Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)

Στην Ιστορία των comics, έχουν υπάρξει κάμποσοι σπουδαίοι συγγραφείς, που καθήλωσαν το κοινό με τα πολυεπίπεδα σενάριά τους, τα καλοστημένα plots, τις πανέξυπνες ανατροπές, τους ρεαλιστικούς/αληθοφανείς διαλόγους και έμειναν στη Ιστορία για τους άριστα διαμορφωμένους χαρακτήρες που δημιούργησαν…

Έχουν υπάρξει, επίσης, πάρα πολλοί εκπληκτικά ταλαντούχοι και ικανοί σχεδιαστές, οι οποίοι αποτύπωσαν, στις (έγχρωμες ή ασπρόμαυρες) σελίδες των αγαπημένων μας comics, μοναδικής ομορφιάς κόσμους αλλά και πρωτότυπους και ξεχωριστούς ήρωες, ενώ παράλληλα παρέδωσαν μαθήματα storytelling, με τον τρόπο που έστηναν τα panels και τις σελίδες τους και το πως χρησιμοποιήσαν την εικόνα προς όφελος της αφήγησης…

Ανάμεσα σε όλους αυτούς, όμως, υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία δημιουργών. Αυτοί που αποδεικνύουν ότι η φύση είναι “άδικη” και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι, τελικά, απολύτως “ίσοι”. Αυτοί που κατόρθωσαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, παντρεύοντας ιδανικά το εξαιρετικό σενάριο με το υπέροχο artwork. Αυτοί που εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και προσεγγίζουν την Ένατη Τέχνη, όχι ως μια συνεργασία μεταξύ συμβατών προσωπικοτήτων και ιδιοσυγκρασιών, αλλά ως προσωπική δημιουργία ενός μεγαλοφυούς ανθρώπου.

Για αυτούς θα μιλήσουμε εδώ. Για τους 20 κορυφαίους writer/artists στην Ιστορία των comics, όπως τους επέλεξαν οι συντάκτες του site, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιώργος Ξύδης και Δημήτρης Σακαρίδης. Ελπίζουμε να εκτιμήσετε τις επιλογές τους, ακόμη και αν κάποιοι από τους αγαπημένους σας δημιουργούς έμειναν απ’ έξω. (Δεν είστε οι μόνοι.)

Disclaimer: Για τη σύνταξη αυτού του Top 20, λήφθηκαν υπ’ όψη μόνο οι δημιουργοί που μεγαλούργησαν στον χώρο των comic books, και έμειναν εσκεμμένα απ’ έξω οι κολοσσοί των comic strips. Με αυτούς (και τις δημιουργίες τους) θα ασχοληθούμε αργότερα…

20

Howard Chaykin

Ένας βασικός κανόνας για να απολαύσεις πραγματικά μια Τέχνη, είναι να μπορείς να διαχωρίσεις τον δημιουργό από τον άνθρωπο. Να μπορείς να κρατήσεις σε απόσταση την άποψή σου για το έργο ενός δημιουργού από την όποια γνώμη έχεις για αυτόν ως χαρακτήρα και ως προσωπικότητα. Να μην αφήσεις τις όποιες διαφορές μπορεί να έχετε, σε πολιτικά, κοινωνικά, ή φιλοσοφικά ζητήματα, να “θολώσουν” την κρίση σου για αυτά που ο δημιουργός παραδίδει στο κοινό.

Κοινώς, δεν (θα έπρεπε να) έχει σημασία αν ένας δημιουργός είναι μαλάκας ή “το καλύτερο παιδί”. Αν η άποψή του για την κοινωνία και την πολιτική είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική σου, αν ψηφίζετε το ίδιο κόμμα ή στηρίζετε τους ίδιους σκοπούς. Αν είναι Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ, ακροδεξιός ή κομμουνιστής, ανθρωπιστής ή μισάνθρωπος, pro-life ή pro-choice, υπέρ ή κατά της θανατικής ποινής. Αν είναι εξωστρεφής ή εσωστρεφής, πρόσχαρος ή μουρτζούφλης. Θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε πέρα απ’ όλα αυτά, να σταθούμε στη δημιουργία και να την κρίνουμε ανεξάρτητα από το αν έχουμε κοινές απόψεις με τον δημιουργό ή όχι – ακόμη και αν αυτές βγαίνουν στο ίδιο το έργο.

Προφανώς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Άνθρωποι είμαστε, εξαλλου, και κάποιες φορές το συναίσθημα παίρνει τα ηνία. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί τόσο ταλαντούχοι, τόσο ικανοί, τόσο μοναδικά επιδραστικοί και πρωτοποριακοί, που ακόμα και αν δεν τους συμπαθούμε ή δεν συμφωνούμε πάντα με αυτά που θέλουν να πουν, είναι αδύνατον να μην εκτιμήσουμε τη δουλειά τους. Ο Howard Chaykin είναι ένας από αυτούς.

Έχοντας διαβάσει το σύνολο του έργου του, είμαι απολύτως βέβαιος πως δεν με συνδέει σχεδόν τίποτα με τον άνθρωπο Chaykin. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, πως υπάρχουν φορές που με εξοργίζει με αυτά που λεέι στις συνεντεύξεις του ή με τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει μέσα από τα comics του. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένας από τους αγαπημένους μου δημιουργούς όλων των εποχών, γιατί πάντα έχει κάτι ενδιαφέρον να πει και παράλληλα έχει τα εφόδια να το πει αριστοτεχνικά και μαεστρικά.

THE SHADOW, CODY STARBUCK, BLACKHAWK, BLACK KISS, IRONWOLF, DARK ALLEGIANCES, DOMINIC FORTUNE, AMERICAN CENTURY… Όλα τους από εξαιρετικά έως αριστουργηματικά και αξίζουν την προσοχή σας. Αλλά το magnum opus του είναι αναμφισβήτητα το AMERICAN FLAGG!. Ακόμη και αν δεν είχε κάνει τίποτε άλλο στην καριέρα του, ο Howard Chaykin θα άξιζε μια θέση σε αυτό το Top 20 μόνο γι’ αυτό…

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11