Previews Picks

March 2020

Η Άνοιξη έρχεται σιγά-σιγά και μαζί της έρχονται πολλά καινούργια comics, τα οποία θα καταφθάσουν στα κομιξάδικα τον Μάιο, όταν πλέον η θερμοκρασία θα έχει ανέβει επικίνδυνα. Την ιερή αποστολή να μας ενημερώσουν για τα “καυτά” comics που θα πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσουμε και να διαβάσουμε εκείνες τις καυτές μέρες, αναλαμβάνουν ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και ο Αριστείδης Κώτσης.

Blue Pages

Sequels, νέα κεφάλαια σε γνωστές ιστορίες και μια συνεργασία που μοιάζει να είναι βγαλμένη από όνειρο, χαρακτηρίζουν τις μπλε σελίδες του PREVIEWS αυτού του μήνα. Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα έκαναν τις προτάσεις μου μάλλον διεκπεραιωτικές, αλλά ο Neil Gaiman συνεργάζεται ξανά με τον P. Craig Russell! Nαι, Gaiman και Russell ξανά μαζί!

Διαβάστε παρακάτω, μέχρι να φτάσετε στο καλό!

The Marvels #1

$3.99 page M58 Marvel Comics

Το κορυφαίο MARVELS επιστρέφει, με ένα THE στον τίτλο και ολοκαίνουργιες ιστορίες! Όπως και η προηγούμενη σειρά, φέρει την υπογραφή του Kurt Busiek (ο οποίος, αυτή τη φορά, συνεργάζεται με τον Yildiray Cinar) και υπόσχεται να μας φέρει πιο προσγειωμένες ιστορίες με τους πρωταγωνιστές του Marvel Universe.

Ή όχι και τόσο προσγειωμένες, αν κρίνω από το solicitation. Σε κάθε περίπτωση, είμαι μέσα!

Dark Nights: Death Metal #1 (of 6)

$4.99 page DC3 DC Comics

Το sequel του DARK NIGHTS: METAL ονομάζεται DEATH METAL. Γιατί όχι; Αντιστέκομαι στον πειρασμό να ονοματίσω από τώρα επόμενα πιθανά sequels και στέκομαι στο γεγονός ότι το νέο limited series υπόσχεται να μας δώσει μια ακόμη δόση του δυστοπικού κόσμου που γέννησε τον Batman Who Laughs.

Αν σας άρεσε το DARK NIGHTS: METAL, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον λόγο για να μη σας αρέσει και αυτό.

Batman: The Adventures Continue #1

$3.99 page DC7 DC Comics

Η απουσία του BATMAN: THE ANIMATED SERIES έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην καρδιά πολλών fans του Batman και όχι μόνο, αλλά η νέα αυτή σειρά υπόσχεται να το γεμίσει με νέες ιστορίες! Γραμμένο από τους παραγωγούς του TAS (Paul Dini και Alan Burnett) και σχεδιασμένο από τον βετεράνο των spin-off comics της σειράς, Τy Templeton, το THE ADVENTURES CONTINUE είναι μια καλοδεχούμενη επιστροφή στο παρελθόν.

The Dreaming: Waking Hours #1

$3.99 page DC13 DC Comics (Black Label)

Διαβάσατε παραπάνω ότι ο Neil Gaiman συνεργάζεται ξανά με τον P. Craig Russell και περιμένατε πώς και πώς να φτάσετε στην πρόταση από το Sandman Universe, σωστά; Ε, θα περιμένετε λίγο ακόμη. Γιατί το THE DREAMING: WAKING HOURS είναι σε σενάριο G. Willow Wilson και σχέδιο Nick Robles.

Μην απογοητευτείτε αρκετά για να το απορρίψετε, όμως. Γιατί πρωταγωνιστής είναι το Ruin, το αριστούργημα του Dream στον κόσμο των εφιαλτών, το οποίο δραπέτευσε και βρίσκεται πλέον στον κόσμο μας.

