Previews Picks

June 2020

Καλοκαίρι, ζέστη, κορονοϊός, περιοριστικά μέτρα, μάσκες, ταραχές, διαδηλώσεις, λεηλασίες, αποχωρήσεις, αποκλεισμοί, χωρισμοί, διχασμοί… Δεν θα λέγαμε πως διανύουμε μια ιδανική περίοδο για την ανθρωπότητα. The world’s turning to shit. And fast.

Μέσα σε όλα αυτά, οι επιλογές από το τρέχον PREVIEWS για τα comics που θα κυκλοφορήσουν (πάνω-κάτω) τον Αύγουστο, μπορεί να μοιάζουν με κάτι ασήμαντο. Ίσως για κάποιους άλλους, αλλά όχι για εμάς εδώ στο Comicdom. Στην τελική, αν σε δύο μήνες τα πράγματα παραμένουν χάλια, σίγουρα θέλεις να έχεις μερικά ωραία κομιξάκια για παρηγοριά, ενώ αν όλα φτιάξουν ως δια μαγείας, ποιός καλύτερος τρόπος να το γιορτάσεις από το να απολαύσεις τις νέες κυκλοφορίες…

Ναι, ούτε εγώ είμαι βέβαιος ότι πείστηκα με τα παραπάνω. Anyway, ορίστε οι επιλογές από το τρέχον PREVIEWS, από τους θαρραλέους, ακούραστους και ανήσυχους συντάκτες μας, Σόλωνα Παπαγεωργίου και Τόνια Στεφανάτου…

Blue Pages

Η βιομηχανία των comics κόντεψε να καταρρεύσει – ή μήπως, κατέρρευσε; – με την πανδημία. Όμως, τώρα, ο κατάλογος της Diamond επιστρέφει και μαζί του επιστρέφουμε κι εμείς, με τις προτάσεις μας για τις πιο hot επιλογές που θα βρείτε στις σελίδες του αυτό το καλοκαίρι.

Ποιός δεν επιστρέφει; Η DC, βέβαια, η οποία επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από την εταιρία διανομής και να στραφεί αλλού για την διακίνηση των comics της. Φυσικά, εμείς διατρέξαμε και το DC Connect, τον δικό της αυτόνομο κατάλογο, κάναμε τη διαλογή μας και είμαστε εδώ για να σας πούμε τι, πώς, πότε και γιατί, για κάθε εκδοτική που αφορά στα mainstream comics.

Batman: Three Jokers #1

$6.99 page DC1 DC Comics

Στο εργαστήριο, έχουμε το εξής ρητό για τις επαναλήψεις των πειραμάτων: “Μία ίσον καμία, δύο ίσον κάτι, στις τρεις είμαστε οκέι.” Βαθυστόχαστο, σίγουρα. Η DC, όμως, φαίνεται να συμφωνεί, εφόσον θα διερευνήσει, επιτέλους, το μυστήριο με τους τρεις Joker, μία ιστορία για την οποία μας είχε προϊδεάσει εδώ και καιρό.

Το πόνημα το αναλαμβάνει το δίδυμο των Geoff Johns/Jason Fabok, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί πρωτύτερα στο (πολύ μέτριο) JUSTICE LEAGUE. Γενικά, ο Johns ξέρει να γράφει τέτοιου είδους ιστορίες και ο Fabok, από την πλευρά του, ξέρει να σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο που να ταιριάζει στον αφηγηματικό τόνο του Johns.

Πιασάρικο θέμα, δημιουργοί που ξέρουν τι τους γίνεται… Μάλλον το παρόν τεύχος θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες εκείνου του μήνα.

Green Lantern: Earth One Vol. 2

$24.99 page DC12 DC Comics

Η άβολη στιγμή που βλέπεις πως θα βγει δεύτερος τόμος για τον Green Lantern της Earth One κι εσύ έχεις μείνει στο πρώτο volume της αντίστοιχης Wonder Woman…

Δεν έχω ιδέα τι παίζει εδώ. Εκ πείρας, κάποια comics της Earth One είναι καλά (αυτά που γράφει ο Johns), κάποια άλλα όχι και τόσο (αυτά που γράφει ο Straczynski). Το συγκεκριμένο δεν το γράφει κανείς απ’ τους δύο, αλλά ίσως αξίζει μια ματιά.

Hedra

$5.99 page 50 Image Comics

Ο Jesse Lonergan παραδίδει μια δουλειά ολότελα δική του, η οποία θυμίζει παλιά, pulp επιστημονική φαντασία, ή ταινία του Kubrick. Το HEDRA φαίνεται πανέμορφο στη λιτότητά του και, συνοδευτικά, οι έπαινοι από τον Warren Ellis του TRANSMETROPOLITAN, αυξάνουν τις πιθανότητες να αποτελέσει μια από τις πιο ιδιαίτερες κυκλοφορίες της Image.

