Previews Picks

February 2020

Μέτά από ένα μικρό διάλειμμα, η στήλη που φροντίζει να σας ενημερώνει για τις πιο ενδιαφέρουσες μελλοντικές κυκλοφορίες, επιστρέφει δυναμικά (και μόνιμα).

Ο Αντώνης Αντωνιάδης και ο Δημήτρης Σακαρίδης αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν το τρέχον PREVIEWS και να σας παρουσιάσουν τις δικές τους επιλογές (ή αντι-επιλογές) για τα comics που θα έρθουν στα μαγαζιά (ή στην οθόνη σας) σε περίπου δύο μήνες.

Blue Pages

Η αγαπημένα σας στήλη επέστρεψε ενισχυμένη για αυτό το μήνα, καθώς μόνο η Marvel πρέπει να είχε καμιά τριανταριά πρώτα τεύχη στον τελευταίο κατάλογο της Diamond. Μετά από έναν μαραθώνιο ανάγνωσης, κατάφερα τελικά να καταλήξω σε κάποιες επιλογές για τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.

Προσοχή, βέβαια, καθώς από τα comics που ακολουθούν, δεν αξίζουν όλα τους τα λεφτά σας. Όμως, όλα τους μου τράβηξαν την προσοχή, με καλό ή κακό τρόπο, και συνεπώς άξιζαν να σχολιαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Empyre #1 & 2 (of 6)

$5.99 page M6 Marvel Comics

Θυμάστε τα παλιά τα χρόνια, που οι Kree και οι Skrulls ήταν ορκισμένοι εχθροί; Τελικά, δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό, οπότε πλέον οι δύο τους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, υπό την ηγεσία του νέου τους αυτοκράτορα, Dorrek VIII, περισσότερο γνωστό σε εμάς ως Hulkling. Και φυσικά, η Γη είναι ένας από τους πρώτους τους στόχους.

Ακόμη ένα event με καμιά 10αριά tie-ins από τη Marvel, το οποίο υπογράφουν οι Al Ewing και Dan Slott, και για το οποίο κρατάω πολύ μικρό καλάθι.

Marvel Zombies: Resurrection #1 (of 4)

$5.99 page M18 Marvel Comics

Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, τα ζόμπι της Marvel φαίνεται πως παραμένουν δημοφιλή μέχρι τις μέρες μας. Τόσο δημοφιλή, δηλαδή, ώστε να επιστρέψουν στην επικαιρότητα με ένα νέο limited series. Στην εταιρία, βέβαια, που μέχρι και ο τρίτος κομπάρσος των West Coast Avengers έχει σοβαρές πιθανότητες να αποκτήσει δικό του τίτλο ή και δική του τηλεοπτική σειρά, τίποτα δεν μας εκπλήσσει.

Προσωπικά, δεν θα το διαβάσω, αλλά όλο και κάποιους θα ενδιαφέρει. Ή και όχι…

Champions #1

$3.99 page M22 Marvel Comics

Ένας νόμος καθιστά παράνομους όλους τους ανήλικους μασκοφόρους ήρωες. Και αυτό, φυσικά, θα επηρεάσει άμεσα την παρέα των Champions, η οποία επιστρέφει με ένα ακόμη relaunch. Οι Spider-Man, Mrs. Marvel και Nova παραμένουν η ψυχή της ομάδας, ενώ νέοι χαρακτήρες έρχονται να προστεθούν στο roster, σε μια “δραματική ιστορία που θα αφήσει το στίγμα της στους Champions για πολλά χρόνια”.

Μη γελάτε, ρε! Μπορεί να ισχύει αυτό που γράφουν.
(Laughs get louder in the background).

Power Pack #1 (of 5)

$3.99 page M24 Marvel Comics

Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο στη Marvel, είναι πως με γερνάει πριν την ώρα μου, καθώς, κάθε μήνα, διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των νέων comic της, με κάνει να ακούγομαι όλο και πιο γερογκρινιάρης. Στο θέμα μας, τώρα. Όσοι ξεκίνησαν να διαβάζουν comics τη δεκαετία του 1980, σίγουρα θυμούνται την Power Pack. Οι υπόλοιποι ίσως και όχι. Όπως και να ‘χει, οι Katie, Julie, Jack και Alex Power επιστρέφουν για να αντιμετωπίσουν μια παλιά απειλή, τη στιγμή που ένας νέος νόμος τους καθιστά παράνομους.

