Out

Η πρώτη ταινία της Pixar με gay πρωταγωνιστή

To OUT ανήκει στις μικρούς μήκους ταινίες της Pixar, που προβάλλονται από το συνδρομητικό κανάλι της Disney και οι οποίες αποτελούν, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, μια προσπάθεια για τη διάδοση εναλλακτικού animation, που για την ώρα δεν μπορεί να προβληθεί στους κινηματογράφους. Μέχρι τώρα τα δείγματα είναι θετικά, με ταινίες που προσεγγίζουν κοινωνικά θέματα, αν και ο πειραματισμός τον οποίο διαφημίζουν δεν φαίνεται ιδιαίτερα ριζοσπαστικός όσον αφορά στην προσέγγιση των ορίων και δυνατοτήτων του Μέσου.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το OUT, ένα συμπαθητικό film, το οποίο περιγράφει τις ανησυχίες ενός γκέι άνδρα σχετικά με την αποδοχή του από την οικογένεια του. Διαθέτει ζωηρά χρώματα και ενδιαφέροντα πρόσωπα, σε ένα από τα πιο φυσικά 3D σχέδια που έχουμε δει, αλλά εν τέλει ακολουθεί μια αρκετά τετριμμένη πλοκή, η οποία, όμως, καταφέρνει να μας χαρίσει όμορφες συναισθηματικές σκηνές. Το κωμικό στοιχείο κάνει έντονη την παρουσία του κατά τη διάρκεια της ταινίας, αλλά οι φόβοι του πρωταγωνιστή εκφράζονται με μαεστρία, θέλοντας να τον καταστήσουν συμπαθή στο κοινό. Και το καταφέρνουν. Το ευχάριστο μήνυμα δεν λείπει από το φινάλε, το οποίο αποτελεί και μια αχτίδα ελπίδας στους μισαλλόδοξους και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε.

Όμως, η ταινία δεν παύει να είναι άτολμη σε σχέση πλοκής, με το μόνο πρωτότυπο στοιχείο της να έγκειται στην επιλογή του ζευγαριού. Σε κάθε περίπτωση, το OUT αποτελεί μια ευχάριστη κίνηση όσον αφορά στη θεματική της ταινίας και ένα σωστό πρώτο βήμα για της μεγάλες εταιρείες, που επιθυμούν να προβάλλουν θέματα πέρα από αυτά που αφορούν την πλειοψηφία. Επιπλέον, πετυχαίνει να χρησιμοποιήσει το κωμικό στοιχείο με φυσικότητα, χωρίς να γελοιοποιεί την ιστορία και τους χαρακτήρες.

Αν και δεν πρόκειται για κάτι ρηξικέλευθο, το ΟUT είναι ένα ευχάριστο, καλοσχεδιασμένο φιλμ, που πραγματεύεται ένα θέμα που κάποτε κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν αφορά τις παιδικές ηλικίες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ούτε και τους μεγαλύτερους. Σαφώς, λοιπόν, αποτελεί μια καλή αρχή για τον εμπορευματοποιημένο κόσμο, στον οποίο δυστυχώς είναι μέρος η Pixar.

Μολαταύτα, παρά τα όποια αισθήματα έχει κανείς για τον κολοσσό της Disney, πρωτοβουλίες σαν το OUT κακό δεν κάνουν. Μακάρι στο μέλλον να δούμε κάτι πιο πρωτότυπο και ευφυές στη μικρή, αλλά και στη μεγάλη οθόνη.

Comments are closed here.