Star Wars: The Clone Wars

O θάνατος μιας διαγαλαξιακής δημοκρατίας

Η 4η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως “ημέρα Star Wars” από fans ανά το κόσμο και η δημιουργική ομάδα πίσω από την σειρά THE CLONE WARS δεν άφησε την σημασία της ημερομηνίας ανεκμετάλλευτη, κάνοντας διαθέσιμο στο Disney+ το τελευταίο επεισόδιο της έβδομης σεζόν, που ολοκληρώνει και τον κύκλο της ιστορίας γενικά. Πολλά τα συναισθήματα, με κυρίαρχο τη θλίψη για το τραγικό τέλος πολλών χαρακτήρων και τη δύσκολη μοίρα που επιβλήθηκε σε όσους επιβίωσαν. Το CLONE WARS αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω του, αφού κατάφερε, μέσα σε δέκα χρόνια, να αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα cartoons και ίσως το αρτιότερο κομμάτι του κόσμου του Star Wars. To οποίο και αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για ένα show που ξεκίνησε όταν η κριτική στο πολύπαθο, δημοφιλές franchise είχε φτάσει στην πιο σφοδρή της φάση και δέχθηκε και το ίδιο διαδοχικά πυρά. 

Ομολογουμένως, το animation του Clone Wars υπήρξε εξαρχής αντιπαθητικό, επιλέγοντας εξ ολοκλήρου αντιαισθητικά 3D μοντέλα, που κινούνταν άτσαλα στο περιβάλλον τους, και άβολες εκφράσεις στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Όμως, από την αρχή φάνηκε ότι όσο κι αν υστερούσε η καλλιτεχνική διεύθυνση της σειράς, η προσοχή στους τρόπους ανάδειξης και απόδοσης της ιστορίας και στην εξέλιξη των χαρακτήρων, ήταν αξιόλογη. Αυτό μαρτυρούσε ότι, με μια αλλαγή της αισθητικής προσέγγισης, η σειρά είχε τη δυνατότητα να απογειώσει το status της και να αναδειχθεί σε ένα ποιοτικό cartoon, που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, λάτρεις του Πολέμου των Άστρων και μη. Σταδιακά, το CLONE WARS κατάφερε να αναδειχθεί σε υπόδειγμα animation show και μετά από την τρίτη season, όπου οι animators άρχισαν να τολμούν και να πειραματίζονται με νέες τεχνικές, έγινε φανερό ότι πρόκειται για διαμάντι. 

Οποιαδήποτε κι αν είναι η άποψη του κοινού για την τριλογία των prequels και το Star Wars γενικότερα, το CLONE WARS ανύψωσε τους χαρακτήρες, εστιάζοντας στην περίπλοκη προσωπικότητα του Anakin, εκφράζοντας τα ηθικά διλήμματα ενός γαλαξία σε καιρό μόνιμου πολέμου, την τραγικότητα των κλώνων και τις ατέρμονες προσπάθειες επικράτησης της ειρήνης. Οι θεατές της σειράς γνώριζαν το τέλος της ιστορίας από την αρχή, όμως οι δημιουργοί κατάφεραν να πλέξουν ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο έντονα συναισθήματα, υπαρξιακές αγωνίες, χιούμορ, δράμα και πολιτικές προεκτάσεις.

Οι νέοι χαρακτήρες που προστέθηκαν στο cast, με αποκορύφωμα αυτόν της νεαρής Padawan Ahsoka, όχι απλά ταίριαξαν στην ιστορία, αλλά ανέδειξαν καινούργιες διαστάσεις της. Η αμφισβήτηση της αλήθειας των Jedi σε καιρό αναταραχών, η εύθραυστη δημοκρατία και τα όρια της, όλα συμβάλλουν στην δόμηση ενός μεγαλεπήβολου έπους, που εκπληρώνει όλους τους στόχους που έχει θέσει. 

Στην τελευταία season, η καλλιτεχνική ομάδα βρίσκεται στο απόγειο της δημιουργικότητάς της, χαρίζοντάς μας χορογραφημένες, συναρπαστικές σκηνές μάχης, έντονη εκφραστικότητα, εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες από όλους τους ηθοποιούς και μια συγκινητική ιστορία, που κλείνει το κεφάλαιο της διαγαλαξιακής δημοκρατίας. Οι πρωταγωνιστές της σειράς, οι κλώνοι, αναδεικνύονται ως τα απόλυτα θύματα ενός πολέμου, τον οποίο γεννήθηκαν για να υπηρετήσουν. Οι πρωταγωνιστές συνθλίβονται ψυχολογικά κάτω από τη λαίλαπα της πολεμικής μηχανής και του σκοταδιού που σκεπάζει το γαλαξία. Αλλά επιζούν, για να συνεχίσουν τη ζωές τους στις νέες συνθήκες.

Το CLONE WARS αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα πειράματα που έχει κάνει ποτέ ένα τόσο δημοφιλές franchise, όπως αυτό του Πολέμου των Άστρων, και απέδωσε, χάρη στην τόλμη και τη συνεχή βελτίωσή του. Αντί να ακολουθήσει την πεπατημένη και να καταλήξει να ακυρώσει τον ίδιο του τον εαυτό, άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία του Star Wars και υπενθύμισε, σε fans του franchise και μη, τη μαγεία της αφήγησης του έπους του George Lucas.

Παράλληλα, κατάφερε να αφήσει ένα κενό πίσω του, που δύσκολα θα αναπληρωθεί. Είναι σίγουρο πως θα μας λείψει.