Previews Picks

October 2020

Σε μια περίοδο που είναι απολύτως βέβαιο πως σχεδόν όλοι έχουμε το μυαλό μας σε άλλα, εμφανώς σπουδαιότερα πράγματα, τα βάζουμε για λίγο στην άκρη και ρίχνουμε μια ματιά στο τρέχον PREVIEWS, για να σας παρουσιάσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που θα μας απασχολήσουν τον Δεκέμβρη.

Ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος και ο Αριστείδης Κώτσης είναι οι άνθρωποι που το κατάφεραν αυτό. Και μπράβο τους.

Blue Pages

Πολλά μεγάλα και “σημαντικά” (σε πολλά εισαγωγικά) events, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, συνθέτουν την εικόνα των μπλε σελίδων αυτού του PREVIEWS. Οι δυο μεγάλοι (Marvel και DC) ακόμα διαχειρίζονται την αναστάτωση που έφερε στον προγραμματισμό τους η περσινή άνοιξη και οι υπόλοιποι πρωτοκλασσάτοι εκδότες προσπαθούν να απευθυνθούν, με διάφορους τρόπους (πασίγνωστα franchises, all ages comics, κλασικοί ήρωες), σε ένα ευρύ κοινό.

Γενικά, έχω την αίσθηση πως η βιομηχανία βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο και προσπαθεί να διαλέξει πως και προς τα που (ή και αν) θα κινηθεί…

King In Black #1

$5.99 page M8 Marvel Comics

Το KING IN BLACK είναι το μεγάλο event της Marvel για αυτό το μήνα (αν αναρωτιέστε, ναι και η DC έχει το δικό της) και από όσο καταλαβαίνω σχετίζεται με τον διαχρονικά “hot” Venom, αλλά και τον πρόσφατα “hot” Knull. Αν συνυπολογίσουμε και τον ανεβασμένο αυτόν τον καιρό, Donny Cates, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα event που μάλλον θα απασχολήσει αρκετό κόσμο.

Εγώ έχω “καεί” πρόσφατα από το EMPYRE, οπότε θα προσπαθήσω να μείνω μακριά, τόσο από το ltd series όσο και από το ένα κάρο tie-ins (λέγε με νέο ongoing BLACK CAT, ή νεο NAMOR δια χειρός Kurt Busiek, ή one-off IMMORTAL HULK).

The Union #1

$3.99 page M18 Marvel Comics

Αυτό πάλι που απρόσμενα με έψησε είναι το THE UNION, όχι λόγω της βρετανίλας (που είναι η γνωστή αδυναμία μου), ούτε λόγω του X-Universe (που η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν με κατάκτησε), όσο λόγω του συγγραφέα Paul Grist, που εκτιμώ ιδιαίτερα και θέλω να στηρίξω.

Τώρα, θα μου πείτε, δεν θα προτιμούσες να έκανε κανένα προσωπικό comic, όπως κανένα καινούργιο KANE; Δεν ξέρω αν είναι spoiler, αλλά οι πηγές μου λένε πως στο επόμενο PREVIEWS θα έχουμε και KANE στις σελίδες της Image. Για να δούμε…

King-Size Conan #1

$6.99 page M76 Marvel Comics

H Marvel γιορτάζει τα 50 χρόνια από την πρώτη παρουσία του Conan στα comics της και στο πλαίσιο των εορτασμών, μιας που δεν βγαίνει να μας κεράσει κανένα φοντανάκι (αλλά και να έβγαινε, που θα μας μάζευε;), αποφάσισε να κάνει αυτή την επετειακή έκδοση, με ένα κάρο σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι Roy Thomas, Kurt Busiek, Chris Claremont, Kevin Eastman και δε συμμαζεύεται.

Στις σελίδες των previews είδα και τη Belit, που της έχω μεγάλη αδυναμία, μια που η Βασίλισσα της Μαύρης Ακτής είναι μια από τις πρώτες ηρωίδες/χαρακτήρες που η ιστορία τους με συντάραξε τόσο πολύ.

