Comic Collecting YouTube Channels

Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Το YouTube έχει φέρει – αναμφισβήτητα – μια επανάσταση στον κόσμο της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης (και, μάλλον, ευθύνεται για το μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου στην ιστορία της ανθρωπότητας). Είναι, πλέον, πάρα πολύ εύκολο, τεχνικά, να μπορέσει κάποιος ερασιτέχνης να δημιουργήσει ένα δικό του κανάλι, όπου θα ανεβάζει video για θέματα που τον ενδιαφέρουν και είναι ακόμα ευκολότερο για κάποιον που ψάχνει πληροφορίες για το ίδιο θέμα, να βρει πληθώρα τέτοιων video.

Αν και υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων κατηγοριών, όπως είναι τα video games και ο κινηματογράφος, υπάρχει ένας ικανός αριθμός καναλιών με θεματολογία γύρω από τα comics, όπως reviews, απόψεις, παρουσιάσεις νέων collected editions, ή αναζήτησης back issues. Φυσικά, το Comicdom έχει το δικό του κανάλι!

Ειδικά τα video για τις collected editions και τα back issues αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία για εμάς τους συλλέκτες και έτσι σας παρουσιάζω τα καλύτερα από αυτά, όπως τουλάχιστον τα αξιολογώ προσωπικά.

Collected Editions

Όσοι διαβάζετε τα κείμενά μου τακτικά (thank you very, very much, by the way!) ξέρετε ότι το μεγαλύτερο μέρος των comics που αγοράζω κάθε μήνα αφορά τις collected editions. Αν ανήκετε και εσείς στην ίδια κατηγορία, τότε, σίγουρα, γνωρίζετε τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι προτιμούμε τα παντώς είδους omnibus, hardcovers και trade paperbacks (όχι δεν εννοώ την έλλειψη χώρου στις βιβλιοθήκες μας, αν και είναι μάλλον το σημαντικότερο).

Το πρώτο είναι η έγκαιρη ενημέρωση για τις μελλοντικές κυκλοφορίες, που μπορεί να αφορά και εκδόσεις που θα φτάσουν στα χέρια μας σχεδόν έναν χρόνο μετά, βοηθώντας τον απαραίτητο οικονομικό προγραμματισμό, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και την ίδια την απόκτηση κάποιων πιο limited εκδόσεων. Το δεύτερο, και ίσως σημαντικότερο, είναι η ίδια η αντίληψη για τις εκδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους. Ένα video που παρουσιάζει την έκδοση, εστιάζοντας στο binding, την ποιότητα του χαρτιού, ή το restoration (αν έχουμε να κάνουμε με υλικό που μπορεί να πρωτοεκδόθηκε πριν πολλές δεκαετίες), δίνει σημαντικές πληροφορίες, που μπορεί να κρίνουν αν αξίζει να αποκτήσει κανείς το συγκεκριμένο comic, ειδικά στην εποχή των online παραγγελιών.

Αν, λοιπόν, η ενημέρωση για αυτά τα θέματα είναι σημαντική για εσάς, τότε το Near Mint Condition θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας κανάλια. Και μπορεί στο κανάλι αυτό να υπάρχουν διάφοροι συντελεστές, όμως, για το 90% του περιεχομένου, υπεύθυνος είναι ο αδιαμφισβήτητος master των collected editions, “Uncanny” Omar. Ο Omar, με συνεχή video, μας κατατοπίζει για όλες τις νέες κυκλοφορίες που αναμένουμε και μας παρουσιάζει όλες τις νέες εκδόσεις που φτάνουν στα χέρια του (και είναι πάρα πολλές), ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για κάποιες αγορές για τις οποίες αμφιταλαντευόμαστε και το κόστος των οποίων είναι, πολλές φορές, αλμυρό. Γιατί, ναι, πριν δώσω 150 ευρώ για το AKIRA 35th Anniversary Box Set, θα ήθελα να έχω μια πλήρη εικόνα των περιεχομένων του. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι, πολλές φορές, γίνεται σύγκριση του ίδιου υλικού σε διάφορα format, ή μιας νέας έκδοσης σε σχέση με την προηγούμενη, ώστε να μπορέσει να κρίνει κάποιος ποιο format να επιλέξει, ή αν αξίζει να “αναβαθμίσει” στη νέα έκδοση.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στο γεγονός ότι ο Omar έχει αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με τον David Gabriel, υπεύθυνο Marketing της Marvel, κι έτσι μπορεί και παρουσιάζει κάποιες εκδόσεις αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία διάθεσής τους, ενώ έχει πρόσβαση στο εκδοτικό πρόγραμμα για πολλούς μήνες μπροστά πριν από άλλα site. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ενημέρωση από πλευράς των Marvel collected editions να είναι υπερπλήρης. (Κάντε, σας παρακαλώ, λίγη ησυχία, γιατί στο αντίστοιχο τμήμα της DC, τα παιδιά κοιμούνται.)

