Previews Picks

December 2020

Λίγες μέρες πριν από τα πιο περίεργα Χριστούγεννα της σύγχρονης ιστορίας, ο Ορέστης Καρέλης και ο Πάνος Παπαγεωργίου προσπαθούν να ξεχάσουν για λίγο το lockdown, τον Covid και το γεγονός ότι από Δευτέρα θα μπορούν επιτέλους να πάνε σε comic shops (αλλά και να κλείσουν ραντεβού σε κομμωτήριο) και ρίχνουν μια προσεκτική ματιά στον καινούργιο κατάλογο παραγγελιών της Diamond!

Blue Pages

Το περιοδικό TIME βάζει κόκκινο Χ στη χειρότερη χρονιά που έχουν ζήσει οι μεταπολεμικές γενιές, όμως εμείς, λίγο πριν το τέλος της μαύρης αυτής χρονιάς, βάζουμε τικ στις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του τελευταίου PREVIEWS του 2020.

Καλές “γιορτές” να έχουμε, με υγεία και, ας ελπίσουμε, ένα ΠΟΛΥ καλύτερο 2021…

X-Men Legends #1

$4.99 page M27 Marvel Comics

Σε έναν κατάλογο πλημμυρισμένο από tie-ins του KING IN BLACK, δεν είχε και πολλά άλλα να δεις. Ένα generic νέο mini series με Avengers που οδηγούν mechas για λογαριασμό της Hasbro, ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στη νέα γενιά των διεθνών artists της Marvel και αυτό.

Το X-Men Franchise έχει στερέψει από ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό και η Marvel θα βγάλει σειρά με filler ιστορίες, που θα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των κλασικών περιόδων των X-titles, με τους χαρακτήρες που όλοι αγαπήσαμε.

Whistle: A New Gotham Hero

$16.99 page DC37 DC Comics

Ομοίως, σε έναν κατάλογο φίσκα από trades και FUTURE STATE tie-ins, ξεχωρίζουν τα graphic novels για το μικρότερο αναγνωστικό κοινό, με τη φρεσκάδα τους.

Η E. Lockhart γράφει ένα young adult story, με πρωταγωνίστρια μία 16χρονη μαθήτρια, η οποία υιοθετεί έναν αδέσποτο σκύλο και προσπαθεί να βρει λεφτά για τη θεραπεία της καρκινοπαθούς μητέρας της. Όμως, η Gotham είναι μία επικίνδυνη πόλη, όπου όλα κρύβουν κάτι βρώμικο…

Spawn Compendium Vol. 1

$59.99 page 59 Image Comics

Το SPAWN έφτασε σε αριθμό-ορόσημο τευχών και το γιορτάζει, επανακυκλοφορώντας το πρώτο Compendium, που περιλαμβάνει τα 50 πρώτα τεύχη της σειράς, σε χρώμα! Μακάρι να το συνεχίσει, γιατί οι collected editions του Spawn είναι ένα χάος γεμάτο μαύρες τρύπες και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πολύς κόσμος χαρούμενος.

Έξι Compendium και θα έχει κάποιος τα άπαντα από Spawn, όπου αρκετά τεύχη δεν έχουν βγει ποτέ σε τομάκι.

Autobiographix

$24.99 page 95 Dark Horse Comics

Will Eisner, Gabriel Ba, Fabio Moon, Sergio Aragones και αρκετοί ακόμα, βετεράνοι και νέα ταλέντα, συμμετέχουν σε μία ανθολογία γεμάτη ενδιαφέρουσες αυτοβιογραφικές ιστορίες. Να επισημάνω, για αυτούς που δεν μπορούν να φανταστούν τα comics τους χωρίς χρώμα, ότι η συγκεκριμένη έκδοση είναι ασπρόμαυρη.

Transformers: Beast Wars #1

$5.99 page 106 IDW Publishing

Το 2021, η σειρά που έσωσε το franchise των Transformers, κλείνει 25 χρόνια. Εκτός από το τρίτο μέρος της (ομολογουμένως μέτριας) τριλογίας του Netflix, που θα λέγεται Kingdom, θα αποκτήσουν και τη δική τους επετειακή σειρά, βασισμένη στην κλασική πλέον σειρά animation, σε σχέδιο του φευγάτου Josh Burcham.

Τα Μεγκατρόνια Yeeesss αντηχούν ήδη σε όλη την υφήλιο και μακάρι επιτέλους να δέσουν σωστά με το canon σύμπαν της IDW!

Sonjaversal #1

$3.99 page 136 Dynamite Entertainment

Μετά την τρελή επιτυχία του SPIDER-VERSE, όλοι πλέον θέλουν ένα δικό τους Something-Verse. Η Dynamite, γνωστή για τα εντελώς random crossovers της, αποφασίζει να ανακοινώσει το Sonjaverse, με πολλά variants και υποσχόμενο πολλή επικίλα και ζουμπουρλουδοσύνη.