Batman/Catwoman #1

$4.99 page DC2 DC Comics

Περάσαμε στον “ασωτο υιό” της Diamond, την DC, και τον “αυτοδιαχειριζόμενο” κατάλογό της και στην αρχή βρίσκουμε το ξεκίνημα του δωδεκάτευχου ltd series, όπου το πρώην “χρυσό αγόρι” και νυν “so last year” της DC, Tom King, έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία που θα έλεγε στα 100 τεύχη του Batman αλλά τελικά ήταν 85 και 3 annuals (και αυτό το limited).

Πείτε ότι θέλετε, εμένα το γράψιμο του King μου αρέσει ακόμα και όταν κάνει λουστραρισμενες out of character μπουρδιτσες (βλέπε HEROES IN CRISIS). Αν δεν είχα ξενερώσει τόσο πολύ με το RORSCHACH, θα το είχα στα σίγουρα στις παραγγελίες μου. Τώρα το σκέφτομαι.

Batman Black And White #1

$5.99 page DC6 DC Comics

Δεν είναι πρωτότυπο το concept, καθώς η DC έχει βγάλει κι άλλες φορές ασπρόμαυρα limited series με πρωταγωνιστή τον Batman, με εξαιρετικούς artists. Χρειαζόμαστε και ένα ακόμα;

Όσο η DC καταφέρνει και συγκεντρώνει κάποιους από τους κορυφαίους artists εκεί έξω, η απάντηση είναι μάλλον ναι. Ποιός άραγε θα μπορούσε να δει artwork του J.H. Williams III και να πει “ας το προσπεράσω”;

Justice League: Endless Winter #1

$4.99 page DC12 DC Comics

Αν το BATMAN BLACK AND WHITE είναι δύσκολο να το προσπεράσει κανείς, δεν θεωρώ πως υπάρχει η ίδια δυσκολία για το event του μήνα από τη DC. Το σενάριο γράφουν οι συμπαθείς Andy (κάποτε έγραφα με τον Dan Abnett) Lanning και Ron (που έχει χαθεί αυτός;) Marz, και το event διαρκεί 9 τεύχη που θα τα βρείτε όλα στις σελίδες αυτού του PREVIEWS.

Βέβαια, το άλλο μεγάλο crossover event της DC (DARK NIGHTS: DEATH METAL) τρέχει ακόμα (ολοκληρώνεται στις σελίδες του ίδιου καταλόγου), ενώ και το επόμενο μεγάλο event, FUTURE STATE, ουσιαστικά κάνει πρεμιέρα με το αμέσως επόμενο Pick… Μήπως το παρακάνουμε;

Generations: Shattered #1

$9.99 page DC21 DC Comics

Το GENERATIONS θα ήταν το μεγάλο event που ειχε πλανάρει, πριν ένα χρόνο περίπου, η DC (και ο Dan Didio) για την άνοιξη που μας πέρασε. Βέβαια, από τότε είχαμε το επικό 2020 να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ο Didio απολύθηκε, ο Covid-19 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, η DC την έκανε από τη Diamond και απέλυσε το μισό προσωπικό της (και ποιος ξέρει τι άλλο θα συμβεί μέχρι να δημοσιευτούν αυτές οι γραμμές) και γενικά τίποτε δεν είναι όπως το ξέραμε.

Έτσι, λοιπόν, η DC πήρε το GENERATIONS και θα μας το σερβίρει ως FUTURE STATE, προπομπός του οποίου είναι αυτό εδώ το one-shot. Μου θυμίζει μια φορά στα νιάτα μου, που ξεκίνησα να φτιάξω παστίτσιο και όταν είχα τα μακαρόνια και τον κιμά έτοιμα, κάθισα και τα έφαγα όπως ήταν. Βέβαια τα μακαρόνια με κιμά ήταν σούπερ, αλλά το ίδιο ισχύει και για και το artwork των Reis, Hitch, Nowlan (!!!), Lopresti κ.λπ., που συμμετέχουν εδώ.