Και ποιός νοιάζεται, θα μου πείτε; Ε, όλο και κάποιος θα νοιάζεται. Δεν μπορεί ολόκληρη εκδοτική να κυκλοφορεί comics που δεν θα αγοράσει κανείς. Τί; Όχι;

New Warriors #1 (of 5)

$3.99 page M25 Marvel Comics

Οι παλιοί New Warriors ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εκπαιδεύσουν νέους New Warriors, κάτι που μάλλον καθιστά πια τους πρώτους όχι και τόσο “New” Warriors, αλλά τέλος πάντων, τί σημασία έχει στην τελική; Μια ματιά στο εξώφυλλο θα κάνει τους περισσότερους να αντιληφθούν για τι φόλα μιλάμε.

Το γεγονός πως το σενάριο υπογράφει ο Daniel Kibblesmith, πρώην συντάκτης του Buzzfeed και συγγραφέας του άκρως αξιομνημόνευτου BLACK PANTHER VS DEADPOOL (Ουάου! Black Panther vs Deadpool! Πώς μου ξέφυγε αυτό το αριστούργημα;), μάλλον σας δίνει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται…

Black Widow #1

$3.99 page M26 Marvel Comics

“Kelly Thompson. Black Widow. ‘Nuff Said.” Αλήθεια τώρα, με αυτόν τον υπότιτλο προσπαθεί η Marvel να μας πλασάρει το νέο της relaunch, λες και η Thompson είναι ο Alan Moore και η Black Widow ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας στην ιστορία των superhero comics. Αλλά, από την άλλη, η εταιρία επίσης υπόσχεται πως η ιστορία αυτή “θα αλλάξει τα πάντα”.

Ε, εντάξει, αν είναι έτσι, αλλάζει το πράγμα.

The Punisher Vs Barracuda #1 (of 5)

$3.99 page M36 Marvel Comics

Ο Barracuda, χαρακτήρας που δημιούργησε ο Garth Ennis πριν πολλά χρόνια, επιστρέφει, σε ένα limited series από τους Ed Brisson και Declan Shalvey. Αν και δεν είμαι μεγάλος θαυμαστής του Frank Castle, η συγκεκριμένη ιστορία φαίνεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση της Marvel για τον μήνα. Σιγά τον ανταγωνισμό, βέβαια, θα μου πείτε, και θα έχετε και δίκιο.

Werewolf By Night #1 (of 4)

$3.99 page M38 Marvel Comics

“Comics είναι μωρέ, σιγά τη σοβαρή λογοτεχνία”, σκέφτηκε ο Taboo των Black Eyed Peas και αποφάσισε και αυτός να γράψει μια ιστορία, αφού έτσι είναι η “φάση” στις μέρες μας. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, τόσους οπαδούς έχουν οι Black Eyed Peas. Το 0,3% να πάει να το αγοράσει, παίζει το τεύχος να καταλήξει best-seller με βάση τα δεδομένα της εποχής.

Κατά τα άλλα, ο Werewolf By Night επιστρέφει με νέες περιπέτειες, αλλά κάτι μου λέει πως οι παλιοί οπαδοί του χαρακτήρα δεν έχουν λόγο να χαίρονται.

Children Of The Atom #1

$4.99 page M40 Marvel Comics

Στο ίδιο περίπου στυλ με το καινούργιο NEW WARRIORS που έθαψ..-γκούχου,γκούχου- που ανέφερα πριν, η Vita Ayala μας παρουσιάζει μια ιστορία όπου οι X-Men αποκτούν sidekicks, με τα οποία μοιράζονται παρόμοιες δυνάμεις.

Φήμες πως, με αφορμή τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, ετοιμαζόμαστε στο Comicdom.gr να καθιερώσουμε μηνιαία ψηφοφορία, όπου εσείς κι εμείς θα βάζουμε στοιχήματα σχετικά με το ποιο αναμένεται να είναι το χειρότερο comic της Marvel για κάθε μήνα, ελέγχονται ως ανακριβείς.

