Steven Universe

You are going to be something extraordinary

Εφτά χρόνια. Έξι κύκλοι και μία ταινία. Ή πέντε κύκλοι, μία ταινία και ένας “σπέσιαλ” επιλογικός κύκλος, που έγραψαν ιστορία ως μία μοναδική εκδοχή του νεότερου κύματος animated series αυτού του αιώνα, και εμπεριέχουν έναν κυκεώνα συναισθημάτων και νοημάτων, με σχέδιο φαινομενικά “παιδικό”, ενώ απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Το STEVEN UNIVERSE ξεκίνησε δειλά με το πιλοτικό του επεισόδιο, τον Μάιο του 2013. Ιθύνων νους ήταν η Rebecca Sugar, η οποία εργάζοταν ως storyboard artist στο επιτυχημένο ADVENTURE TIME, που είχε ήδη φτάσει τότε τους 5 κύκλους, μέχρι που της δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει δική της σειρά. Η Sugar επέλεξε ως βασικό concept μία μικρή ιστορία που είχε γράψει, με τίτλο “Ballad of Margo and Dread”, και είχε ως πρωταγωνιστή ένα ευαίσθητο παιδάκι, που βοηθούσε εφήβους με προβλήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να εκφράσουν σε λέξεις. Το πιλοτικό επεισόδιο, με πρωταγωνιστή τον Steven Universe (συνωνόματο του μικρού αδερφού της Rebecca) και τα Crystal Gems, τις Garnet, Amethyst και Pearl, έλαβε πολύ θετικά σχόλια, δίνοντας την επιβεβαίωση που αποζητούσε η δημιουργική ομάδα, προκειμένου να προχωρήσει ολοταχώς στην παραγωγή της σειράς, μαζί με αρκετές βελτιώσεις που δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν στον πιλότο. Έτσι, έγινε πραγματικότητα η πρώτη σειρά του Cartoon Network με δημιουργό γυναίκα!

Και κάπως έτσι, βρισκόμαστε επιτέλους στη φανταστική Beach City, κάπου στη χερσόνησο της Delmarva. Τρεις εξωγήινες, που εμφανισιακά είναι ανθρωπόμορφες αλλά με ιδιάζον χαρακτηριστικό ένα ξεχωριστό πετράδι στην καθεμία, ζουν σε έναν πανάρχαιο ναό κοντά στη θάλασσα, λίγο έξω από την πόλη. Πρόκειται για τη δυνατή αλλά σοφή Garnet (Γρανάτης), την ευφυέστατη και φινετσάτη Pearl (Μαργαριτάρι) και την αυθόρμητη πλην αεικίνητη Amethyst (Αμέθυστος). Και οι τρεις είναι πολεμίστριες που επέζησαν από έναν πανάρχαιο πόλεμο και προσπαθούν να μεγαλώσουν τον προέφηβο γιο της αρχηγού τους, Rose Quartz, Steven.

Ο Steven, όμως, είναι υβρίδιο – μισός άνθρωπος, μισός πετράδι – και πασχίζει να εξισορροπήσει τις δυο του φύσεις. Τα κύρια όπλα του είναι το συμπονετικό χαμόγελό του και η ανιδιοτέλεια, ενώ στο πλευρό του έχει και τον πατέρα του, Greg Universe, έναν χίππη ροκά, ενώ θα γνωρίσει αρκετά πολύ ιδιαίτερα άτομα της ηλικίας του, στην Beach City. Όμως, το σκοτεινό παρελθόν της μητέρας του, δεν θα τον αφήσει έτσι απλά…

Το STEVEN UNIVERSE, όπως προανέφερα, είναι μία από τις σημαντικότερες σειρές animation του νεότερου κύματος, που κάνει χρήση απλούστερου σχεδίου, παρουσιάζοντας μια εμφανισιακά αθώα υπόθεση, πραγματευόμενο πολλά σοβαρά κοινωνικά νοήματα, δίχως να γίνεται ούτε στιγμή απλοϊκό, ενώ συνάμα κατορθώνει και βαδίζει με απόλυτη ισορροπία πάνω στη χρυσή τομή ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το ιδιαίτερο brainstorming στο συγγραφικό team, το οποίο περιελάμβανε μέχρι και παιχνιδοποίηση της διαδικασίας, από την οποία ουσιαστικά προέκυπταν κάθε είδους ευφάνταστες ιδέες και νέοι χαρακτήρες. Έχοντας ένα ισχυρό σεναριακό υπόβαθρο, μετά ακολουθούσε συνεργασία με δύο Κορεάτικα animation studios, το πασίγνωστο Sunmin Image Pictures και το Rough Draft Korea, τα οποία έφερναν στη ζωή τους χαρακτήρες, πάνω στα μινιμαλιστικά πλην πολύχρωμα φόντα, που είχαν ως πηγή έμπνευσης το έργο του ζωγράφου Paul Cézanne.