DC’s Greatest Detective Stories Ever Told

$19.99 page DC75 DC Comics

Και μια διαφορετική πρόταση από τη DC, με αστυνομικές ιστορίες (με υπερήρωες). Το προτείνω γιατί:
– Έχω βαρεθεί τα events.
– Λατρεύω την αστυνομική λογοτεχνία.
– Δεν υπάρχουν όσα detective comics όσα θα ήθεα.
– Το solicitation έχει αυτό το εξώφυλλο που λατρεύω του DETECTIVE COMICS #572 με τον Batman και τον Sherlock Holmes.

Reckless

$24.99 page 32 Image Comics

Οι δουλειές των Brubaker/Phillips αποτελούν εγγύηση ποιότητας. Δεν λέω ότι είναι όλες αριστουργήματα, αλλά κρατάνε σταθερά ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Άσε που ικανοποιούν και την επιθυμία μου για “αστυνομικά” comics (ναι, το ξέρω πως είναι περισσότερο “crime” παρά “αστυνομικά”, αλλά μην κολλάμε σε αυτό).

Εδώ έχουμε μια αλλαγή στο format. Ουσιαστικά, το RECKLESS θα είναι μια σειρά τριών αυτοτελών βιβλίων, που θα κυκλοφορήσουν στους επόμενους μήνες. Ενδιαφέρον φαίνεται.

Coffin Bound Vol. 2: Dear God

$16.99 page 50 Image Comics

Δεν μπορώ να πω πως περιμένω πλέον τις νέες κυκλοφορίες της Image με καμιά ιδιαίτερη ανυπομονησία. Προσπέρασα, λοιπόν, το POST AMERICANA του Steve Skroce (σελ. 36) και στέκομαι λιγάκι στο HOME SICK PILOTS (σελ. 40), τονέο comic του Dan Watters, που θεωρώ ότι είναι ικανός για καλά πράγματα. Ακόμα και ο – ως συνήθως άκυρος – παραλληλισμός στο solicitation copy, που προσπαθεί να περιγράψει το comic σαν κάτι ανάμεσα σε POWER RANGERS και THE SHINING, φαίνεται να έχει ένα ενδιαφέρον.

Βέβαια για πιο σίγουρη αγορά, στη σελίδα 50 θα βρείτε τον δεύτερο τόμο του COFFIN BOUND που γράφει ο Watters, με το άψογο artwork της Dani και το ασύλληπτο εξώφυλλο. Ο τρόπος που οι λίγες της γραμμές παίρνουν ζωή πάνω στο χαρτί είναι μοναδικός και… οριακά σκανδαλώδης.

Post York

$17.99 page 83 Dark Horse Comics

Μια σελίδα μετά το solicitation για το νέο HELLBOY, σε artwork του ε-ξαι-ρε-τι-κού Tiernen Trevallion, βρίσκουμε μια έκδοση που έχει τη σφραγίδα των Berger Books. Να πω την αλήθεια μου, περίμενα περισσότερα πράγματα στα χρόνια της παρουσίας της Karen Berger στη Dark Horse, καθώς μέχρι τώρα εχω δει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά όχι κάτι συνταρακτικό.

Εδώ έχουμε τον James Romberger (7 MILES A SECOND), σε μια ιστορία που είχε εκδοθεί πριν λίγα χρόνια από την Uncivilized Books (που στα ίδια χρόνια έχει δώσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα) και που τώρα μεγαλώνει για να πάρει τον “πολυπόθητο” τίτλο του “graphic novel”. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μιλάμε για έναν καλό δημιουργό και πιθανότατα ένα πολύ ενδιαφέρον comic, που δεν έχετε διαβάσει ούτε εσείς ούτε εγώ στην προηγούμενη εκδοχή του.