X-Factor #1

$4.99 page M42 Marvel Comics

Αυτό το μήνα, το βραβείο “Άσχετοι χαρακτήρες, για τους οποίους δεν νοιάζεται σχεδόν κανείς, ενώνουν τις δυνάμεις τους χωρίς προφανή λόγο”, πάει στο relaunch του X-FACTOR. Σε αυτό, Northstar, Polaris, Prodigy (όχι το συγκρότημα, ρε), Eye-Boy, Daken και Prestige (όχι η ταινία, ρε) ερευνούν θανάτους μεταλλαγμένων, για να αποφασίσουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να επιστρέψουν στη ζωή.

Κι όλα αυτά, από το αχτύπητο δίδυμο των Leah Williams και David Baldeón, που μας χάρισαν τίτλους όπως το AMAZING MARY JANE, το X-TREMISTS και το WEB WARRIORS. Peter David, πονάς ρε;

Giant-Size X-Men: Nightcrawler #1

$4.99 page M49 Marvel Comics

Είναι αλήθεια, λοιπόν! Επιτέλους, κάπου εδώ, όχι μόνο τελειώσαμε με τις κυκλοφορίες της Marvel για το μήνα, αλλά βρήκαμε και μια αξιοπρεπέστατη πρόταση. Βασικά, δεν διαβάζω καν την υπόθεση. Βλέπω Alan Davis, το βάζω στη λίστα με τις αγορές μου. Τόσο απλά. Σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο.

The Joker 80th Anniversary 100-Page Super Spectacular #1

$9.99 page DC1 DC Comics

Όσοι ζείτε στον πλανήτη Γη, μάλλον θα έχετε προσέξει πως τον τελευταίο καιρό γίνεται ένας χαμούλης με τον θρυλικό villain. Με αφορμή, λοιπόν, τα 80 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα, στις σελίδες του πρώτου τεύχους του BATMAN, η DC κυκλοφορεί ένα τεύχος, στο οποίο σπουδαίοι δημιουργοί μας παραδίδουν μια σειρά από ιστορίες με πρωταγωνιστή τον “Clown Prince of Crime”.

Catwoman 80th Anniversary 100-Page Super Spectacular #1

$9.99 page DC2 DC Comics

Στο ίδιο κλίμα, τον Απρίλιο κυκλοφορεί ένα τεύχος αφιερωμένο στην Catwoman. Όσοι διαβάσατε τα ACTION COMICS #1000 και DETECTIVE COMICS #1000, ξέρετε τι να περιμένετε! Εδώ, η Selina Kyle θα βρεθεί αντιμέτωπη με εξωτικούς συλλέκτες και νεαρούς επίδοξους ληστές, θα ανακαλύψει εναλλακτικές πραγματικότητες ενώ κεντρικό ρόλο, όπως ήταν αναμενόμενο, θα έχει και ο αγαπημένος μας Dark Knight.

Κι όλα αυτά από μια all-star ομάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών. Όσοι πιστοί, προσέλθετε!

You Brought Me The Ocean

$16.99 page DC12 DC Comics

Οι Julie Maroh και Alex Sanchez υπογράφουν ένα coming-of-age ρομάντζο, όπου ένας νεαρός έφηβος με ιδιαίτερες ικανότητες, ανακαλύπτει σιγά-σιγά την ταυτότητα του, ενώ, παράλληλα, ψάχνει τρόπους να φύγει από την πόλη στην οποία μεγάλωσε. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα comic που δεν απευθύνεται σε μένα, οπότε δεν έχω και σαφή άποψη όσον αφορά την ποιότητά του.

Πάντως, δεν με τράβηξε ούτε από το σενάριο, ούτε από το σχέδιο.

Wonder Woman: Tempest Tossed

$16.99 page DC14 DC Comics

Αυτές οι κυκλοφορίες μου προκαλούν τη μεγαλύτερη θλίψη όσον αφορά το μέλλον της βιομηχανίας των comics. Και αυτό γιατί το γεγονός πως κάποιος μπορεί να είναι πετυχημένος ή καλός συγγραφέας, δεν σημαίνει αυτόματα πως μπορεί να γράψει comics.