Pulp

$16.99 page 38 Image Comics

Ένα ακόμη αχτύπητο δίδυμο, ο Ed Brubaker και ο Sean Phillips, επιστρέφουν με ένα ακόμη αξιόπιστο κεφάλαιο στην pulp και noir καριέρα τους, το PULP, ένα original graphic novel, που αυτή τη φορά μπλέκει στις σελίδες του και την Άγρια Δύση.

Τέτοιου είδους αλχημείες, πιθανότατα, θα ακούγονταν γελοίες σε χέρια άλλων δημιουργών, αλλά in Brubaker & Phillips we trust.

Norse Mythology #1

$3.99 page 88 Dark Horse Comics

Θυμήθηκα να αναφέρω ότι σε αυτό το PREVIEWS έχουμε νέα συνεργασία του Neil Gaiman με τον P. Craig Russell; Ο άνθρωπος που μπορεί να εμπνευστεί ένα νέο παραμύθι, κοιτάζοντας κάποιον να σκαλίζει τη μύτη του στη στάση, και ο άνθρωπος που μπορεί να σχεδιάσει ένα συρτάρι με κάλτσες και να σε κάνει να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στη χώρα των ξωτικών, συνεργάζονται ξανά και, αυτή τη φορά, αναλαμβάνουν να μας διηγηθούν ιστορίες από τη νορβηγική μυθολογία!

Τώρα που το σκέφτομαι, θα έδινα καλά λεφτά για να αγοράσω ένα comic, στο οποίο ο Gaiman γράφει για τον τύπο στη στάση και ο Russell σχεδιάζει κάλτσες. Αυτό σημαίνει ότι, πιθανότατα, θα είμαι έτοιμος να δώσω και ένα νεφρό μου για το NORSE MYTHOLOGY!

Hellboy And The B.P.R.D.: Her Fatal Hour

$3.99 page 91 Dark Horse Comics

Ο Hellboy μας έχει αφήσει χρόνους, αλλά όσοι τον αγαπάμε δεν τον ξεχνάμε και βλέπουμε το πρόσωπό του στο ηλιοβασίλεμα, στα λουλούδια που ανθίζουν, στα στραβά χαμόγελα των μικρών παιδιών και στα, κατά περιόδους, one-shots του Mike Mignola. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους μπορούν να καλέσουν το πνεύμα του και να του ζητήσουν να ξεπληρώσει κάποιο χρέος του.

Αυτό βλέπουμε σε αυτό το one-shot, με τον Hellboy να μην μπορεί να ξεφορτωθεί τους πιστωτές του, ούτε στον άλλο κόσμο.

Bermuda #1 (of 4)

$3.99 page 144 IDW Publishing

Ο συγγραφέας του CHEW, John Layman, έρχεται να μας προτείνει μια νέα και ιδιαίτερη ιστορία, με πρωταγωνίστρια την 16χρονη Bermuda, τον μόνο άνθρωπο που κατοικεί σε ένα περίεργο μέρος, όπου όλοι όσοι προσπαθούν να περάσουν από μέσα του, εξαφανίζονται. Η Bermuda ανακαλύπτει μια πύλη προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απλά ότι μπορεί να φύγει.

Το BERMUDA υπόσχεται απόκοσμο σχέδιο και, φυσικά, τον κίνδυνο καταστροφής του κόσμου μας. Θα τσιμπήσω, για να δω πού θα με πάει…

Green Pages

Μπόλικες μου φάνηκαν οι ενδιαφέρουσες επιλογές αυτόν τον μήνα. Δεν υπάρχει κάποια κυκλοφορία που, σε πρώτη ματιά, να αισθάνομαι πως δεν πρέπει να χάσω με τίποτε, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά comics που μου φαίνονται πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πολύ περισσότερο ενδιαφέροντα από ένα ακόμα one-shot ενός event της Marvel, ένα ακόμα imprint της DC (που δεν έχει πλέον imprints), ή ένα ακόμα πρώτο τεύχος της Image.

Γενικά, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και για κάθε γούστο, οπότε μένω στα κυριότερα. Ας τα δούμε μαζί.