Coffin Bound #5

$3.99 page 52 Image Comics

Το COFFIN BOUND του Dan Watters και της Dani συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, ανανεωμένο με ένα εξίσου σκοτεινό και πολλά υποσχόμενο story arc, το οποίο ξεκινά από το πέμπτο τεύχος της σειράς.

Όπως πάντα, το ατμοσφαιρικό σχέδιο της Dani αποτελεί σταθερή αξία, που αναβαθμίζει την κάθε ιστορία που συνοδεύει.

Maestro #1 (of 5)

$4.99 page 155 Marvel Comics

Πιστή στην κατ’ εξοχήν αδυναμία των μεγάλων εκδοτικών να πλάθουν καινούριους, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, η Marvel επανεξετάζει ένα παλιό της δημιούργημα, τον Maestro, από το κλασικό FUTURE IMPERFECT.

Ομολογουμένως, τα προγνωστικά είναι καλά: την ιστορία την γράφει ο Peter David – συγγραφέας του FUTURE IMPERFECT – και επιπλέον, το σχέδιο των German Peralta και Dale Keown φαίνεται ενδιαφέρον (και θυμίζει λίγο το στιλ του George Perez), ενώ το εξώφυλλο είναι, επίσης, φοβερό. Βέβαια, πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος της εμπορευματοποιημένης, παραπλανητικής νοσταλγίας. Ο κίνδυνος να μπερδέψεις το “αυτό το comic είναι πραγματικά καλό” με το “α, το θυμάμαι αυτό… τί ωραία που ήταν τα comics παλιά”.

Θα δείξει…

Amazing Spider-Man #46

$3.99 page 163 Marvel Comics

Στα PREVIEWS PICKS, υφίσταται ο άτυπος κανόνας να περιλαμβάνουμε κυρίως σημαντικές κυκλοφορίες, πράγματα που ενδιαφέρουν εμάς, ή που παίζει να ενδιαφέρουν πολύ κόσμο και αξίζουν μια αναφορά.

Θα σπάσω αυτόν τον κανόνα και θα συμπεριλάβω το παρόν τεύχος, για το οποίο δεν έχω τη παραμικρή ιδέα τι πραγματεύεται. Κι αυτό επειδή, δίχως ντροπή και δίχως ενοχές, παραδέχομαι πως είμαι ο τύπος που κρίνει τα βιβλία από τα εξώφυλλά τους. Και το τεύχος #46 του AMAZING SPIDER-MAN έχει ένα πραγματικά σπουδαίο εξώφυλλο, που πρέπει να φανεί.

Fantastic Four: Antithesis #1 (of 4)

$4.99 page 165 Marvel Comics

Εδώ έχουμε να κάνουμε με υπερ-ταλαντούχους δημιουργούς, τον Mark Waid του KINGDOM COME και, φυσικά, τον Neal Adams. Σύμφωνα με τον κατάλογο, μάλιστα, είναι η πρώτη ιστορία των Fantastic Four που αναλαμβάνει να σχεδιάσει ο Adams, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του σε χαρακτήρες όπως ο Batman και οι Green Lantern/Green Arrow.

Από τα φειδωλά δείγματα που παραθέτει η εταιρεία, δεν μπορώ να πω ότι με “τραβάει” κάτι. Και, για να εξομολογηθώ την αμαρτία μου, ίσως να ευθύνεται ο Adams λίγο γι’ αυτό, καθώς το σχέδιό του, στη προκειμένη περίπτωση, μάλλον με απωθεί. Βέβαια, θα ήθελα να το δω κι από κοντά, να το ξεφυλλίσω, για να έχω μια σφαιρική άποψη.

Green Pages

Αβέβαιες και ανασφαλείς εποχές, στην covid-19 comic βιομηχανία, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στους επόμενους μήνες. Μολαταύτα, ακόμα και στις πιο δύσκολες χρονιές, υπάρχουν κάποια σημάδια ελπίδας και κάποια πολλά υποσχόμενα comics…

Seven Secrets #1

$3.99 page 222 PublisherBoom! Studios

Το νέο comic του πολυγραφότατου Tom Taylor φαίνεται να μπλέκει το υπερφυσικο με τους παράλληλους κόσμους και τις υπερδυνάμεις, σε ένα comic (σε σχέδιο Daniele di Nicuolo) το οποίο προτείνουν οι Scott Snyder και Donny Cates για τους επίδοξους αναγνώστες.

Ο Tom Taylor συνήθως δεν απογοητεύει, καθώς και οι χειρότερες δουλειές του έχουν υπάρξει διασκεδαστικές και ξέρει πώς να γράφει ιστορίες που γίνονται ταχύτατα δημοφιλείς. Ο,τι κι αν ισχύει για αυτή η δουλειά του, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά.

