Top 10 Comic Book Title Logos

Τα δέκα πιο... ντιζαϊνάτα λογότυπα στην Ιστορία των comics!

Είμαι πολύ μεγάλος fan των λογότυπων. Είτε μιλάμε για εθνόσημα, σήματα εταιρειών και οργανισμών, ή εμβλήματα αθλητικών ομάδων, ένα λογότυπο είναι η εικόνα που, ιδανικά, συμβολίζει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που αντιπροσωπεύει. Για ένα comic, το λογότυπο του τίτλου στο εξώφυλλο του τεύχους θα πρέπει να είναι μοναδικό, να αντιπροσωπεύει τους χαρακτήρες και, βέβαια, να ξεχωρίζει ανάμεσα στα δεκάδες άλλα που βρίσκονται δίπλα του στο ράφι.  

Κάποια λογότυπα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με ελάχιστες αλλαγές. Άλλα κράτησαν μόλις για ένα τεύχος. Όπως και να ‘χει, αυτά είναι δέκα λογότυπα που θεωρώ τα καλύτερα του είδους, το καθένα για τους δικούς του λόγους.

Σημείωση 1: Η επιλογή έχει γίνει μεταξύ των αμερικανικών comic books, χωρίς να ληφθούν υπόψιν comic strips, manga, ευρωπαϊκά ή άλλα comics. Ίσως στο μέλλον επανέλθουμε με μια άλλη λίστα για αυτά.

Σημείωση 2: Δε λήφθηκαν υπόψιν λογότυπα που, ναι μεν χρησιμοποιήθηκαν στα comics, αλλά προϋπήρχαν, όπως αυτό του STAR WARS ή λογότυπα που δεν αφορούν συγκεκριμένο τίτλο comic, όπως το “S” του Superman.

Σημείωση 3: Όπου ήταν εφικτό, παραθέτουμε τους δημιουργούς των λογότυπων. Έαν έχετε περισσότερες πληροφορίες ή αν απλά έχετε κάποιο αγαπημένο λογότυπο που δε βρίσκεται στη λίστα, γράψτε το σχόλιό σας!

10

Mad House

Archie Comics

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το συγκεκριμένο λογότυπο δεν θα έπρεπε να μπει στη λίστα των κορυφαίων. Εκτός του ότι πιάνει σχεδόν το μισό εξώφυλλο, αφήνοντας λίγο χώρο για το artwork, είναι πολύπλοκο και δυσανάγνωστο. Όμως, ειλικρινά, έχετε ξαναδεί κάτι τόσο μοναδικό; Όσο και αν καταπατά σχεδόν όλους τους κανόνες του σωστού design, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το λογότυπο, που δίνει το απαραίτητο spooky effect για ένα comic τρόμου, ενώ το όλο σκηνικό θυμίζει έντονα τα εκπληκτικά λογότυπα που δημιουργούσε ο Will Eisner σε κάθε περιπέτεια του Spirit.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο μοναδικό το συγκεκριμένο λογότυπο, είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε μόλις μια φορά, στο τεύχος #95 του MAD HOUSE (που θα το βρείτε και ως MADHOUSE, ή MADHOUSE COMICS), καθώς στα επόμενα δύο τεύχη χρησιμοποιήθηκε μια μικρότερη και πιο απλοποιημένη version, ενώ με το τεύχος #98 το περιοδικό επανήλθε στο πιο χιουμοριστικό Archie ύφος.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1