Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
11

Jim Steranko

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, δύο δημιουργοί τάραξαν τα νερά των αμερικανικών comics και σηματοδότησαν τη νέα εποχή, με μοντέρνο artwork που ξέφευγε από τα καθιερωμένα των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Ο ένας ήταν ο Neal Adams, με το μοναδικό ρεαλιστικό του σχέδιο. Ο άλλος ήταν ο Jim Steranko, με το μοναδικό… σουρεαλιστικό του σχέδιο!

Ο Steranko προστίθεται στη λίστα των κορυφαίων δημιουργών χάρη στο σχετικά φτωχό σε όγκο αλλά πλούσιο σε ποιότητα έργο του. Το αποκορύφωμα της δημιουργίας του είναι, δίχως αμφιβολία, οι περιπέτειες του Nick Fury (είτε στο STRANGE TALES, είτε στον ομώνυμο τίτλο του) και τα λίγα τεύχη CAPTAIN AMERICA (ακόμα και εκεί που δεν του αποδίδεται το credit του writer ή plotter, η παρουσία του στο storytelling είναι επιβλητική).

Συνδυάζοντας το παραδοσιακό υπερηρωικό στιλ του Jack Kirby με τον σουρεαλισμό του Salvador Dali, το pop art του Andy Warhol, την ψυχεδέλεια και ακόμα και το op art, ο Steranko δημιούργησε μερικά από τα πιο επαναστατικά comics όλων των εποχών, τα οποία προκαλούν σοκ και δέος όταν αντιπαρατεθούν με τα περισσότερα comics της ίδιας περιόδου. Μια ματιά μόνο στις splash pages (των οποίων έκανε εκτεταμένη χρήση), με αποκορύφωμα το εξωπραγματικό τετρασέλιδο στο STRANGE TALES #167 (δυστυχώς, στις προ-gatefold εποχές), αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την τεράστια διαφορά.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, ο Jim Steranko κατέχει επάξια μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους και πιο πρωτοποριακούς writer/artists όλων των εποχών.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11