Ένα σημαντικότατο στοιχείο της σειράς ήταν η μουσική, καθότι η σειρά εμπεριέχει και αρκετά στοιχεία musical. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες τραγουδάνε υπέροχα τραγούδια και σε αυτό βοήθησε τα μάλα το γεγονός ότι είναι όλοι οι voice actors είναι και τραγουδιστές. Η φωνή του Steven είναι ο Zach Callison, της Amethyst η Michaela Dietz, της Pearl η Deedee Magno και της Garnet η υπέροχη Estelle, με την μελένια χροιά της. Όλα τα τραγούδια είναι βασισμένα στον εκάστοτε χαρακτήρα, ενώ δεν απουσιάζουν και τα ονειρικά ambient, δια χειρός του διδύμου Aivi & Surasshu, που δίνουν ρεσιτάλ στο ηλεκτρονικό κομμάτι του soundtrack, ενώ σημαντικές επιρροές απορρέουν από την ίδια την Estelle. Το soundtrack απογειώνεται ιδιαίτερα στην ταινία, όπου έχουμε από drum & bass και chiptune electronica, μέχρι jazz και rock.

Δεν είναι όλα ρόδινα, παρ’ όλα αυτά, καθώς η σειρά συνάντησε αρκετούς σκόπελους μέχρι σήμερα. Το κάθε επεισόδιο ήταν δεκάλεπτο και το Cartoon Network τα κυκλοφορούσε σε πεντάδες, σε μη τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τους fans. Οι δε fans, επειδή μία από τις θεματικές που εξερευνά η σειρά είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και η σεξουαλική ταυτότητα, απορρόφησαν μεγάλη τοξικότητα από τον παγκόσμιο αναβρασμό περί diversity, που κορυφώθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, από όπου επηρεάστηκαν αρνητικά αρκετά μεγάλα fandoms, από games όπως το UNDERTALE μέχρι σειρές και ταινίες τεράστιων franchises.

Αυτό είχε ως συνέπεια το fandom της σειράς να θεωρηθεί ως άκρως τοξικό, ενώ η σειρά γνώρισε και μερική ή ολική λογοκρισία σε κάποιες χώρες (από UK μέχρι Κένυα), λόγω της “τολμηρότητάς” της. Η αλήθεια βρίσκεται σε αυτό που δήλωσε η ίδια η Rebecca Sugar, πως η εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ στη σειρά δεν θέλει να αποδείξει κάτι, απλά να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τους εαυτούς τους. Με άλλα λόγια, ότι η σεξουαλική ταυτότητα είναι κάτι αγνό, προσωπικό, και δεν πρέπει να θεωρείται ιερό ταμπού ή πολεμικό προσκλητήριο.

Η σειρά συνέχισε σεναριακά απτόητη, ανανεώθηκε, και μετά από 5 κύκλους και συνολικά 160 επεισόδια, ήρθε η ώρα του STEVEN UNIVERSE: THE MOVIE, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Cartoon Network. Διαδραματίζεται δύο χρόνια μετά το τέλος της βασικής σειράς και ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες animation της δεκαετίας, καθώς πηγαίνει την πραγμάτευση των συναισθημάτων σε άλλο επίπεδο, χωρίς να περισσεύουν οι εκπληκτικές σκηνές δράσης και τα εξαιρετικά τραγούδια. Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν έχει αυτοτέλεια, καθώς, νομοτελειακά, λειτουργεί ως ένα μεγάλο special επεισόδιο.

Τον Δεκέμβρη, ακολούθησε το επιλογικό limited series STEVEN UNIVERSE: FUTURE, το οποίο επιλέγει να ασχοληθεί με τα τραύματα που συσσωρεύθηκαν στον ψυχισμό του Steven μετά από τόσες μάχες, πρωτοτυπώντας ακόμα μία φορά και δίνοντας μία τελευταία γροθιά στο καθώς πρέπει πρότυπο του ήρωα. Ο Steven είναι περισσότερο άνθρωπος από πετράδι και το αποδεικνύει περίτρανα στα τελευταία τέσσερα επεισόδια, που κυκλοφόρησαν στις 27 Μαρτίου.

Το STEVEN UNIVERSE απέδειξε, με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, πως κανένα Μέσο δεν είναι υποδεέστερο, εφόσον υπάρχει σεναριακή συνοχή, προσεγμένη παραγωγή και πληθώρα παραγωγικής φαντασίας, σε μία εποχή που βρίθει από αναμασήματα και reboots. Είναι ένας μοναδικός φάρος διασκέδασης, συγκίνησης και προβληματισμού, που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία των σειρών animation και σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Γιατί, απ’ ό,τι φαίνεται, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε άνθρωποι. Η ζωή δεν έχει θετική ή αρνητική χροιά, θα έρθουν και καλές στιγμές και κακές. Θα πρέπει, όμως, να μπορούμε να τις χειριστούμε όλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ανθρωπιά, όπως εξάλλου λέει και το επιλογικό κομμάτι της σειράς.

Καλή συνέχεια, Steven. Χαλάλι τα οκτώ βραβεία και οι δεκάδες υποψηφιότητες. Θα μας λείψεις…