Vampirella: The Dark Powers #1

$3.99 page 144 Dynamite Entertainment

Τον εκτιμώ πολύ τον Dan Abnett, περισσότερο από κάθε άλλο συγγραφέα που προέκυψε τα τελευταία 25 χρόνια από το 2000AD, και προσπαθώ να παρακολουθώ το έργο του και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Στο RAI νομίζω τα πηγαίνει πολύ καλά. Το DEJAH THORIS δεν με τρελαίνει προς το παρόν, αλλά δεν χάνω τις ελπίδες μου. Εδώ ξεκινάει μια νέα σειρά, με ηρωίδα τη Vampirella και με superhero ύφος.

Στη συνέντευξη που συνοδεύει το solicitation, μιλάει και για μια νέα αντίστοιχη σειρά με τη Red Sonja, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα οδηγήσει σε ένα crossover. Ούτε το crossover, ούτε η ιδέα ενός ακόμα υπερηρωικού comic με ενθουσιάζουν, αλλά θα εμπιστευτώ τον Abnett.

Jo & Rus

$12.99 page 182 Boom! Studios

Ψάχνοντας για μια ακόμα πρόταση, κατέληξα σε αυτό εδώ από τη Boom! Studios, η οποία συνεχίζει να δοκιμάζει την τύχη της σε comics για παιδιά που βρίσκονται στις αρχές της εφηβείας τους (και νομίζω πως της βγαίνει αρκετά). Το συγκεκριμένο μιλάει για τη σχέση δυο παιδιών που χάρη σε μια μονόφθαλμη γάτα καταλαβαίνουν ότι μοιάζουν περισσότερο από όσο αρχικά πίστευαν.

Όμορφο artwork (αν και στο δειγμα που φαίνεται έχουμε σχεδόν πλήρη απουσία backgrounds) και λογικότατη τιμή, για πάνω από 200 σελίδες.

Green Pages

Ομολογώ πως περίμενα πιο εντυπωσιακές επιλογές από το PREVIEWS που παρουσιάζει τις κυκλοφορίες του Δεκεμβρίου (μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή). Όμως, δε μπορώ να πω κι ότι απογοητεύτηκα. Λίγο κάποιες επετειακές εκδόσεις, λίγο οι εκπτώσεις της Avatar σε όλα (μα όλα) τα HC της, λίγο και οι προτάσεις που θα δείτε παρακάτω, μάλλον ωραία θα κλείσει το 2020 – από εκδοτικής άποψης, τουλάχιστον, γιατί δε χρειάζεται καν να μιλήσουμε για όλα τα υπόλοιπα…

Hermann One-Shot

$4.00 page 205 PublisherAardvark-Vanaheim

Τα one-shots της σειράς CEREBUS IΝ HELL του… μονόχειρα Dave Sim συνεχίζουν να εκδίδονται και γίνονται όλο και πιο επίκαιρα! Πριν καλά-καλά το νέο RORSCHACH του Tom King βρεθεί στα ράφια, ο Dave Sim το παρωδεί, αλλάζοντας τις φιλοσοφικές επιρροές του πρωταγωνιστή του. Θα είναι καλό; Δεν έχω ιδέα. Μου έχει κινήσει την περιέργεια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Σίγουρα!

The Second Coming: Only Begotten Son #1

$3.99 page 224 PublisherAhoy Comics

Η δευτέρα παρουσία του SECOND COMING (ναι, εύκολο λογοπαίγνιο, το ξέρω, αλλά δε θα συγχωρούσα τον εαυτό μου, αν αντιστεκόμουν…) δε συνοδεύεται από τα εκδοτικά προβλήματα της πρώτης, αφού η βλάσφημη για πολλούς σειρά έχει βρει μόνιμη στέγη στην Ahoy Comics. Αυτή τη φορά, θα δούμε το origin του Sunstar, του superhero που έχει ως sidekick τον Jesus.

