Comic Cultura #8

To ελληνικό περιοδικό για comics επιστρέφει
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Comic Cultura #8

Writer/ArtistsMohanad Adel Alaba-di, Andro Malis, Ρενέ Αγγελίδου, Μάρκος Ευλογημένος, Περικλής Κουλιφέτης, Εύα Κουτσούκου, Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss), Αλέξια Οθωναίου, Νικόλας Στεφαδούρος (Stef), Λουκία Τζωρτζοπούλου, Κυριάκος Μακρής, SoloupPublisherΑυτοέκδοση

Οχτώ τεύχη κλείνει το διαδικτυακό (και πλέον και έντυπο) περιοδικό COMIC CULTURA, που, όπως προδίδει ο τίτλος, εξερευνά τον εγχώριο και παγκόσμιο κόσμο των comics, δίνοντας έμφαση στους ανεξάρτητους δημιουργούς. Το πρώτο τεύχος μετά την εποχή της καραντίνας είναι πλούσιο, με ένα αφιέρωμα στα comics και τους δημιουργούς που ασχολούνται με το, επίκαιρο για τη χώρα μας και άλλες χώρες ανά τον κόσμο, θέμα του προσφυγικού, καθώς και συνεντεύξεις με καλλιτέχνες του εξωτερικού, λίγα λόγια για τους σπουδαίους κομίστες που χάθηκαν πρόσφατα και μια πληθώρα από σκίτσα και στριπάκια.

Δημιουργοί όπως ο Νίκος Μηλιώρης και ο Θάνος Κυραζής μοιράζονται με το αναγνωστικό κοινό τις δικές τους σκέψεις για τους πρόσφυγες, ενώ οι προτάσεις της συντακτικής ομάδας αγγίζουν ένα μεγάλο φάσμα ιστοριών για το προσφυγικό και διαφορετικών στιλ μετατροπής αυτών των ιστοριών σε comic μορφή. Όλες αξίζουν την προσοχή όσων ενδιαφέρονται για το θέμα, αλλά και αυτών που βρίσκονται σε αναζήτηση καλών comics.

Η καραντίνα, με όλα τα αρνητικά της, φαίνεται να ενέπνευσε τους εγχώριους κομίστες να δημιουργήσουν υπέροχα κλειστοφοβικά και μουντά μικρά σκιτσάκια, τα οποία φιλοξενούνται στο περιοδικό, καθώς και μερικά αιχμηρά και χιουμοριστικά strips από γνωστούς και ταλαντούχους κομίστες. Δεν υπάρχει ούτε ένα στριπάκι που να μη σου μένει στη μνήμη, αποδεικνύοντας ότι οι δύσκολες περίοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε εκτόξευση της δημιουργικότητας.

Επιπλέον, ξεχωρίζει η συνέντευξη με τον Ιορδανό καλλιτέχνη Μohanad Adel Alabadi, ο οποίος μιλάει για την περίπτωση των comics στη χώρα του Ιορδανία και δανείζει λίγες σελίδες από το comic του, INK, που εντυπωσιάζει με το πυκνό σχέδιο και την αφαιρετική του αφήγηση. Ο Ιταλός δημιουργός Andro Malis επίσης φιλοξενείται στο περιοδικό και έχει πολλά να πει σχετικά με τα underground comics, την επίδραση του Covid-19 στις αυτο-εκδόσεις και τα ανεξάρτητα φεστιβάλ και τις πολιτικές προεκτάσεις της συναρπαστικής δουλειάς του.

Κι αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, στο περιοδικό θα βρείτε τις καλύτερες ιστορίες του Asterix, προς τιμή του εκλιπόντος Albert Uderzo, λίγα λόγια για τον Juan Gimenez, το χαμό του οποίου ακόμα δεν έχω αποδεχθεί (όπως συμβαίνει με πολλούς επιδραστικούς ανθρώπους), καθώς και αρκετές κριτικές για comics, μεταξύ άλλων της DaNi, του Jeff Lemire και του Stjepan Sejic.

Πολύπλευρο και πολυσύνθετο, το όγδοο τεύχος του COMIC CULTURA μπορεί να υπερηφανεύεται για την πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη του. Στηρίξτε το διαδικτυακά, ή περάστε από το Red ‘n Noir, το Solaris, ή το Jemma Books & Comics, για ένα έντυπο αντίτυπο.

Η Τόνια Στεφανάτου συνεργάζεται με το Comic Cultura, ως συντάκτρια.