Old Haunts #1

$3.99 page 276 PublisherAWA Studios

Τον πιστεύω τον Rob Williams. Στο 2000AD, έχει κάνει μερικά πολύ ωραία πράγματα, που τον καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς που ξεπήδησαν τα τελευταία χρόνια. Στη DC, με το UNFOLLOW και το SUICIDE SQUAD, δεν ξέρω πόση επιτυχία είχε. Θα τον τσεκάρω εδώ, στην AWA Studios, μια που ελπίζω ότι μπορεί να μας φανερώσει την πιο προσωπική και τολμηρή πλευρά του.

Η ιστορία με τα σκοτεινά μυστικά, που επιστρέφουν για να στοιχειώσουν τρεις “φτασμένους” άνδρες, και το δείγμα artwork που μου θυμίζει κάτι από Sorentino, είναι υποσχόμενα

Naked Body: An Anthology Of Chinese Comics

$21.95 page 276 PublisherBeehive Books

Επειδή η Τέχνη και, εν προκειμένω, τα comics δεν έχουν σύνορα, καλωσορίζω την ευκαιρία να διαβάσω αυτήν εδώ την ανεξάρτητη ανθολογία κινέζικων comics, με κοινό παρονομαστή τους γυμνούς πρωταγωνιστές. Το ύφος δείχνει αρκετά κοντά στο NOW της Fantagraphics και, προσωπικά, στηρίζω φουλ!

Topp: Promoter Gary Topp Brought Us The World

$20.00 page 297 PublisherConundrum Press

H Conundrum Press βγάζει πάντα ωραία πράγματα. Ανάμεσα στις δυο κυκλοφορίες της, επέλεξα αυτή του εξαιρετικού David Collier, με την ιστορία του κυρίου που λέγεται Gary Topp και την επίδραση που είχε στην τοπική κουλτούρα του Toronto των 70s και 80s.

Αν δεν σας ψήνει το ύφος του Collier, δοκιμάστε την έτερη κυκλοφορία της Conundrum, το LANGOSH AND PEPPI: FUGITIVE DAYS, της Veronica Post, που πραγματεύεται την ιστορία ενός άστεγου στην Βουδαπέστη και το πόσο διαφορετική είναι η ζωή του με αυτή των προσφύγων στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Και επίκαιρο και το artwork της Post θυμίζει κάτι από Sammy Harkham.

The Stringbags

$29.95 page 298 PublisherDead Reckoning

Σας φάνηκαν πολύ “κουλτουρέ” οι δυο προηγούμενες επιλογές; Εδώ έχουμε τον “πολύ” Garth Ennis να κάνει αυτό που κάνει καλά τα τελευταία χρόνια: πολεμικές ιστορίες. Μαζί του, ο συμπαθέστατος και αξιόλογος PJ Holden, που είχαμε καλεσμένο πριν λίγα χρόνια στο Comicdom Con Athens.

The Sky Is Blue With A Single Cloud

$24.95 page 299 PublisherDrawn & Quarterly

Αυτό που μου αρέσει στα manga είναι η διαφορετική αισθητική από αύτα που έχω συνηθίσει. Και στα πιο “καλλιτεχνικά” manga, η διαφορά αυτή είναι ακόμα πιο έντονη. Σε αυτή την κυκλοφορία, όπου έχουμε τις καλύτερες ιστορίες (όπως μας υπόσχεται η D&Q) της Kuniko Tsurita, νομίζω πως θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια πολύ διαφορετική φωνή από την όποια αισθητική μπορεί να θεωρούμε “οικεία”. Και αυτό είναι πολύ καλό πράγμα.

Το κακό είναι οτι η Tsurita διαγνώστηκε με λύκο σε πολύ μικρή ηλικία και πέθανε το 1985, στα 37 της. Διαβάζω, μάλιστα, πως οι δουλειές της τελευταίας δεκαετίας της ζωής της, έχουν πολύ έντονο τον αντίκτυπο της ασθένειάς της.

