Top 5 Hulk Stories

Οι καλύτερες στιγμές του Πράσινου Γολιάθ!

Ο Ηulk αποτελεί πιθανώς τον δεύτερο πιο κλασικό και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα της Marvel, μετά φυσικά από τον Spider-Man. Ήταν ο δεύτερος χαρακτήρας του Marvel Age, μετά τους Fantastic Four, και φυσικά το δυνατότερο πλάσμα που πάτησε στη Γη. Δημιουργοί του ήταν ο Stan Lee και ο Jack Kirby οι οποίοι βασίστηκαν στον μύθο του Doctor Jekyl & Mr.Hyde του R.L. Stevenson, καθώς και στις παλιές ταινίες του Frankenstein της δεκαετίας του ’30, με πρωταγωνιστή τον Boris Karloff.

Μέσα στα σχεδόν 60 χρόνια εκδοτικής του παρουσίας, ο Hulk έχει να επιδείξει πολλές καλές, λιγότερο καλές, αλλά και κακές ιστορίες, σίγουρα όμως και αρκετές κλασικές, και παρακάτω παραθέτω τις, κατά τη γνώμη μου, 5 κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του πράσινου Γολιάθ. Φυσικά προσπάθησα να περιλάβω δουλειές από διαφορετικούς συγγραφείς, γιατί, κακά τα ψέματα, ο συγγραφέας εκείνος που ταύτισε το όνομα του με τον χαρακτήρα ήταν ο Peter David, στα 12 χρόνια που έμεινε στον τίτλο, και θα μπορούσε κάποιος να κάνει ένα Top 5 μόνο με δικές του ιστορίες.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτές οι κορυφαίες ιστορίες του Ηulk, σίγουρα όμως ήταν οι αγαπημένες μου, όπως νομίζω ότι ίσχύει και για αρκετούς από εσάς. Θα μπορούσα κάλλιστα να αναφερθώ και στην περίοδο του Bill Mantlo (που για πρώτη φορά μίλησε για το παρελθόν του Bruce Banner ως κακοποιημένου παιδιού, με τον Hulk να είναι η προσωποποίηση της οργής από τη κακοποίηση που υπέστη), ή στο run των Jenkins/Romita Jr., ή σε εκείνο το 6-issue run του John Byrne, ή ακόμα και στις πρώτες ιστορίες στο TALES TO ASTONISH, που έχτιζαν σιγά-σιγά το σύμπαν του ήρωα (με σχεδιαστές Kirby, Ditko, Severin, Kane).

Αλλά για να μιλήσω για όλα αυτά, θα έπρεπε να γράψω ολόκληρα κατεβατά, και ήδη με αυτό σας κούρασα. Ίσως σε κάποια άλλη λίστα, στο μέλλον, να αναφερθώ και στα παραλειπόμενα αυτού του Top 5. Ελπίζω ο ήρωας να συνεχίσει να μας δίνει καλές ιστορίες για τα επόμενα χρόνια, που θα παραμείνουν εξίσου κλασικές!

5

Return Of The Monster

Iανουάριος 2002 - Ιούνιος 2002WriterBruce JonesArtistJohn Romita Jr.Marvel Comics

(Δημοσιεύθηκε στα INCREDIBLE HULK Vol. 2 #34-39)

Το εκπληκτικό και αξέχαστο run του Bruce Jones στον Hulk ξαναγύρισε τον χαρακτήρα στις horror ρίζες του (κάτι που επαναλαμβάνει με τρομερή επιτυχία, αυτή την περίοδο, ο Al Ewing, στο IMMORTAL HULK), όπως ακριβώς οι πρώτες εκείνες ιστορίες των Lee-Kirby. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτά τα 6 τεύχη τα καλύτερα ολόκληρου του run, αλλά εδώ μπαίνουν οι βάσεις για όλη την εξέλιξη της μετέπειτα ιστορίας και τη δημιουργία του κλίματος που θα επικρατεί στο τίτλο στα επόμενα τεύχη.

Έντονα επηρεασμένος από την τηλεοπτική εκδοχή του πράσινου γίγαντα στα τέλη των 70s (με πρωταγωνιστές τους Bill Bixby & Lou Ferrigno), o Jones μας παρουσιάζει έναν Banner φυγά, για έναν φόνο που ποτέ δεν έκανε, να τριγυρίζει από πόλη σε πόλη, κυνηγημένος από τον στρατό και φονιάδες που επιθυμούν το κεφάλι του. Μόνος εναντίων όλων (εκτός από έναν μυστηριώδη σύμμαχο, που επικοινωνεί μαζί του διαδικτυακά), προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον και αυτό τον κάνει να βυθίζεται περισσότερο στην απομόνωση και τη μοναξιά του.

Περίφημη δουλειά στο σχέδιο από τον John Romita Jr., που αποδίδει με πειστικότητα όλη τη μοχαχικότητα και τον πόνο που νιώθει τόσο ο Banner όσο και το τέρας, και μας δίνει εκπληκτικότατες στιγμές δράσης (θυμηθείτε το τεύχος στο οποίο ο Hulk δεν φαίνεται καθόλου, αλλά βλέπουμε κανονικά τη δράση να εκτυλίσσεται με καταστροφές και ιπτάμενα αυτοκίνητα), παραδίδοντας μία από τις καλύτερες σχεδιαστικά δουλειές του.

Αριστουργηματικό run αυτό του Jones, που δεν εκτιμήθηκε ίσως όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον και εκτός κανονικού continuity, πράγμα που, προσωπικά, δεν με χαλάει καθόλου, γιατί όλο το run θυμίζει τη Marvelική εκδοχή Vertigo τίτλου, ή έστω θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει στο πιο ενήλικο MAX imprint της εκδοτικής.

#5 #4 #3 #2 #1