Krazy Kat

Ίσως το καλύτερο comic όλων των εποχών!

Όταν κάποιος μιλάει για την 9η Τέχνη δεν μπορεί να μην αναφερθεί και στο απόλυτο comic strip όλων των εποχών. Δημιουργία του cartoonist George Herriman (1880-1944), το KRAZY KAT (ή “Krazy & Ignatz”, σε μετέπειτα επανεκδόσεις του) πρωτοεμφανίζεται στις 28 Οκτωβρίου του 1913, στις σελίδες της NEW YORK EVENING JOURNAL του μεγιστάνα του Τύπου, William Randolph Hearst, και αποτελεί τη μετεξέλιξη ενός παλαιότερου strip του Herriman, του THE DINGBAT FAMILY.

Ο Ηerriman, γιός Κρεολών μεταναστών, γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη τον Αύγουστο του 1880, αλλά μπήκε στο κόσμο των comics (που τότε βρισκόταν ακόμα στο ξεκίνημά του) με την εγκατάστασή του στο Λος Άντζελες, στέλνοντας τα πρώτα του σχέδια στην εφημερίδα LOS ANGELES HERALD, σε ηλικία 17 ετών, και αργότερα με την μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη, το 1901, για να εργαστεί στο σχεδιαστικό τμήμα της εφημερίδας NEW YORK WORLD. Mετά από μία πενταετή επιστροφή (1905-1910) στην Καλιφόρνια και έχοντας ήδη παρουσιάσει δουλειές όπως το MAJOR OZONE και  το DANEIL & PANSY (το οποίο περιείχε ζωόμορφους χαρακτήρες), γυρίζει ξανά στη Νέα Υόρκη, όπου τρία χρόνια αργότερα θα παρουσιάσει την πιο γνωστή δουλειά του.

Το θέμα του KRAZY KAT είναι απλό και άκρως σπαρταριστό! Mία φανταστική τοποθεσία, κάπου στο Coconino County της Αριζόνα (όπου ο δημιουργός είχε τη θερινή του κατοικία) στην οποία ζει ο(η) Krazy Kat (ουσιαστικά ποτέ δεν διευκρινίζεται το φύλο του), μία γάτα ερωτευμένη με το ποντίκι Ignatz. Ο τελευταίος, όμως, μισεί θανάσιμα τον ερωτοχτυπημένο γάτο και του το δείχνει με την πρώτη ευκαιρία, πετώντας στο κεφάλι του κακομοίρη Κrazy, τούβλα. (κάτι το οποίο ο Κrazy εκλαμβάνει σαν ένδειξη αγάπης!!) Ο αστυνομικός σκύλος Offisa Pupp, (κρυφό)ερωτευμένος με τον Krazy, προσπαθεί πάντα να τον προστατέψει από την οργή (και τα τούβλα) του Ignatz, χωρίς να το πετυχαίνει πάντα, ενώ αρκετές φορές τον συλλαμβάνει.

Πίσω από αυτό το απλό και άκρως σουρεαλιστικό “ερωτικό τρίγωνο”, κρύβεται όλη η μεγαλοφυία ενός μεγάλου δημιουργού όπως ήταν ο Herriman. Ουσιαστικά, μιλάει (έστω και συγκαλυμμένα και με χιουμοριστικό τρόπο) για την ομοφυλοφιλία, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε εξωπραγματικό για τον χώρο της 9ης Τέχνης και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας (ειδικά στον Krazy) μία αργκό που συνδυάζει την αγγλική, τη γαλλική και την ισπανική γλώσσα (και ακόμα περισσότερες), background τα οποία αλλάζουν από panel σε panel (με τα panels να αλλάζουν μέγεθος ανάλογα με το πώς θα εξυπηρετήσουν την ιστορία που θέλει να πει ο δημιουργός), τους ήρωες να απευθύνουν τον λόγο στον δημιουργό τους (ειδικά όταν ο Offica πηγαίνει στη φυλακή τον Ignatz και αυτή δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη) και μία πληθώρα άλλων ζωόμορφων χαρακτήρων, ο ένας πιο παλαβός από τον άλλο, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι το comic strip αυτό έγινε πολύ δημοφιλές όχι μόνο στο ευρύ κοινό (ο ίδιος ο εκδότης του ήταν μεγάλος fan και το comic συνέχιζε αν εκδίδεται με δική του πάντα εντολή, ακόμα και σε περιπτώσεις που η απήχηση ήταν μειωμένη), αλλά και στο δύσκολο intellectual κοινό, που για πρώτη ίσως φορά είδε τα comics σαν πραγματική μορφή Τέχνης που δεν απευθύνονταν μόνο σε παιδιά. Ένα comic ΚΑΙ για διανοούμενους λοιπόν!

Το comic strip συνεχίστηκε μέχρι τον άδοξο θάνατο του δημιουργού του, τον Απρίλιο του 1944, και o εκδότης αποφάσισε να μην το συνεχίσει με άλλο δημιουργό. Ποιός θα μπορούσε, άλλωστε, να συλλάβει απόλυτα το στιλ του Herriman και να συγκριθεί με το απαράμιλλο ταλέντο του;

Το κόμικ έγινε και cartoon πολλές φορές(1916,1920,1927)ενώ έγινε και μία απόπειρα revival της σειράς το 1951 από τη Dell comics βγάζοντας 5 τεύχη στα οποία αυτή τη φορά ο Γάτος είναι αρσενικός(και με τη βούλα)και το ποντίκι θηλυκό….Μη ξεχνάμε ότι πλησίαζε σε λίγα χρόνια και η εποχή του κώδικα δεοντολογίας και δε σήκωνε τέτοια θέματα…..

Το comic έχει επανεκδοθεί σε τεύχη και τόμους απο πολλές εταιρίες, με σημαντικότερες εκδόσεις αυτές των Pacific Comics και Fantagraphics, ενώ τo 1999, ψηφίστηκε στην πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα Αμερικανικά comics του 20ου Αιώνα από το περιοδικό COMICS JOURNAL. Αν θέλετε ένα υπέροχο ταξίδι στο μαγικό κόσμο της 9ης τέχνης, δεν θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερη επιλογή από το KRAZY KAT. Μη σας τρομάζει η ηλικία του – δεν έχει χάσει καθόλου από τη σπιρτάδα, τη γοητεία και το επίκαιρο χιούμορ του, όσες δεκαετίες και αν περάσουν από πάνω του! Κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και δώστε του την ευκαιρία να διαβάσει κάτι μοναδικά κλασικό, ξεχωριστό και αριστουργηματικό στο είδος του.