Έτσι, λοιπόν, και η ιστορία της Laurie Halse Anderson μου φαίνεται τρομαχτικά βαρετή και γεμάτη αποστειρωμένες κοινοτοπίες ενώ οι πρώτες εικόνες, δια χειρός Leila del Duca, δεν βοηθάνε καθόλου ώστε να μου αλλάξουν τη γνώμη.

Adventureman #1

$3.99 page 38 Image Comics

Νέα σειρά από τον Matt Fraction και, παραδόξως, δεν μου φαίνεται καθόλου κακή. Ογδόντα χρόνια μετά τη μάχη του Adventureman με τον Baron Bizarre και την εξαφάνιση του, η Claire και ο γιός της, Tommy, είναι οι μόνοι που τον θυμούνται. Εκεί, όμως, που τελείωσε η ιστορία του, θα ξεκινήσει η δική τους.

Καλά, δεν έχω φοβερές προσδοκίες, αλλά πρόκειται για ένα τεύχος 64 σελίδων στην τιμή των $3.99. Και χάλια να είναι, μάλλον δεν θα κλαίω τα λεφτά μου.

Fire Power Vol. 1: Prelude

$9.99 page 42 Image Comics

Λίγο πριν το πρώτο τεύχος του νέου comic, το δίδυμο των Robert Kirkman και Chris Samnee κυκλοφορεί έναν ενισχυμένο τόμο 160 σελίδων, προκειμένου να βάλει τις βάσεις για τη νέα σειρά. Γενικά, δεν είμαι μεγάλος fan των comics που βασίζονται στις martial arts, όμως εκτιμώ πως το creative team έχει τα προσόντα να με εκπλήξει ευχάριστα.

The Ludocrats #1 (of 5)

$3.99 page 46 Image Comics

Αν για τον Kirkman κρατάω μικρό καλάθι και για τον Fraction είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα απογοητευτώ, τότε προφανώς δεν θα έπρεπε να έχω τρομερές βλέψεις από το νέο project του Kieron Gillen ο οποίος ανήκει σε αυτή την κατηγορία συγγραφέων που από πάνω τους έχω βάλει την ταμπέλα “Δεν τους αντέχω”.

Όμως, το THE LUDOCRATS, όπου συνεργάζεται με τους Jeff Stokely και Tamra Bonvillain, μας υπόσχεται μια “Dune meets Asterix & Obelix” προσέγγιση, η οποία, για κάποιον λόγο, μου φαίνεται ενδιαφέρουσα. Να το κοιτάξω, γιατρέ μου;

Nailbiter Returns #1

$3.99 page 50 Image Comics

Τρία χρόνια μετά το τέλος του NAILBITER, οι δημιουργοί του επιστρέφουν με μια νέα ιστορία. Σε αυτή, νέες δολοφονίες θα αναγκάσουν τον Πράκτορα Finch να ενώσει τις δυνάμεις του με την κόρη του Nailbiter, προκειμένου να ανακαλύψουν τους δολοφόνους.

Αν έχετε διαβάσει την αυθεντική σειρά, προφανώς και δεν πρέπει να το χάσετε. Οι υπόλοιποι προλαβαίνετε να κάνετε catch-up μέχρι τον Απρίλιο!

Colonel Weird: Cosmagog #1 (of 4)

$3.99 page 90 Dark Horse Comics

Προσπερνώντας περήφανα και γεμάτος αυτοπεποίθηση το νέο comic της Chelsea Cain, SPY ISLAND, και, με λίγες τύψεις, το THE LAST KNIGHT OF ST.HAGAN #1, του Mike Mignola, σταματάω στο πρώτο τεύχος ενός limited series, όπου θα παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες του Colonel Weird μακριά από τη φάρμα του BLACK HAMMER.

Παρά τις όποιες ενστάσεις έχει κανείς αναφορικά με τον κόσμο που δημιούργησε ο Jeff Lemire, κάθε νέα του ιστορία έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι από καλή μέχρι εξαιρετική.

