The Resistance #1

Η επιστροφή του Straczynski!

Αγαπάω Staczynski. Τον γνώρισα ως δημιουργό/κύριο συγγραφέα της εξαιρετικής sci-fi σειράς BABYLON 5, ενώ όταν πέρασε στα comics, τα δύο πρώτα δημιουργήματά του στην Image (RISING STARS και MIDNIGHT NATION) είναι από τα καλύτερα comics ever. Όταν πήγε στη Marvel δεν ακολούθησα την πορεία του. Τα MIGHTY THOR και AMAZING SPIDER-MAN, που δούλεψε, μου ήταν, από τη μια, αδιάφορα ως προς τους πρωταγωνιστές, ενώ, από την άλλη, φοβόμουν ότι η Marvel θα επηρέαζε τον Straczynski και όχι το ανάποδο. Από τις πιο πρόσφατες δουλειές του, θεωρώ το SIDEKICK από τα κορυφαία της δεκαετίας που έφυγε, ενώ το 2016 ο συγγραφέας δήλωσε ότι αποσυρόταν επ’ αόριστω από τον χώρο των comics.

Όμως, τώρα επιστρέφει. Με μια σχετικά νέα εταιρία, την AWA Studios (Artists Writers & Artisans) και ένα mini series που κυκλοφορεί κυριολεκτικά την καταλληλότερη στιγμή. Η ιστορία του THE RESISTANCE αρχίζει με μια παγκόσμια πανδημία ενός 95% θανατηφόρου ιού. Βλέπουμε τις αντιδράσεις ολόκληρου του πλανήτη σε καταστάσεις που, το 2020, είναι εξαιρετικά οικείες σε όλους μας, όπως τον πανικό και την απελπισία των απλών ανθρώπων, αλλά και τις αντιδράσεις των κρατικών ηγεσιών, που συχνά είναι ολοκληρωτικές και καταστροφικές. Βλέπουμε την ανθρωπότητα να στρέφει το κεφάλι ψηλά και να παρακαλάει για μια θεϊκή, σωτήρια παρέμβαση.

Κι αφού, μέσα σε δυο μήνες, πέθαναν τετρακόσια εκατομμύρια άνθρωποι, ο ιός εξαφανίστηκε με μιας. Ξαφνικά, πλήρως και ανεξήγητα. Οι άνθρωποι αγκαλιάζονται, ευχαριστούν τους θεούς τους κι επειδή “η επιτυχία έχει ένα σωρό πατέρες”, ακόμα και εταιρίες διεκδικούν τα εύσημα για τον εαυτό τους. Μετά τη θεραπεία, γίνεται ένα ακόμα θαύμα, αφού Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος βγαίνει με υποσχέσεις ασφάλειας και σωτηρίας για όλους. Δυστυχώς, όπως ενδεχομένως και στον πραγματικό κόσμο, η ασφάλεια που υπόσχονται οι ηγέτες έρχεται με ανάλογο κόστος στις προσωπικές και πολιτικές ελευθερίες. Ο φόβος και ο θάνατος του ιού έφεραν στο οβάλ γραφείο έναν αυταρχικό, ολοκληρωτικό άνθρωπο, αποφασισμένο να σώσει τους συμπολίτες του (και τον υπόλοιπο κόσμο;) από τους εαυτούς τους.

Όμως, η αλήθεια για τη θεραπεία της πανδημίας βρίσκεται αλλού. Οι επιζήσαντες ασθενείς, αυτό το ελάχιστο 5%, ανέπτυξε υπερφυσικές δυνάμεις. Έτσι κι αλλιώς, ο ιός στόχευε το DNA του ξενιστή και οι αλλαγές που προκαλούσε είναι άγνωστες. Ένας από αυτούς, μια νεαρή γυναίκα, θυσιάστηκε για να γίνουν τα υπολείμματα του σώματός της οι φορείς της θεραπείας. Αυτοί, λοιπόν, που άλλαξαν προς το ισχυρότερο με την επιβίωσή τους από τον ιό, θα αποτελέσουν την Αντίσταση στον σκοτεινό, αποπνικτικό κόσμο που έρχεται…

Εκτός από τον Straczynski, και ο Mike Deodato Jr. δεν είναι κανένας τυχαίος, καθώς έχει δουλέψει σε κάποιους από τους μεγαλύτερους τίτλους. Το σκοτεινό σχέδιό του ταιριάζει απόλυτα με τις σκοτεινές στιγμές που περνάει ο πλανήτης στην ιστορία, ενώ οι συχνά άγριες γραμμές δεν αφαιρούν, αλλά προσθέτουν στην εκφραστικότητα των προσώπων. Ωστόσο, να μου επιτρέψετε μια παραξενιά. Η εκπληκτική δουλειά του, γενικότερα εκπληκτικού, Gary Frank στο MIDNIGHT NATION ήταν τόσο ταιριαστή, που έχει εντυπωθεί στον εγκέφαλό μου, έχει γίνει εμβληματική και θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος στο να πει μια ιστορία του Straczynski από εκείνον. Ίσως να είναι η ομορφιά και ο ρεαλισμός του σχεδίου του, ίσως να μου έκανε τόση εντύπωση το MIDNIGHT NATION, ή ίσως να φταίει ότι εκείνο ήταν η πρώτη μου επαφή με τη δουλειά του Frank. Sorry, Mike, αλλά αυτή είναι η άποψή μου.

Συνολικά, κατά τη γνώμη μου, o Straczynski είναι εγγύηση. Αγνοώντας τη δουλειά του στη Marvel, τα χειρότερά του είναι τουλάχιστον συμπαθητικά. Εδώ δεν κάνει κάτι “της μόδας”, αφού σίγουρα το σενάριο γράφτηκε πριν την πανδημία. Απλώς, είναι τυχερό timing. Μπορεί, με μια πρώτη ματιά, να φαίνεται ότι αντιγράφει, σε κάποιο σημείο, τον εαυτό του και το RISING STARS, καθώς και εδώ έχουμε μια μειονότητα ανθρώπων που απέκτησαν υπερδυνάμεις από την ίδια πηγή και αλλάζουν τον κόσμο. Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι έχουν όντως διαβάσει το RISING STARS, o συγγραφέας είναι ικανός για συναρπαστικές εκπλήξεις.

Ας μην ανησυχούμε. Άλλωστε, η Αντίσταση είναι ακόμα μόνο πέντε τεύχη μακριά.