Top 10 Comic Book Title Logos

Τα δέκα πιο... ντιζαϊνάτα λογότυπα στην Ιστορία των comics!
2

Superman

DC Comics

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν αναρωτιόσασταν για το αν θα είναι το Superman logo στη λίστα, αλλά για τη θέση που θα καταλάμβανε σε αυτό. Το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο χαρακτήρα στην ιστορία των comics, με συνεχή χρήση (και ελάχιστες τροποποιήσεις) από το 1938 μέχρι σήμερα (ίσως μόνο το αντίστοιχο του Archie μπορεί να το συναγωνιστεί), δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται πολύ ψηλά.

Τί χρειάζεται να πει κανείς για αυτό εδώ το αριστούργημα; Η υπέροχη γραμματοσειρά και η άψογη χρήση του 3D effect, δίνουν ένα αποτέλεσμα δυναμικό αλλά και οικείο, με βαρύτητα και κύρος, όπως και ο ίδιος ο Man of Steel.

Τρεις είναι οι σταθμοί στην ιστορία του συγκεκριμένου λογότυπου. Η βασική του ιδέα βρίσκεται εκεί από την αρχή των περιπετειών του Superman, για την ακρίβεια από τις πρώτες απόπειρες το 1933. Επισήμως, το εντοπίζουμε στο πρώτο καρέ της πρώτης ιστορίας, στο ACTION COMICS #1. Το πρώτο διάστημα, ο Joe Shuster το σχεδίαζε κάθε φορά με το χέρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαφέρει από τεύχος σε τεύχος.

Λογικά, αυτή η ανομοιομορφία πρέπει να ήταν που οδήγησε τη DC να αναθέσει στον θρυλικό designer Ira Schnapp (μεταξύ πολλών άλλων, είχε σχεδιάσει και το λογότυπο έγκρισης της Comics Code Authority), τη δημιουργία ενός τυποποιημένου λογότυπου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εσωτερικές σελίδες του NEW YORK WORLD’S FAIR COMICS 1940 και σε εξώφυλλο στο SUPERMAN #6. Το τελευταίο και αρκετά επιτυχημένο ρετουσάρισμα, έγινε το 1983, από το studio του διάσημου σχεδιαστή Milton Glaser (που, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνο για το DC bullet logo και το I Heart NY logo).

Το θρυλικό αυτό λογότυπο έχει κοσμήσει, ανά τις δεκαετίες, το licensing του Superman, άλλους τίτλους (ADVENTURES OF SUPERMAN, SUPERMAN: THE MAN OF STEEL), ενώ τροποποιημένο χρησιμοποιήθηκε και από άλλους ήρωες (Supergirl, Superboy).

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1