The Boys: Dear Becky #1

$3.99 page 166 Dynamite Entertainment

Με το χέρι στην καρδιά, είστε σίγουροι πως θυμάστε το τελευταίο πραγματικά καλό comic του Garth Ennis; Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Όπως και να ‘χει, όμως, η επιτυχία της τηλεοπτικής μεταφοράς του THE BOYS έφερε τον συγγραφέα πίσω στον κόσμο που δημιούργησε το 2006. Στην ιστορία πρωταγωνιστεί ο Hughie, καθώς ένα μυστικό από το παρελθόν έρχεται για να ταράξει την ήσυχη ζωή του.

Με δεδομένο πως και το αυθεντικό δεν ήταν κανέναν αριστούργημα, φαντάζομαι ότι και αυτό θα κινείται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα.

Faithless II #1

$4.99 page 200 Boom! Studios

Αισθάνομαι μια κάποια δικαίωση όταν δημιουργοί που αντιπαθώ καταλήγουν σε επιλογές που δικαιώνουν όσα πίστευα εξαρχής για αυτούς. Εδώ, λοιπόν, το πιο “controversial comic” του 2019 επιστρέφει και ο Brian Azzarello υπογράφει ένα sex thriller με πινελιές μαύρης μαγείας. Κάτι σαν edgy άρλεκιν δηλαδή. Σαν το CHARMED, ας πούμε, αλλά στο πιο τσόντα.

Ειλικρινά, μου φαίνεται τόσο κακό, που ψήνομαι να το διαβάσω μόνο και μόνο για να έχω ένα ακόμη επιχείρημα, μετά το BATMAN: DAMNED, απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ακόμη πως ο Azzarello είναι γαμάτος συγγραφέας.

Green Pages

Με δεδομένο ότι ο αδερφός Αντώνης κάλυψε τις περισσότερες από τις βασικές ανάγκες και σταθερές ενός PREVIEWS PICKS (μπόλικα picks, ενδιαφέρουσες επιλογές, κάμποση γκρίνια, γενναίες δόσεις σαρκασμού), αισθάνομαι άνετα να το πάω λίγο πιο χαλαρά και να παραθέσω έναν μικρό αριθμό επιλογών, οι οποίες, όμως, θα έχουν το ξεχωριστό και σπάνιο γνώρισμα (για δικό μου κείμενο, τουλάχιστον) να αποτελούν αποκλειστικά θετικές προτάσεις, χωρίς ειρωνεία, μπηχτές και προειδοποιήσεις για να αποφύγει κανείς τη σαβούρα που βρίσκεται γύρω μας.

Ρε, λες να αρχίζω να μαλακώνω τώρα στα γεράματα;

The Loneliness Of The Long Distance Cartoonist

$24.95 page 292 PublisherDrawn & Quarterly

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ήμουν ιδιαίτερα μεγάλος fan του Adrian Tomine, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Έβρισκα πάντα το ύφος του ελαφρώς “faux intellectual”, τους χαρακτήρες του εντελώς ασυμπάθιστους και τα plots του γεμάτα απέραντη… κλαψομουνίαση. Επίσης, με ξένιζε αρκετά το γεγονός ότι πάντα έμοιαζε να “νεανίζει” κάπως, καθώς οι ιδιαίτερα προσωπικές ιστορίες του, αντί να απευθύνονται σε ανθρώπους της γενιάς του (δηλαδή της ηλικίας του), στόχευαν περισσότερο σε ανθρώπους 5-10 χρόνια μικρότερους από αυτόν.

Όλα αυτά άλλαξαν περίπου δέκα χρόνια πριν, με το OPTIC NERVE #12, το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν 4 χρόνια μετά το προηγούμενο τέυχος (φινάλε του απάλευτου SHORTCOMINGS) και φαίνεται πως σε αυτό το διάστημα ο Tomine είχε αλλάξει. Είχε ωριμάσει, είχε αποφασίσει να αποδεχτεί την ηλικία του και τον ρόλο του στη ζωή, είχε ανακαλύψει ξανά το χιούμορ και έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω τη μιζέρια και τη γκρίνια των νεανικών (λέμε τώρα) χρόνων του.