Μια διαβολική θεότητα βάζει τις Sonja σε όλες τις διαστάσεις να σκοτώσουν άλλες Sonja. Οπότε μιλάμε για κάτι προς BATTLEWORLD/SECRET WARS μεριά, με ανέμπνευστα ονομασμένες Sonjas – Red, Blue, Green, Orange, Saint, Hell κι όποιος αντέξει. Εγώ πάντως θα στηρίξω την Cosplay Sonja, που βλέπω ότι είναι η Tabitha Lyons, η οποία είχε τιμήσει και το πρώτο AthensCon, πριν 5 χρόνια.

Green Pages

Ήταν, θυμάμαι, Ιούλιος όταν ξαναέγραφα σε αυτή τη στήλη για να προτείνω πραγματάκια από τον κατάλογο των επικείμενων εκδόσεων. Ο κατάλογος Ιουλίου ήταν ψιλο-αδιάφορος, μόνο 8 επιλογές είχα βάλει σε εκείνη τη λίστα. Άλλη εποχή βέβαια τότε, η καραντίνα είχε λήξει, έκανε ζέστη, ο ήλιος έλαμπε και το Μαριώ… Aχχχ το Μαριώ…

Αλλά ξεφύγαμε! Πέντε μήνες μετά, με τον καιρό να έχει αλλάξει και μια νέα καραντίνα εν εξελίξει, οι επιλογές από τον κατάλογο είναι περισσότερες. Ξεχώρισα σίγουρα 20 ενδιαφέροντες τίτλους εκ των οποίων αποφάσισα να προτείνω τελικά τους 12, αφήνοντας με βαριά καρδιά κάποιους απ’ εξώ, αλλά c’est la vie. Από τα highlights του καταλόγου, το γεγονός ότι βρήκα τρεις ενδιαφέρουσες προτάσεις από την AfterShock (!) και ότι η Avatar πουλάει τίτλους με τιμές από $2.99.

Cocaine Coast

$19.99 page 199 PublisherAblaze Media

Ένα crime comic, σε δημοσιογραφικό/ντοκιμαντερίστικο ύφος, με ιστορία που θα αρέσει στους λάτρεις των έργων γκανγκστερικού περιεχομένου. Η ιστορία της λαθραίας εισόδου ναρκωτικών από την Κολομβία στην Ευρώπη, η οποία, κατά τον πρόλογο της έκδοσης, δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Θα του έδινα σίγουρα μια ευκαιρία, ακούγεται υποσχόμενο.

Shadow Doctor #1

$4.99 page 206 PublisherAfterShock Comics

Συνεχίζοντας στο ίδιο είδος, ο πρώτος τίτλος της AfterShock για αυτή τη λίστα είναι ένα ακόμα crime comic βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ένας νεαρός γιατρός αδυνατεί να βρει δουλειά στο Σικάγο της δεκαετίας του ’30 , επειδή δεν είναι λευκός. Ο γιατρός, λοιπόν, μπλέκεται με τη mafia, που, ως γνωστόν, εκείνη την εποχή ήλεγχε ο Al Capone.

Πολύ ιντριγκαδόρικος τίτλος.

Nuclear Family #1

$4.99 page 210 PublisherAfterShock Comics

Αλλάζοντας είδος, αλλά όχι εκδοτική, περνάμε στη δεύτερη επιλογή από την AfterShock για αυτόν τον μήνα. Ένα sci-fi thriller που αντλεί υλικό από την πυρηνική εποχή και βασίζεται στην ιστορία του Philip K. Dick, BREAKFAST AT TWILIGHT. Μια οικογένεια αντιμετωπίζει τη ζωή στον νέο κόσμο της που έχει διαμορφωθεί στην Αμερική μετά τη ρίψη ατομικών βομβών εποχής.

Ε, και μόνο που στηρίζεται σε έργο του Dick, το διαβάζεις και ας είναι και κατάλογος για αποσκληρυντικά πλυντηρίου πιάτων.

Digital Lizards Of Doom

$24.99 page 257 PublisherClover Press

Δηλαδή, μετά από αυτόν τον τίτλο πρέπει να αιτιολογήσω γιατί έβαλα το comic στη λίστα; Αν επιμένετε, απλά να πω ότι, εκτός από τον καταπληκτικό τίτλο, το έργο έχει μια σουρεαλιστική πλοκή, με ρομπότ, μάγους, νίντζα και μια γάτα cyborg/πειρατή, σε έναν κόσμο όπου επιστήμη και μαγεία τα έχουν βρει και έχουν επιφέρει ειρήνη.

Επιπρόσθετα, η έκδοση παρουσιάζεται και ως πρωτοπόρα στον τρόπο εξιστόρησης, με την εξερεύνηση και εισαγωγή νέων τεχνικών αφήγησης στο Μέσο.