Lucky Luke Vol. 77: A Cowboy In High Cotton

$11.95 page 255 PublisherCinebook

Το νέο LUCKY LUKE εκδίδεται στα αγγλικά και όσοι δεν έχετε υπομονή για την ελληνική έκδοση μπορείτε να το διαβάσετε πριν από όλους τους υπόλοιπους! Βέβαια, σας έχουν ήδη ξεπεράσει οι γαλλομαθείς, οπότε μην παρασυρθείτε στη φιγούρα που θα κάνετε.

Please Don’t Step On My JNCO Jeans

$14.99 page 268 PublisherFantagraphics Books

O Noah Van Sciver το έχει ρίξει τους τελευταίους μήνες στις διαδικτυακές συνεντεύξεις με συναδέλφους του. Θα ήθελα να πω ότι στο ενδιάμεσο βρήκε χρόνο να φτιάξει ένα ακόμα πανέξυπνο και χιουμοριστικό comic, αλλά το PLEASE DON’T STEP ON MY JNCO JEANS είναι συλλογή μονοσέλιδων strips και illustrations της περιόδου 2017-2019. Το ότι αυτό με απογοητεύει λίγο δε σημαίνει ότι δε θα στηθώ έξω από τις αποθήκες της Diamond για να το πιάσω στα χέρια μου όσο το δυνατόν νωρίτερα!

The Adoption

$24.99 page 283 PublisherMagnetic Press

Το THE ADOPTION μου τράβηξε το ενδιαφέρον, χάρη στο εκπληκτικό σχέδιό του. Ο Arno Monin έχει σχεδιάσει ολόκληρες σελίδες που μοιάζουν τόσο απλές και εύκολες, αλλά μπορώ να φανταστώ ότι δεν είναι. Και ο Zidrou γράφει μια συγκινητική ιστορία για έναν κακό πατέρα που αναγκάζεται να γίνει καλός παππούς, με τρόπο που πιστεύω ότι θα αποφύγει όλα τα χιλιοειπωμένα κλισέ. Για να είμαι ειλικρινής, κακώς κάθεστε και διαβάζετε τι γράφω εγώ για το THE ADOPTION. Απλά ρίξτε μια ματιά στο preview!

Desperate Pleasures GN

$16.95 page 323 PublisherUncivilized Books

Παρά τις εξαιρετικές κριτικές, είχα προσπεράσει χωρίς πολλή σκέψη το TINDERELLA της M.S. Harkness. Μου αρέσουν οι ωμές και χιουμοριστικές ιστορίες με τραγικό υπόβαθρο, αλλά το θέμα του online dating δε με απασχόλησε. Το DESPERATE PLEASURES, όμως, μοιάζει καλύτερο, πιο ώριμο και περισσότερο γενικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργό να επεκτείνει την ιστορία της στις σχέσεις, στα ναρκωτικά και στη σεξουαλική εργασία. Και θα του δώσω κι επιπλέον πόντους, επειδή κατάφερε να μου τραβήξει για κάποιο λόγο το ενδιαφέρον, παρόλο που δε συμπαθώ ιδιαίτερα τα αυτοβιογραφικά comics.

Remina

$22.99 page 365 PublisherViz Media

Το 2005, o Junji Ito εξέδωσε το REMINA (τότε HELLSTAR REMINA). Το 2020, η Viz Media θα το κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα αγγλικά. Αυτές είναι οι μόνες πληροφορίες που χρειάζομαι για να το παραγγείλω τώρα!

Αν εσείς χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, σας ενημερώνω ότι ο Ιάπωνας master του τρόμου υπογράφει την ιστορία ενός επιστήμονα που ανακαλύπτει ένα νέο πλανήτη και του δίνει το όνομα της κόρης του. Ο πλανήτης, όμως, έχει βάλει στόχο τη Γη και έρχεται να την εξαϋλώσει! Πραγματικά, πόσο 2020…