Το συγκεκριμένο graphic novel αποτελεί μια αναδρομή στην καριέρα του δημιουργού, με τον ίδιο να αναζητά απαντήσεις στο αν πρέπει, τελικά, να μετατρέπεις το παιδικό σου χόμπι σε καριέρα, αναφέρεται στο solicitation ως “Adrian Tomine’s funniest and most revealing foray into autobiography”. Μάλλον πρόκειται για το top pick του μήνα!

Walt Disney’s Uncle Scrooge: The Twenty-Four Carat Moon

$29.99 page 296 PublisherFantagraphics Books

Τί μπορεί να γράψει κανείς για τα αξεπέραστα duck comics του σπουδαίου Carl Barks; Τί άλλο μπορεί να προσθέσει ο οποιοσδήποτε για τις ιστορίες που έχουν κρατήσει συντροφιά σε τόσες γενιές παιδιών και ενηλίκων, εδώ και δεκαετίες. Τί περισσότερο μπορεί να ειπωθεί για τα comics που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, βρίσκουν σταθερά θέση μέσα στις λίστες με τα κορυφαία όλων των εποχών, από sites και εκδόσεις όλου του φάσματος της comics δημοσιογραφίας, και που ο δημιουργός τους θεωρείται (από όλους τους θεωρητικούς των οποίων η γνώμη έχει κάποια βαρύτητα) μεταξύ των 5-10 σπουδαιότερων και πιο επιδραστικών στην ιστορία του Μέσου.

Τίποτε άλλο. Απλά αγοράστε το, διαβάστε το, απολαύστε το. Άσχετα με την ηλικία σας ή με το τι comics διαβάζετε συνήθως. Barks transcends all.

Psychodrama Illustrated #1

$4.99 page 297 PublisherFantagraphics Books

Είναι κάποια χρόνια τώρα, που βρίσκω τα “καμμένα” comics του Gilbert Hernandez πολύ πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά από τα βουτηγμένα στην εμμηνόπαυση mid-life crisis δράματα του μικρού αδερφού του. Και όταν λέω “καμμένα”, εννοώ από εντελώς καμμένα τύπου BLUBBER, μέχρι τα ελαφρώς καμμένα τσοντομελό comics που εξιστορούν τις περιπέτειες της Fritz και των κοντινών ή μακρινών συγγενών της,  σχεδόν πάντα εκπροσώπων του ασθενούς/ωραίου φύλου. Ακόμα και όταν (ή μάλλον, κυρίως όταν!) οι ιστορίες είναι απεικονίσεις των συναρπαστικών B-movies στις οποίες πρωταγωνίστησε η Fritz στην κινηματογραφική της καριέρα.

Κάπου εκεί κινείται αυτή η νέα σειρά, με τον Gilbert να μας αφηγείται ιστορίες από την πορεία της πρωταγωνίστριάς του στη βιομηχανία του θεάματος, θολώνοντας παράλληλα τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Υποψήφιο για καλύτερο comic του 2020. Χαλαρά.

Streets Of Paris, Streets Of Murder: The Complete Noir Stories Of Manchette & Tardi Vol. 1

$29.99 page 297 PublisherFantagraphics Books

Δεν ξέρω αν το έχω γράψει ξανά στο παρελθόν, αλλά ο Jacques Tardi είναι, με διαφορά από τον δεύτερο, ο αγαπημένος μου δημιουργός μεταξύ των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής σκηνής. Θεωρώ τις ιστορίες της Adèle Blanc-Sec ως υπόδειγμα διασκεδαστικού adventure comic (και βάση για μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές comics ever!), τα πολεμικά του comics ως ένα από τα κορυφαία δείγματα του είδους (σχεδόν εφάμιλλα των σπουδαιότερων war comics που έβγαλε η DC στα 50s και 60s), ενώ τα crime comics που δημιούργησε μαζί με τον Jean-Patrick Manchette είναι, αισθητικά, αυτό που μου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτομαι “παλιό ώριμο ευρωπαϊκό comic”.

Αυτά τα τελευταία είναι που αποτελούν το υλικό για τη συγκεκριμένη σειρά (αν αυτό δεν ήταν προφανές από το “The Complete Nori Stories Of Manchette & Tardi”… δηλαδή, πόσο πιο περιγραφικός μπορεί να είναι ένας τίτλος), η οποία είναι must buy για οποιονδήποτε θέλει να διαβάσει καλά crime/noir comics, ή απλά να εξερευνήσει την Ιστορία των BD. Ή, ιδανικά, και τα δύο.

