Previews Picks

November 2020

Δεν θυμάμαι, έχουμε ξανακάνει PREVIEWS PICKS εν μέσω lockdown; Νομίζω πως όχι, καθώς έχω την εντύπωση πως στο προηγούμενο είχαμε μπει και εμείς σε vacation mode, αλλά μισό να κοιτάξω…

Όντως όχι!

Όπως λέει και ο σοφός λαός, όμως, για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Και σε αυτό το παρθενικό (και ελπίζουμε, μάλλον μάταια, τελευταίο) “Quarantine PREVIEWS PICKS”, ξεναγοί είναι ο Σόλωνας Παπαγεωργίου και η Τόνια Στεφανάτου, οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά!

Blue Pages

Τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό· τουτέστιν, έχουμε αναρίθμητες ώρες απομόνωσης μπροστά μας. Ο καλύτερος φίλος στις πρωτοφανείς συνθήκες μοναξιάς που βιώνουμε, είναι οι συγγενείς μας και σε δεύτερη μοίρα, μία ταινία ή κάποιο ανάγνωσμα. Μια και δεν γνωρίζουμε προσωπικά τους συγγενείς σας και, επιπλέον, σε τούτη τη σελίδα δεν πραγματευόμαστε κινηματογραφικά θέματα, θα σχολιάσουμε τα comics που πρόκειται να κυκλοφορήσουν τον επόμενο καιρό.

King In Black: Gwenom Vs Carnage #1

$3.99 page M2 Marvel Comics

Το πρώτο τεύχος του KING IN BLACK πόζαρε στον κατάλογο του περασμένου μήνα ως το βαρύ πυροβολικό της εταιρείας για αυτή την εποχή. Συνεπώς, ήταν αναπόφευκτη η κυκλοφορία επιπρόσθετων, μικρότερης κλίμακας σειρών, που θα συνοδεύσουν τη βασική ιστορία ,όπως τα ορεκτικά το κυρίως πιάτο.

Η πιο… προκλητική από αυτές τις σειρές είναι η συγκεκριμένη. Στοχεύει κατευθείαν στις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς – ή μάλλον, στα ζωώδη ένστικτα – με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο: ενώνει δημοφιλείς χαρακτήρες όπως ο Carnage, η Gwen και ο Venom, με τη μαγική λέξη “εναντίον”.

King In Black: Black Knight #1

$4.99 page M6 Marvel Comics

Υποσχέθηκα σιωπηλά, στον εαυτό μου, να περιοριστώ μονάχα σε ένα comic που να αφορά στο KING IN BLACK. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο τεύχος φαίνεται να παντρεύει την επιστημονική φαντασία με την επική, με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Επιπλέον, το εξώφυλλο είναι εξαιρετικό και η πλοκή, εκ πρώτης όψεως, αποπνέει κάτι το μυστηριακό.

Iron Fist: Heart Of The Dragon #1

$3.99 page M22 Marvel Comics

OK, δηλώνω διχασμένος. Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζω τίποτα για τον Iron Fist, πέραν του ότι αντλεί τις δυνάμεις του από τη καρδιά ενός δράκου, το οποίο υποθέτω γνωρίζει και ο οποιοσδήποτε ελαφρώς υποψιασμένος διαβάσει τον τίτλο του παρόντος comic.

Από τη σύνοψη στον κατάλογο, φαίνεται πως η ιστορία θα ακολουθήσει τη φόρμα του “murder mystery”, που, υπό άλλες συνθήκες, θα είχε ενδιαφέρον, όμως στο υπερηρωικό είδος δεν αποδίδει καλά, κατά κανόνα. Πάντως, τα δείγματα από το πενάκι του David Watcher με κέρδισαν από μόνα τους, καθώς περικλείουν γενναίες δόσεις γρήγορης, καλοσχεδιασμένης δράσης.

Wolverine: Black, White & Blood #3

$4.99 page M32 Marvel Comics

Ένας χιλιοειπωμένος κανόνας για τη σύνταξη του μηνιαίου PREVIEWS PICKS είναι ο εξής: να δίνεται έμφαση στις σημαντικές κυκλοφορίες ή στα αρχικά τεύχη μιας σειράς, που ενδεχομένως ενδιαφέρουν περισσότερο κόσμο. Εμείς, βέβαια, ως υπεύθυνοι άνθρωποι με καλό γούστο, κατά διαστήματα σπάμε αυτόν τον κανόνα και σας παρουσιάζουμε ανορθόδοξες επιλογές με σπουδαία εξώφυλλα.