Άλλα κανάλια παρόμοιας λογικής είναι το Gem Mint Collectibles, το οποίο, όμως, έχει πιο διευρυμένο αντικείμενο, με ιδιαίτερη αναφορά στα collectibles και δη στα statues, το Deluxe Edition, το οποίο αντισταθμίζει τη μικρή συχνότητα των video με την εκπληκτική και άκρως επαγγελματική παραγωγή τους, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και το κανάλι του γερόλυκου Wallace Ryan, ο οποίος, μέσω της σειράς “In the Library of Graphic Literature”, μας παρουσιάζει κάθε εβδομάδα τις αγορές του από collected editions. Στα θετικά του τελευταίου, είναι το μεγάλο εύρος των εκδόσεων που επιλέγει (από superhero μέχρι obscure indie). Στα αρνητικά του, το σχετικά χαμηλό επίπεδο των παραγωγών του, ιδιαίτερα στο κομμάτι του ήχου.

Παρακολουθώντας αυτά τα κανάλια, θεωρώ ότι και ο πιο απαιτητικός συλλέκτης collected editions, θα έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ενημέρωσης.

Back Issues

Ένας τελείως διαφορετικός κόσμος είναι αυτός των καναλιών αφιερωμένων στην παρουσίαση των back issues (το μόνο από τα παραπάνω κανάλια, που αφιερώνει ένα μέρος του στην κάλυψη back issues, είναι το Gem Mint Collectibles). Εδώ, ένας συλλέκτης θέλει προτάσεις για τεύχη των οποίων η αξία πιθανολογείται ότι μπορεί, σχετικά άμεσα, να ανέβει (είτε για να προλάβει να τα αποκτήσει, είτε για να βγάλει κάποιο κέρδος), hidden gems, variant covers, ή ακόμα και συμβουλές για πράγματα που πρέπει να προσέξεις σε κάποια τεύχη (ιδιαίτερα σε indy books), όπως επανεκδόσεις ή printing errors. Ή μπορεί, απλά, να θέλει να χαζέψει (και να λιγουρευτεί) υπέροχα τεύχη από όλες τις ages των comics.

Το αγαπημένο μου κανάλι, που ειδικεύεται σε παρουσίαση back issues, είναι το Silver Age, ένα κανάλι που, δυστυχώς, έχει μόνο λίγες εκατοντάδες συνδρομητές. Από τον παγωμένο Καναδά, οι Paul, Jose, και Mike μας παρουσιάζουν, σε χορταστικά τριαντάλεπτα και σαραντάλεπτα επεισόδια, τα νεότερα αποκτήματά τους, τα οποία κυμαίνονται από την Golden Age έως και το σήμερα. Κάθε τόσο, υπάρχουν και επεισόδια αφιερωμένα σε CGC graded comics, με χρηστικές συμβουλές για όσους σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτή την οδό για κάποια από τα πιο πολύτιμα τεύχη τους.

Αυτό που δίνει extra πόντους σε αυτό το κανάλι, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι η παρέα των τριών και τα σχόλια που κάνουν ο ένας για τα αποκτήματα του άλλου, κάτι που ξεφεύγει από μια βαρετή παράθεση τευχών, ή ένα συνεχή μονόλογο ενός παρουσιαστή. (Χμμ… Μήπως να μαζευτούμε με τον Δημήτρη και τον Νίκο, να κάνουμε κάτι παρόμοιο; Χμμμμμμμ…)

Μια λίγο πιο διαφορετική λογική ακολουθεί ο Mercenaut, ο οποίος παρουσιάζει σε video τα γιγαντιαία hauls του, που μπορεί να φτάνουν και τα εκατό τεύχη! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφιερώνει πολύ λιγότερο χρόνο ανά τεύχος από ότι οι δημιουργοί του Silver Age. Επίσης, μια ακόμα διαφορά είναι ότι τα σύγχρονα τεύχη αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του, ενώ είναι σαφές ότι έχει και μια πιο speculator λογική στα τεύχη που επιλέγει. Πάντως, τα video του είναι αρκετά διασκεδαστικά και ενημερωτικά.

Άλλα κανάλια αφιερωμένα σε back issue hauls είναι το Longbox Love Affair, το GalaxyComicsSaginaw, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να… εκπέμπει από το κομιξάδικο Galaxy Comics και καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά με CGC comics, καθώς και το Vincru12000.

Σε αντίθεση με τα κανάλια για τις collected editions, που είναι πολύ πιο ομογενοποιημένα και θα δείτε να καλύπτουν πολλά ίδια πράγματα, τα κανάλια για τα back issues είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους και κάθε νέο επεισόδιο είναι πολύ πιο απρόβλεπτο.

Ελπίζω σε αυτές τις προτάσεις να ανακαλύψατε κάποιο κανάλι που δεν γνωρίζατε ήδη και βρήκατε ενδιαφέρον!