Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
16

Stan Sakai

Στη βιομηχανία των comics, δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο μια ongoing μηνιαία σειρά να γράφεται και να σχεδιάζεται από έναν άνθρωπο για δεκαετίες. Όμως, ο Stan Sakai, παρ’ όλο που αισίως έχει αλλάξει τέσσερις εκδοτικές, από το 1987 μέχρι σήμερα, συνεχίζει να μας διηγείται τις περιπέτειες ενός ανθρωπόμορφου κουνελιού ronin, που περιφέρεται στην Ιαπωνία του 17ου Αιώνα.

Ο Sakai ξεκίνησε ως letterer στο GROO THE WANDERER των Sergio Aragonés και Mark Evanier, όμως η δουλειά του στο USAGI YOJIMBO είναι αυτή που του χάρισε διεθνή φήμη, αλλά κι ένα κάρο βραβείο (μόνο το 2020 κέρδισε δύο βραβεία Eisner και τρία βραβεία Ringo). Έχοντας γράψει και σχεδιάσει σχεδόν 250 τεύχη της σειράς, θα φανταζόταν κανείς πως ο Sakai κάπου θα στέρευε από ιδέες. Όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως το USAGI YOJIMBO παραμένει αυτή τη στιγμή ένα από τα ποιοτικότερα comics που θα συναντήσει κανείς εκεί έξω.

Ο Sakai είναι χωρίς αμφιβολία ένας πραγματικός δεξιοτέχνης του Μέσου, καθώς φαίνεται να έχει πάντα στο μυαλό του τη μεγάλη εικόνα. Οι χάρτινοι πρωταγωνιστές της σειράς είναι ενδιαφέροντες και πολυδιάστατοι, κάθε εξέλιξη σε επίπεδο πλοκής ή χαρακτήρα γίνεται με τρόπους που ποτέ δεν κακοφαίνονται στον αναγνώστη, ενώ πολλοί ήρωες εξαφανίζονται για χρόνια κι επιστρέφουν μόνο όταν ο δημιουργός τους έχει μια πραγματικά καλή ιστορία να πει γι’ αυτούς.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως ο Stan Sakai, εδώ και 33 χρόνια, φτιάχνει ένα comic που απευθύνεται σε κάθε λογής αναγνώστες, δίνοντας, μέσα από τις σελίδες του, μαθήματα ηθικής, ανθρωπιάς και ηρωισμού και κρατώντας, παράλληλα, τέλεια ισορροπία μεταξύ δράματος, περιπέτειας, κωμωδίας και ιστορικού ντοκουμέντου. Και όλα αυτά, με τρόπους που μόνο τα comics μπορούν να πετύχουν, κάτι που τον καθιστά, χωρίς αμφιβολία, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς του είδους.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11