All Together Now

$12.99 page 308 PublisherFarrar, Straus And Giroux

Η απόλυτη κομιξική εμπορική επιτυχίας της Raina Telgemeier είναι λογικό να έχει βρει πολλούς επίδοξους μιμητές και αυτό το PREVIEWS βρίθει παραδειγμάτων. Το θέμα, όμως, είναι να υπάρχει και ένας αξιόλογος δημιουργός, όπως εδώ.

Η παρουσία της Hope Larson είναι αυτή που με έψησε στη συγκεκριμένη κυκλοφορία και αυτή εδώ είναι η δεύτερη ιστορία της σειράς, που έχει να κάνει με μια κοριτσίστικη ροκ μπάντα, εφηβικούς έρωτες και παιδικές φιλίες.

Stuck Rubber Baby: 25th Anniversary Edition

$24.99 page 308 PublisherFirst Second

Πόσο μου αρέσει το STUCK RUBBER BABY… Το αριστούργημα του Howard Cruse που μιλαει για το κίνημα των ίσων δικαιώματα των μαύρων, για τις διακρίσεις που δέχονταν οι ομοφυλόφιλοι, και για το πως τα δυο κινήματα βρέθηκαν να στέκονται δίπλα-δίπλα. Είμαι περήφανος που βρέθηκε ψηλά στις επιλογές μας για τα καλύτερα comics των 90s και, αν το έχετε διαβάσει, είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε μαζί μου.

Αν δεν καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω, έχετε μια καλή ευκαιρία να το γνωρίσετε τώρα, σε αυτή την επετειακή έκδοση, που αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσετε.

Dose! #1

$4.99 page 327 PublisherIt’s Alive

H It’s Alive εβγαζε κυρίως επανεκδόσεις. Αυτή την εντύπωση έιχα. Έλα που τώρα βγάζει και κάποιες νέες σειρές, όπως το DOSE!, που “στηρίχτηκε” πριν λίγες μέρες και από ένα Indiegogo campaign. Το artwork έχει έναν χαρακτήρα που νομίζω πολλοί από τους συντρόφους στο comicdom θα εκτιμήσουν, ενώ το σενάριο, που μπλέκει υπερήρωες, επιστημονική φαντασία, ναρκωτικά, βία και kaiju-sex (τι ‘ναι τουτο, μανα’μ;) φαίνεται ενδιαφέρον.

Αξίζει να αναφέρουμε και την άλλη έκδοση της It’s Alive, το HOLLER, που κάνει ντεμπούτο και έχει να κάνει με μια Grunge μπάντα των 90’s.

Paying The Land

$27.99 page 333 PublisherMetropolitan Books

Και μια που είμαστε σε κλίμα 90’s, ευκαιρία να δούμε και τι κάνει ένας δημιουργός που έγινε ιδιαίτερα γνωστός εκείνη την περίοδο, ο Joe Sacco. Αν αναρωτιέστε και αν σας είχε λείψει, λοιπόν, εδώ θα βρείτε το νέο του comic/ρεπορτάζ, που έχει να κάνει με τους Dene που ζουν στον Καναδά και “την επέλαση της ανάπτυξης”.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Sacco κάνει μοναδικα αυτή την comic-δημοσιογραφία, αλλά και ότι, κατά καιρούς, μπορεί να κάνει και εξαιρετικά comics. (Και το ανάποδο.)

The Brontes: Infernal Agenda

$15.99 page 334 PublisherNorthwest Press

Μια που μιλάμε για εξαιρετικούς artists (μα τι ωραία περνάω από θέμα σε θέμα), να σου και ο Rick Geary. Δεν θα αποδώσει κάποια ιστορική δολοφονία (όπως κάνει τις 9 από τις 10 φορές που θα τον δούμε στις σελίδες του PREVIEWS), αλλά μια ιστορία όπου οι αδερφές Bronte θα βρουν μια πύλη που θα τις οδηγήσει σε έναν άλλο κόσμο, εξίσου τρομακτικό με τον δικό μας.

Ε, ναι, αυτά είναι σενάρια! Εμένα με έψησε.