Παρακαλώ.

X-Force #16

$3.99 page M38 Marvel Comics

Ομοίως. Παρακαλώ.

Future State: The Next Batman #1

$7.99 page DC5 DC Comics

Ας σοβαρευτούμε λίγο, υπογραμμίζοντας μια πικρή αλήθεια. Ο ρόλος των υπερηρώων στην 9η Τέχνη έχει παρακμάσει/βιομηχανοποιηθεί τόσο πολύ, που πλέον οι εκδότες χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη τα πολυδιαφημισμένα “μεγάλα” events, με την ελπίδα να τραβήξουν την προσοχή του κοινού. Το κακό αυτής της πρακτικής είναι πως, ουσιαστικά, σερβίρουν τα ίδιο φαγητό, ξαναζεσταμένο. Όπως η Marvel επέστρεψε στον Venom και στους συμβιωτικούς οργανισμούς, έτσι και η DC έρχεται να… ταράξει τα νερά με το FUTURE STATE.

Φυσικά, το παράπονό μου για έλλειψη πρωτοτυπίας επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση. Για ακόμη μία φορά, έχουμε έναν καινούριο Batman, μια ομάδα που δρα στις σκιές και απειλεί τη κοινωνία της Gotham, τους παλιούς εχθρούς του Σκοτεινού Ιππότη να συνάπτουν συμμαχίες και ό,τι άλλο έχουμε δει και ξαναδεί και ξαναδεί…

Ομολογουμένως, αυτό που εκτιμώ περισσότερο στη συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι η αναλογία τιμής/αξίας. Ναι μεν η DC το χρεώνει στην εξωφρενική τιμή των οκτώ ευρώ, αλλά πρόκειται για εξήντα τέσσερεις ολόκληρες σελίδες.

Future State: Legion Of Super-Heroes #1

$3.99 page DC17 DC Comics

Η Legion of Super-Heroes είναι συνάμα αγαπητή από μια μερίδα (ενδεχομένως παλαιότερων) αναγνωστών, αλλά και αποπαίδι της εκδοτικής της, καθώς συχνά-πυκνά μένει στο ράφι και ταξινομείται ως δευτεροκλασάτη. Υπήρξαν διαστήματα που έπαψε να εμφανίζεται σταθερά, με αποτέλεσμα να μην διατηρεί πλέον την ηχηρή παρουσία που είχε κάποτε.

Αυτό τον παραγκωνισμό τον θεωρώ εγκληματικά άδικο κι αυτό γιατί τα μέλη της φουτουριστικής ομάδας χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό, αλλοπρόσαλλο στιλ και, αντίστοιχα, οι περιπέτειές τους συχνά κινούνται μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας, ονείρου κι εφιάλτη.

Καθώς η νοσταλγική μου αγάπη υπερνικά τις όσες επιφυλάξεις μου δημιουργεί ο αμφιλεγόμενος Brian Michael Bendis, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη συγγραφέα, δίνω ένα “ναι” στη Legion.

Green Pages

Τα lockdown καλά κρατούν ανά τον κόσμο και ο Covid-19 επιμένει να δυσκολεύει τη ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους. Ευτυχώς, η βιομηχανία των comics δεν αφήνει κάτω τα όπλα και το καινούργιο installment του Preview Picks μας παρουσιάζει τα εναλλακτικά comic που θα είναι διαθέσιμα τον Ιανουάριο.

Ευχή όλων τα πράγματα να είναι καλύτερα τότε, ώστε να απολαύσουμε το διάβασμα με ηρεμία!

Girlsplaining

$17.99 page 166 PublisherBoom! Studios

Με έναν ευφάνταστο τίτλο, το GIRLSPLAINING προβάλλεται ως μια προσπάθεια της κομίστριας Katja Klengel να θίξει θέματα που αφορούν στη γυναικεία ενηλικίωση, με μπόλικη δόση αυτοσαρκασμού και χιούμορ. Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και αστείο, παρουσιάζοντας πραγματικά προβλήματα των νεαρών κοριτσιών (όπως ο φόβος ότι θα σκοτωθείς κάπου έξω και θα σε βρουν οι άνδρες του ΕΚΑΒ αξύριστη!), ενώ η αφήγηση ακολουθεί τους φόβους και τις ανησυχίες της δημιουργού.