The Sacrifice Of Darkness

$24.99 page 232 PublisherBoom! Studios

Η ταλαντούχα συγγραφέας Roxane Gay συνεργάζεται με την Tracy Lynne Oliver και τη σκιτσογράφο Rebecca Kirby, για να παρουσιάσουν μια ιστορία εκμετάλλευσης, φυλετικών διακρίσεων και ενοχής. Μονίμως επίκαιρο θέμα, μέχρι να δούμε πιο ελπιδοφόρες μέρες, το comic φαίνεται να αντιμετωπίζει το ζήτημα με μια εναλλακτική ματιά, ενώ και το artwork υπόσχεται μια ευχάριστη ανάγνωση και ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

The Cloven: Book One

$22.99 page 310 PublisherFantagraphics Books

Η ιστορία ενός μεταλλαγμένου οργανισμού ο οποίος είναι μισός άνθρωπος μισή κατσίκα, το Cloven υπόσχεται υπερρεαλιστικές σκηνές που έχει εμπνευστεί ο Garth Stein. Το artwork του Matthew Southworth φαίνεται να ξεχωρίζει, τολμώντας να μπλέξει έντονα χρώματα και μια αισθητική εμπνευσμένη από τον Frank Μiller. Ελπίζουμε όταν ο εν λόγω δημιουργός βρισκόταν στο απόγειό του.

One Story

$22.99 page 311 PublisherFantagraphics Books

Όχι μία, αλλά δύο ιστορίες, που περιπλέκονται μεταξύ τους, παρά τις φανερές διαφορές τους, μέσα από τα πινέλα του Gipi. To comic πραγματεύεται τις τραγωδίες που μπορούν να περάσουν από τη μια γενιά στην άλλη, υποσχόμενο εξαιρετική αφήγηση και λιτό, αλλά καλοσχεδιασμένο artwork.

Αξίζει τη προσοχή σας.

The Big Tease: The Art Of Bruce Timm

$39.95 page 314 PublisherFlesk Publications

Ηρωίδες με λαγνά βλέμματα και σώματα όλο υποσχέσεις, από τον ιδιόρρυθμο Bruce Timm, το στιλ του οποίου οι περισσότεροι ταυτίζουν με πιο αθώες εικόνες, μέσα από τα cartoons της DC τη δεκαετία του ’90.

Η συλλογή περιέχει 260 σκίτσα γυναικείων χαρακτήρων, με τη σήμα κατατεθέν αισθητική του Timm, που συνδυάζει το καρτουνίστικο στιλ με το neo-noir.

The Adoption

$24.99 page 333 PublisherMagnetic Press

Ένα εμφανισιακά πανέμορφο comic, με εξαιρετική χρήση των χρωμάτων, που πραγματεύεται το θέμα μιας υιοθεσίας και τη σχέση ενός παππού με ένα μικρό κορίτσι. Αν το γράψιμο του Zidrou είναι τόσο καλό όσο το artwork του Arno Monin, τότε πρέπει να πρόκειται για ένα πραγματικά ιδιαίτερο comic.

Dead Dudes

$19.99 page 340 PublisherOni Press

Η ιστορία δύο τύπων που ξεκινούν ως κυνηγοί φαντασμάτων για να καταλήξουν φαντάσματα οι ίδιοι, εγκλωβισμένοι σε μια φυλακή. Επιτηδευμένα άτσαλο artwork από τον Ben Sears και μπόλικες δόσεις χιούμορ από τον Christopher Sebela, υπόσχονται κάτι, μάλλον, διασκεδαστικό.

Kerry And The Knight Of The Forest

$12.99 page 356 PublisherRandom House

Μια ιστορία παιδικής αθωότητας, μαγείας και ευθύνης, από τον Andi Watson, που προσανατολίζεται γύρω από το θέμα των φόβων και το πώς μπορεί κάποιος να τους νικήσει. Το εξώφυλλο φαίνεται να υπόσχεται αρκετά και ελπίζουμε να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο.

Comic Art In Museums

$20.00 page 376 PublisherUniversity Press Of Mississippi

Για φιλότεχνους και μη, η εν λόγω ανθολογία ασχολείται με το ενδιαφέρον θέμα της Τέχνης των comics, όπως έχουν παρουσιαστεί και φιλοξενηθεί σε διάφορες συλλογές μουσείων και εκθέσεις, τις περασμένες δεκαετίες.

Στο βιβλίο προβάλλονται εκθέσεις, οι οποίες συνέβαλαν στην αναγνώριση των comics από τους θεματοφύλακες της “υψηλής τέχνης”, καθώς και σχετικές μελέτες πάνω στο θέμα. Αρκετά ενδιαφέρον.