Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
18

Peter Bagge

Σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά, προσωπικά, όσον αφορά τα late 80s-early 90s, δεν μπορώ να σκεφτώ πιο χαρακτηριστικό Αμερικανό δημιουργό ανεξάρτητων comics από τον Peter Bagge. Δηλαδή, πραγματικά, αν δεν είναι το HATE το πιο Generation X comic εκεί έξω, τότε ποιο είναι; OΚ, ναι, πιθανά να υπάρχουν κι άλλες σωστές απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, αλλά αμφιβάλω αν καμία από αυτές είναι τόσο διασκεδαστική όσο το HATE.

Ο Bagge ξεκίνησε την καριέρα του στο PUNK, προτού μεταπηδήσει στο WEIRDO του Robert Crumb, όπου, στη συνέχεια, αντικατέστησε τον Crumb στο ρόλο του editor. Κι από εκεί, τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Πρώτος σταθμός το ξεκαρδιστικό NEAT STUFF, με 16 τεύχη από το 1985 ως το 1989, όπου γνωρίσαμε καλύτερα τους Bradleys και, κυρίως, τον Buddy Bradley, ο οποίος στη συνέχεια θα αποτελούσε τον βασικό πρωταγωνιστή του επόμενου comic του δημιουργού με τίτλο HATE. Κι εδώ τα πράγματα γίνονται σοβαρά (όσο μας επιτρέπει, τουλάχιστον, ένα comic του Bagge), καθώς δεν χωρά αμφιβολία πως από το 1990 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος μέχρι το 1998, το HATE αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά, που αγκάλιασε την grunge κουλτούρα κι ενηλικιώθηκε ταυτιζόμενη με τους ήρωες του comic.

Το χαρακτηριστικό καρτουνίστικό artwork του, σε συνδυασμό με το έξυπνο χιούμορ, τη νεανική φρεσκάδα και τους εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, αποτελούν μόνο κάποιους από τους λόγους που ο Peter Bagge είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους δημιουργούς comics εκεί έξω και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το Top 20.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11