Jack Kirby

The Epic Life Of The King Of Comics

Αυτό το καλοκαίρι, κυκλοφόρησε ένα πολύ ιδιαίτερο graphic novel, το οποίο θα συζητηθεί πολύ, για έναν άνθρωπο που διαμόρφωσε τα μάλα τη μεταπολεμική υπερηρωική σκηνή και υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της Golden Age, της Silver Age και όχι μόνο. Ο Βασιλιάς Jack Kirby.

Ο Jacob Kurtzberg γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 1917, από Εβραίους πρόσφυγες που έφυγαν από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία για μια καλύτερη ζωή. Εξού και το graphic novel του Tom Scioli αρχίζει με διαλόγους στα Γερμανικά, θέλοντας ο δημιουργός του να δώσει γλαφυρότητα, κάτι που, ευτυχώς, κρατάει μόνο λίγα καρέ. Ο μικρός Jacob αγάπησε τα comics, μέσα από τα strips που διάβαζε στις εφημερίδες, από δημιουργούς όπως ο Hal Foster και ο Alex Raymond, οι οποίοι και έγιναν τα πρότυπά του και τον επηρέασαν βαθιά, μεγαλώνοντας. Όλες του οι απόπειρες να πάει σε σχολές κατέληξαν στο κενό, καθώς ήταν ο ορισμός του ελεύθερου και ανήσυχου πνεύματος και δεν ήθελε να προσκολληθεί σε παντοτινές τυποκρατικές και, εν τέλει, ανελαστικές νόρμες. Έτσι, έγινε αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, περνώντας δια πυρός και σιδήρου.

Ακολουθεί η σύντομη μεσοπολεμική καριέρα του, όπου και υιοθέτησε το ψευδώνυμό του, Jack Kirby, επειδή ήταν ομόηχο με το ονοματεπώνυμο του αγαπημένο του ηθοποιού, James Cagney, και η καθοριστική για την καριέρα του γνωριμία στη Fox Feature Syndicate, με τον θρυλικό Joe Simon, με τον οποίο θα παραμείνουν συνεργάτες και καλοί φίλοι για πολλά χρόνια, παράγοντας πληθώρα σπουδαίων ιστοριών. Μαζί, δημιουργούν τον Captain America στην Timely Comics (μετέπειτα Marvel), όπου γνωρίζουν έναν νεαρό editor, ονόματι Stan Lee, ενώ εκμοντερνίζουν τον Sandman και δημιουργούν τον Manhunter στη National Comics, μετέπειτα DC.

Η θητεία του Kirby στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταλαμβάνει διόλου ευκαταφρόνητο χώρο στο graphic novel, με όλες τις άσχημες στιγμές από τις οποίες έπρεπε να επιβιώσει ο Jack, οι οποίες και τον επηρέασαν για όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πτώση των υπερηρωικών comics και την ανελέητη λογοκρισία, που επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τη βιωσιμότητά της ίδιας του της οικογένειας, όμως κατόρθωσε, με πείσμα και νεύρο, να επιβιώσει την πιο σκοτεινή εποχή των comics και να φτάσει στο Silver Age, όπου και μεγαλούργησε σε αμφότερες τις δυο μεγάλες εκδοτικές. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Stan Lee, μας έδωσε τους Fantastic Four, τον Hulk, τον Thor, τον Iron Man, τους X-Men, τον Doctor Doom, τον Magneto, τον Black Panther, τους Inhumans, τον Watcher, τον Silver Surfer, τον Galactus και τους Avengers, όμως μετά από σχεδόν 13 χρόνια, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, εξαιτίας έντονων δημιουργικών διαφωνιών με τον συνεργάτη του. Γιατί ο Kirby δεν ήθελε να είναι ποτέ στο επίκεντρο της προσοχής και ήθελε να μιλάει η δουλειά του για τον ίδιο, εν αντιθέσει με τον Stan Lee, ο οποίος έπαιρνε πολλάκις τα εύσημα για τα πάντα, πράμα το οποίο δεν ίσχυε ούτε στο ελάχιστο.

Συνέχεια είχε η DC, όπου εκεί ο Kirby παρουσίασε το “Fourth World Saga” και δημιούργησε, εκτός από τους New Gods και τον Mister Miracle, τη νέμεση του Superman, τον Darkseid. Επειδή, όμως, το Saga θεωρήθηκε υπερβολικό για τους νεαρούς αναγνώστες της εκδοτικής, κόπηκε με αποτέλεσμα ο Kirby να επιστρέψει ξανά στη Marvel, μετά από μόλις 4 χρόνια. Ούτε εκεί, όμως, έμελλε να στεριώσει, προλαβαίνοντας να μας δώσει τους Eternals, το πρώτο graphic novel της εκδοτικής με πρωταγωνιστή τον Silver Surfer και τη διασκευή του 2001: A SPACE ODYSSEY. Η συνέχεια και το τέλος της καριέρας του, αποτελείται από σπασμωδικές απόπειρες δημιουργίας αξιοπρεπών properties, στο λυκόφως της ζωής του, ενώ αγωνιζόταν για να δικαιωθεί για τις επί ετών αδικίες εις βάρος του, όσον αφορά στην αναγνώριση των διάσημων δημιουργημάτων του στη Marvel και τα έσοδα που προέκυψαν από αυτά.

O Tom Scioli, σε αυτόν τον “άθλο”, δίνει ρεσιτάλ σχεδιαστικά, διατηρώντας την γνώριμη “ρευστή” γραμμή του, όμως σεναριακά αποδεικνύει, ακόμα μία φορά, όπως και στα love letters του στα GOBOTS και TRANSFORMERS VS G.I.JOE, πόσο ενδελεχής ερευνητής είναι, συνοδεύοντας το graphic novel με πλήρη βιβλιογραφία, σημειώσεις και ευρετήριο, φτάνοντας την ιστορία του Kirby και των εμβληματικών δημιουργημάτων του, μέχρι την σύγχρονη εποχή, όπου o Jack πλέον δικαιώθηκε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών, αφήνοντας τον αναγνώστη με ένα ωραίο χαμόγελο και έναν εγκέφαλο φορτωμένο με τις αναμνήσεις του πραγματικού Βασιλιά των υπερηρωικών comics.

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα graphic novel που πρέπει να διαβαστεί από άπαντες, ανεξαρτήτως των προτιμήσεών τους στο υπερηρωικό είδος. Ο Scioli έγραψε κυριολεκτικά Iστορία, δίχως να έχει πάρει έγκριση από τους απογόνους του δημιουργού, τη Marvel, ή τη DC, αλλά μόνο από την αγάπη του για τα comics. Είναι βέβαιο πως ο Kirby θα χαμογελάει συγκαταβατικά, με το πουράκι του ανάμεσα στους τραπεζίτες του, για το τελικό αποτέλεσμα.