Ότι πρέπει για την εποχή που διανύουμε, όπου οι φόβοι μας έχουν αυξηθεί τόσο δραματικά, καθιστώντας μας απόλυτα ικανούς να γελάσουμε με τα προβλήματα που κάποτε βιώσαμε.

Serial #1

$3.99 page 188 PublisherAbstract Studios

Δεν έχω διαβάσει τα υπόλοιπα comics του Terry Moore όπου εμφανίστηκε ο εν λόγω χαρακτήρας, αλλά η Ζoe σίγουρα προβάλλεται ως ιδιαίτερα συναρπαστική. Κυριευμένη από έναν δαίμονα και δολοφόνος η ίδια, αποφασίζει να κυνηγήσει έναν κατα συρροή δολοφόνο, όταν καταφέρνει να ξεφύγει από την επήρεια του υπερφυσικού πλάσματος που την τυραννούσε.

Το artwork υπόσχεται αρκετό αίμα και βία, δοσμένα με μια ιδιαίτερη ματιά. Υποσχόμενο comic, αξίζει την προσοχή μας.

I Breathed A Body #1

$4.99 page 190 PublisherAfterShock Comics

Tα social media και η τρομακτική δύναμή τους βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας, που εξερευνά τον κόσμο των influencers και social media managers, με μια horror θεματική και αισθητική. Με ένα ιδιαίτερο artwork από τον Andy MacDonald, που τραβάει το βλέμμα και δεν φοβάται να προκαλέσει, το comic είναι πολλά υποσχόμενο και η Aftershock, που γιορτάζει περήφανη τα πέντε χρόνια παρουσίας της στο χώρο δεν απογοητεύει συχνά.

Καλό θέμα και ωραίο artwork υπόσχονται ένα, ας ελπίσουμε, παραπάνω από ικανοποιητικό comic.

Onward Towards Our Noble Deaths

$24.95 page 240 PublisherDrawn & Quarterly

Μια ιστορία για τις τελευταίες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ένα τάγμα Ιαπώνων στρατιωτών συνεχίζει να πορεύεται προς τις μάχες με σκοπό να διαφυλάξει την τιμή της αυτοκρατορίας.

Εξαιρετική ιστορία και artwork, από έναν καταξιωμένο δημιουργό όπως ο Shigeru Mizuki, αξίζει και με το παραπάνω τη προσοχή του αναγνωστικού κοινού.

Monsters

$39.99 page 248 PublisherFantagraphics Books

Τριάντα πέντε χρόνια έκανε ο Barry Windsor-Smith να τελειώσει το συγκεκριμένο comic, αλλά, όπως φαίνεται από τα previews, η αναμονή άξιζε, καθώς, αν μη τι άλλο, το λεπτομερές, αριστοτεχνικό σκίτσο δικαιολογεί τόσο την αναμονή όσο και την υψηλή τιμή.

Η ιστορία εξερευνά τόσο τον εσωτερικό κόσμο όσο και τις πολιτικές εξελίξεις της Αμερικής κατα τη διάρκεια δύο γενεών και αναμφισβήτητα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον.

For Justice: The Serge & Beate Klarsfeld story

$19.99 page 262 Publisher

Η ιστορία μιας ακτιβίστριας και δημοσιογράφου και ενός δικηγόρου, που συνεργάστηκαν με τους δημιουργούς του comic, Pascal Bresson και Sylvain Dorange, ώστε να κοινοποιήσουν στο ευρύ κοινό την κοινή ζωή τους, αφιερωμένη στο να κυνηγούν πρώην μέλη του Ναζιστικού κόμματος.

Αναλόγως με το πως χειρίζονται το υλικό οι δημιουργοί, υπάρχει η δυνατότητα για κάτι ενδιαφέρων και μη παρωχημένο.

Aster Of Pan

$29.99 page 270 PublisherMagnetic Press

Σε έναν κόσμο που επιβίωσε κάποιας τρομακτικής αποκάλυψης, η ελπίδα κρύβεται σε ένα τουρνουά όπου συμμετέχοντες παίζουν “μήλα”, ή αλλιώς dodgeball. Καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι όσοι έχουν παίξει το εν λόγω παιχνίδι γνωρίζουν πόσο βίαιο και σκληρό είναι, ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά που έχουν την ατυχία να δοκιμάσουν.

Το artwork του Merwan είναι απολαυστικότατο, οι χαρακτήρες φαίνονται δυναμικοί και ρεαλιστικοί, ενώ το comic έκανε την εμφάνιση του στο φεστιβάλ της Angouleme. Ευχάριστη επιλογή.