Stepping Stones

$12.99 page 356 PublisherRandom House

Λέγαμε πιο πάνω για τις συνεχείς απόπειρες εκδοτών και δημιουργών να επαναλάβουν την επιτυχία της Raina Talgemeier και εδώ έχουμε μια αξιόλογη δημιουργό, τη Lucy Knisley, να απευθύνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε προεφηβική ηλικία. Εδώ, η πρωταγωνίστρια θα βρεθεί να αλλάζει περιβάλλον και να ζει σε μια φάρμα με νέα οικογένεια και “νέες” αδερφές.

Δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι καλό, αλλά έχω αρκετά κενά από δουλείες της Knisley στη βιβλιοθήκη μου, τα οποία θα ήθελα να καλύψω πρώτα.

Smash Comics Special 2020 #1

$10.99 page 358 PublisherRebellion

Η Rebellion, έχοντας σχεδόν όλη την ιστορία των βρετανικών comics στην ιδιοκτησία της, εκδίδει μια σειρά από specials, που ξαναζωντανεύουν τίτλους και ήρωες του παρελθόντος. To SMASH! κυκλοφορούσε από το 1966 ως το 1971, οπότε και ενώθηκε με το VALIANT, και στις σελίδες του φιλοξενήθηκαν κάποιοι σημαντικοί ήρωες, όπως ο Janus Stark.

Αυτόν, μαζί με άλλους θρυλικούς χαρακτήρες, όπως ο The Spider ή ο Steel Claw (που δεν είχαν δημοσιευτεί στο SMASH!, αλλά σε άλλους τίτλους, όπως το LION και το VALIANT), θα ξανασυναντήσουμε εδώ. Όχι τις παλιές ιστορίες (που οι γηραιότεροι μπορεί να είχαμε διαβάσει στα ελληνικά, στη δεκαετία του ’90), αλλά φρέσκες, γραμμένες και σχεδιασμένες από σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο αξιόλογος Rob Williams που ανέφερα και παραπάνω.

The Summer Of Her Life

$24.99 page 363 PublisherSelfMadeHero

Πολύ ανεβασμένα τα γερμανικά comics, πανέμορφο το artwork της Barbara Yelin, ενδιαφέρουσα η ιστορία με την ηλικιωμένη που θυμάται τη ζωή της, αλλά και τσιμπημένη η τιμή για 80 σελίδες.

Θα το ξανασκεφτώ, αν και φοβάμαι πως όταν το δω μπροστά μου, δεν θα καταφέρω να αντισταθώ…

Ping Pong #1

$29.99 page 417 PublisherViz Media

Και επειδή φοβάμαι ότι θα με κατηγορήσουν ότι είμαι προσκολλημένος στα manga του παρελθόντος, εδώ θα προτείνω και κάτι σαφώς πιο φρέσκο. Μιλάμε για comic του τεράστιου Taiyo Matsumoto (TEKKONKINKREET, SUNNY), ενός από τους σημαντικότερους εν ενεργεία mangaka.

Το σενάριο έχει (προφανώς) να κάνει με ping pong, το σχέδιο θα είναι (προφανώς) απίστευτο και το πρώτο volume του PING PONG θα βρεθεί (προφανώς) στις παραγγελίες μου.

Wonder 3

$29.95 page 430 PublisherDigital Manga Publishing

Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τον Tezuka. Ο πατέρας και θεός των manga έχει εναν αστείρευτο όγκο βιβλίων και όλο και κάποια αδημοσίευτη στα αγγλικά δουλειά του βγαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια, χάρη στη DMP αλλά και τα επιτυχημένα Kickstarter της. Η ιστορία έχει να κάνει με ζωομορφους εξωγήινους, που επισκέπτονται μια μισοκατεστραμμένη από τον πόλεμο Γη.

Δυο σκέψεις έχω. Η πρώτη είναι ότι εντοπίσαμε από που προήλθε η έμπνευση του Morrison για το WE3. Η δεύτερη ότι δεν υπάρχει δουλειά του Tezuka που να μην αξίζει να την διαβάσει κανείς.