείς να μαζέψεις κάθε τεύχος, κάθε σειράς με τον αγαπημένο σου χαρακτήρα. Γνωρίζεις το βιογραφικό του αγαπημένου σου χαρακτήρα καλύτερα από το δικό σου. Έχεις μπλεχτεί σε καυγά για να υπερασπιστείς την “τιμή” ενός χαρακτήρα.

Ο Λόγιος

Κάποιοι σπουδάζουν τα comics στα πανεπιστήμια, κι άλλοι στη ζωή, στα κομιξάδικα. Ο Λόγιος παίρνει την 9η Τέχνη στα σοβαρά, ασχολούμενος με τις συνθήκες και τη χρονική στιγμή δημιουργίας ενός έργου, συνδέοντάς το, πάντα, με τις προηγούμενες και τις επόμενες δουλειές των δημιουργών. Λάτρης της Ιστορίας των comics, διαβάζει και συλλέγει έργα, ακόμα και μόνο για να έχει άποψη για αυτά.

Είσαι Λόγιος αν… Θυμάσαι απ’ έξω ολόκληρα βιογραφικά δημιουργών. Μπορείς να στήσεις δίωρη διάλεξη για οποιοδήποτε comic σου υποδείξουν. Μπορείς να συνδέσεις διάφορες σκηνές στα έργα, με γεγονότα στη ζωή των δημιουργών.

Ο Mangας

Είχα δίλημμα για το αν θα έπρεπε να ορίσω ως ξεχωριστή κατηγορία αυτόν που ασχολείται αποκλειστικά με δημιουργίες “ιαπωνικού ύφους”. Τελικά, συνειδητοποίησα ότι οι αμφιβολίες μου οφείλονται στην άγνοιά μου για την κατηγορία αυτή. Ο Mangας είναι σαν όλους τους άλλους κομιξάδες. Μαζί. Αλλά μόνο όσον αφορά στα Manga. Έχει τις δικές του θεματολογίες που τον ενδιαφέρουν, γνωρίζει για τους συγγραφείς και τους σχεδιαστές, αλλά ΜΟΝΟ για αυτό το είδος comics.

Είσαι Mangας αν… Τουλάχιστον τα 2/3 των comics που έχεις είναι manga. Μαθαίνεις ιαπωνικά για να αφήσεις στο περιθώριο τους μεταφραστές. Ξεκινάς να διαβάζεις ένα comic πάντα από δεξιά προς τα αριστερά.

Ο Νοσταλγός

Ο λόγος για τον οποίο ο Νοσταλγός διαβάζει comics, είναι γιατί του θυμίζουν την αθωότερη και πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του. Για τον λόγο αυτό, ασχολείται μονάχα με comics μιας συγκεκριμένης περιόδου. Ενίοτε, ενός συγκεκριμένου δημιουργού ή ήρωα. Τα comics πριν από την περίοδο που τον ενδιαφέρει, είναι είτε πολύ ανώριμα, είτε πολύ παλιά, ενώ μετά την περίοδο που αγαπάει, απλά “δεν φτιάχνουν comics με τον ίδιο τρόπο”. Ένας διχασμός υπάρχει με τα μεταγενέστερα έργα που παραπέμπουν σε αυτήν την εποχή. Άλλες φορές είναι “μια φρέσκια ματιά σε κάτι δοκιμασμένο” και άλλες φορές “φτηνή προσπάθεια αντιγραφής”.

Είσαι Νοσταλγός αν… Ασχολείσαι κυρίως με comics της εποχής που ξεκίνησες να διαβάζεις comics. Ξέρεις τα πάντα για συγκεκριμένες περιόδους και σχεδόν τίποτα για όλες τις άλλες. Αγοράζεις λίγα σύγχρονα comics.

Ο Συλλέκτης

Ο Συλλέκτης γνωρίζει πως το σημαντικότερο πράγμα στα comics είναι μια πλήρης σειρά. Επίσης, ορίζει την αξία κάποιου έργου ανάλογα με τη σπανιότητά του. Φυσικά, δεν διαβάζει τα comics του, από φόβο μην τα χαλάσει. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις. Λόγω της ενασχόλησής του, είναι άριστος γνώστης βιβλιογραφικών στοιχείων.

Είσαι Συλλέκτης αν… Ο χώρος που φυλάς τα ρούχα/πορσελάνες/ασημικά σου, ωχριά μπροστά στον “ναό” που έχεις για τα comics. Μέχρι να γίνουν δημοφιλή τα ηλεκτρονικά comics, δεν πολυδιάβαζες – αγόραζες, αλλά δεν διάβαζες. Είσαι ένας φτωχός άνθρωπος με πολλά ή/και ακριβά comics.

Ο Trendy

Η αλήθεια για τον Trendy είναι ότι τα comics ΔΕΝ είναι το βασικό του χόμπι. Πολύ συχνά, είναι νέος αναγνώστης, ο οποίος δεν έχει κατασταλάξει τι θέλει και τι του αρέσει. Τα comics που διαβάζει συνδέονται με άλλα πράγματα που του αρέσουν, ή τράβηξαν τον ενδιαφέρον του. Ιστορίες βασισμένες στο FPS που παίζει, σε ταινίες και σειρές που μόλις είδε, ή λόγω του ότι έγινε ντόρος για κάποιο comic.

Είσαι Trendy αν… Γνώρισες τον χαρακτήρα/κόσμο που διαβάζεις σε κάποιο άλλο Μέσο. Διαβάζεις comics για λόγους ενσωμάτωσης στην παρέα. Έμαθες για το comic που διαβάζεις σε μη-comic χώρο.

Ο Χρυσοθήρας

Ο Χρυσοθήρας μοιάζει με τον Συλλέκτη, αλλά έχουν μια πολύ σημαντική διαφορά. Το συναίσθημα. Ο Χρυσοθήρας είναι businessman. Ξέρει την αξία (οικονομική) κάθε comic και δεν χάνει ευκαιρία να αγοράσει φθηνά, πουλώντας ακριβά. Οι γνώσεις του είναι περιορισμένες στις χρήσιμες πληροφορίες και συχνά δεν αναγνωρίζει το ότι είναι Χρυσοθήρας.

Είσαι Χρυσοθήρας αν… Το πρώτο πράγμα που κοιτάς σε ένα comic είναι η τιμή του. Έχεις αγοράσει comics μόνο για να πας να πάρεις αυτόγραφο. Αν η τιμή είναι καλή, πουλάς χωρίς ενδοιασμό.