Crashpad

$39.99 page 266 PublisherFantagraphics Books

H παρουσίαση μας ενημερώνει ότι το 2017, ο καλλιτέχνης, Gary Panter, δημιούργησε ένα εικαστικό δρώμενο, εμπνευσμένο από την πρώτη του επίσκεψη, το 1968, σε head shop (κατά τη Wikipedia, ένα μαγαζί εξειδικευμένο σε είδη καπνιστού για καπνό, αλλά και κάναβη, καθώς και εργαλείων και αξεσουάρ για χρήση ναρκωτικών). Ο τόμος αυτός αποτελεί επέκταση εκείνου του έργου και ταυτόχρονα αποτελεί μια αναφορά στα underground comics.

Θα κυκλοφορήσει σε deluxe hardcover τόμο, ωστόσο στο εσωτερικό του θα υπάρχει το ίδιο περιεχόμενο σε τεύχος, σε στιλ underground έκδοσης, ώστε να το διαβάσετε ξεχωριστά. Ενδιαφέρουσα επιλογή για τους λάτρεις των underground comics και δημιουργών.

The Grande Odalisque

$24.99 page 266 PublisherFantagraphics Books

Η αγγλική μετάφραση ενός γαλλόφωνου bd. O ταλαντούχος Γάλλος δημιουργός, Bastien Vivès, συνεργάστηκε με το πολυβραβευμένο δίδυμο Jerôme Mulot – Florent Ruppert για αυτό το αστυνομικό θρίλερ με διαρρήκτες, humor, δράση και ένταση.

Για μια ευρωπαϊκή νότα στα αναγνώσματα του ερχόμενου Φλεβάρη.

American Born Chinese

$14.99 page 269 PublisherFirst Second

Επανακυκλοφορεί το βραβευμένο με Eisner 2007 graphic novel, με τις τρεις φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες. Για όσους δεν το έχετε διαβάσει και όσους το ψάχνατε, να η ευκαιρία να το προμηθευτείτε.

200

$16.99 page 281 PublisherKeylight Books

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου έχει εφευρεθεί η θεραπεία για το γήρας και τις ασθένειες. Όλοι ζουν τουλάχιστον μέχρι τα 200 χρόνια, οπότε και κάνουν ένα τεστ για να δουν αν αντέχουν την αθανασία ή όχι. Αν αποτύχουν, ακολουθεί ευθανασία, διαφορετικά θα απολαύσουν την αθανασία τους. Προφανώς, δεν καταφέρνουν όλοι να ζήσουν για πάντα. Η πρωταγωνίστρια σβήνει τα 200 κεράκια και αναρωτιέται για το νόημα της ζωής, αν είναι να τη ζεις μόνος.

Θα του έδινα μια ευκαιρία να μου εκφράσει τα υπαρξιακά του ερωτήματα.

Waluk: The Great Journey

$19.99 page 286 PublisherMagnetic Press

Ένα οικολογικό παραμύθι για δυο πολικές αρκούδες, που προσπαθούν να επιβιώσουν στον χειμαζόμενο από την κλιματική αλλαγή πλανήτη. Το artwork φαίνεται πολύ ωραίο ενώ ο συνδυασμός των δυο χαρακτήρων (μια νεαρή και μια γηραιά αρκούδα) δείχνει να δημιουργεί ευχάριστο, αστείο και τρυφερό κλίμα (pun intended) στην αφήγηση.

Freiheit!: The White Rose

$24 page 300 PublisherPlough Publishing House

Στη ναζιστική Γερμανία, μια ομάδα προσπάθησε να αντισταθεί. Η συνέχεια ήταν προβλέψιμη, όπως και ο θάνατος των μελών της, ωστόσο, η θυσία τους ήταν παράδειγμα για αρκετούς.

Μια ιστορία για την άλλη πλευρά των πολιτών του Τρίτου Ράιχ, εκείνους που αντιστάθηκαν, παρά την βέβαιη καταστροφή τους.

I Feel Love

$22.99 page 306 PublisherSelfMadeHero

Μια ενδιαφέρουσα underground αισθητικής επικείμενη έκδοση, σε συνέχεια του προτεινόμενου για Eisner προηγούμενου έργου των δημιουργών (Ι FEEL MACHINE). Ο τόμος καταπιάνεται με το ζήτημα της αγάπης και του έρωτα. Μια σειρά δυστοπικού, σατιρικού και ψυχολογικού περιεχομένου ιστοριών, σχεδιασμένες από διάφορους καλλιτέχνες, αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται γύρω από το συναίσθημα.

Hollow Heart #1

$3.99 page 328 PublisherVault Comics

Μια νέα ongoing σειρά με περιεχόμενο που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ο EL είναι ένας άνθρωπος που πλέον στο σώμα του έχει μέλη από έναν βιοτεχνολογικό σκελετό. Μέρος της στολής είναι και ο Μateo, o οποίος βοηθά τον EL να ξεπεράσει τον πόνο από τη μετατροπή, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη σχέση αγάπης.

Οι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο ως ένα queer monster love story, με το οποίο ερευνάται το δίλημμα αν είναι καλύτερο να δίνουμε στους αγαπημένους μας αυτό που θέλουν, ή αυτό που εκτιμούμε ότι χρειάζονται.