Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
13

Dave Stevens

Ο ιδιαίτερα αγαπητός και – δυστυχώς – πρόωρα χαμένος Dave Stevens, ήταν ένας πραγματικός grandmaster artist, με δουλειές σε animation, κινηματογράφο, ακόμη και video clips (επιμελήθηκε το ιστορικό THRILLER του Michael Jackson). Αυτή την κινηματογραφική αίσθηση έφερε και στα comics, όπου το έργο του μπορεί να είναι σχετικά μικρό σε έκταση, με το εμβληματικό ROCKETEER να ξεχωρίζει, αλλά η επιρροή που άσκησε – και συνεχίζει να ασκεί – στα αμερικανικά comics, είναι δυσανάλογη του όγκου του. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια παρόμοια περίπτωση με αυτή του Mark Schultz.

Και αν οι pulp επιρροές είναι ένας ακόμη συνδετικός κρίκος των δύο θρυλικών δημιουργών, αφού και το ROCKETEER είναι ένα love letter στους ήρωες της δεκαετίας του ‘30, κατά τα άλλα το ύφος τους είναι πολύ διαφορετικό. Τη θέση του επιβλητικού και απόκοσμου ασπρόμαυρου σχεδίου με τα “αιχμηρά” μελάνια, παίρνει ο προσιτός, πολύχρωμος και καμπυλώδης κόσμος του ROCKETEER. Και μιλώντας για καμπύλες, θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθούμε στη γερή δόση 50s Americana που διαπνέει το έργο, στο οποίο δεσπόζουσα θέση κατέχει φυσικά η Betty, το απόλυτο pin-up girl.

Η αποθέωση της γυναικείας φιγούρας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του εκλεπτυσμένου σχεδίου του Stevens, αλλά σίγουρα όχι το μόνο, καθώς ξεχωρίζουν επίσης τα πολύ εκφραστικά πρόσωπα, η έξοχη απόδοση της κίνησης και η “κινηματογραφική” απεικόνιση της δράσης. Το ROCKETEER είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πλέον διασκεδαστικά action/adventure comics που έγιναν ποτέ.

Δυστυχώς ο Stevens έφυγε νωρίς, αλλά όχι χωρίς να αφήσει παρακαταθήκη το σημαντικό του έργο, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε νέο δημιουργό και επάξια τον τοποθετεί σε αυτή τη λίστα.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11