The Overstreet Comic Book Price Guide 1st Edition Facsimile Edition

$16.95 page 300 PublisherGemstone Publishing

OK, το συγκεκριμένο item απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό. Στους συλλέκτες. Και συγκεκριμένα σε αυτούς του συλλέκτες που ακόμα και σήμερα, με το σύνολο της χρήσιμης πληροφορίας για το χόμπι μας να είναι διαθέσιμο με μερικά clickety-clack στο πληκτρολόγιο (ή μερικά tap-tap στο κινητό ή στο tablet), εξακολουθούμε να περιμένουμε με αγωνία την κυκλόφορία κάθε καινούργιου OVERSTREET PRICE GUIDE κάθε Καλοκαίρι και που πιθανότατα θα συμπεριλαμβάναμε τον Bob Overstreet σε μια λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στην Ιστορία των comics.

Όχι, δεν πρόκειται για τον καινούργιο ετήσιο κατάλογο… Aυτός, εξάλλου, κυκλοφορεί Καλοκαίρι, όπως προανέφερα. Πρόκειται για ένα facsimile edition, διαθέσιμο σε soft και hardcover, του πρώτου OVERSTREET GUIDE, ο οποίος κυκλοφόρησε το μακρινό 1970! Πέρα από το ιστορικό του πράγματος (some of us geeks love facsimile editions in general), έχει και τρομερό ενδιαφέρον να κοιτάξει κανείς τις τιμές που είχαν τότε ορισμένα από τα πιο ακριβά και σπάνια comics και μετά να προσπαθήσει να κρατήσει τον εαυτό του ψύχραιμο και να μην αρχίσει να προσπαθεί να κατασκευάσει χρονομηχανή…

Back Issue #120

$9.95 page 361 PublisherTwoMorrows Publishing

Δεν υπάρχει κανένα comic-related περιοδικό, εδώ και πολλά χρόνια, που να μου δίνει τη χαρά και ικανοποιήση την οποία μου προσφέρει, σε περίπου διμηνιαία βάση, το BACK ISSUE του Michael Eury. Σε διαφορετικό ύφος και αισθητική, την ίδια αίσθηση χαράς και προσμονής για κάθε νέο τεύχος μου έδινε το COMICS JOURNAL στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Σε πιο mainstream μονοπάτια, θα το συνέκρινα μόνο με το παλιό AMAZING HEROES, από το οποίο, μάλιστα, ο Eury είχε περάσει για κάποια χρόνια, πριν καταλήξει στην DC, όπου σύντομα έγινε και assistant του τότε editor-in-chief, Dick Giordano.

Η βασική διαφορά είναι ότι το AMAZING HEROES ήταν αφιερωμένο κατά βάση στο σήμερα (το “σήμερα” του “τότε”, εννοώ), ενώ το BACK ISSUE, όπως μαρτυρά και το όνομά του, καταπιάνεται με το παρελθόν. Όχι όλο το παρελθόν, όμως, αλλά κυρίως τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90, με αποτέλεσμα να ασχολείται με comics και δημιουργούς που σημάδεψαν ακριβώς εκείνα τα formative years ανθρώπων της δικής μου ηλικίας (και λίγο μεγαλύτερους ή λίγο μικρότερους). Σαν να είναι φτιαγμένο ειδικά για εμάς!

Το τεύχος #120 έχει ως κεντρικό theme τους “ήρωες του αύριο” και θα περιλαμβάνει άρθρα, checklists, features και συνεντεύξεις για τον Mon-El, τους Legionnaires, τον Manhunter του 2070, τον Starslayer του Mike Grell, αλλά και το μισοτελειωμένο SONIC DISRUPTORS του Mike Baron. Μοναδικό αρνητικό ότι κυκλοφορεί τον Μάιο, ο οποίος μοιάζει κάπως μακριά. Το θετικό είναι πως, μέχρι τότε, θα έχουμε το τεύχος #119 του Απριλίου, με αφιέρωμα στους Guardians Of The Galaxy…