Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 1ο)
12

Jim Starlin

Τί να γράψει κανείς για τον Jim Starlin; Τί άλλο υπάρχει να ειπωθεί για τον δημιουργό που παρέδωσε μερικά από τα κορυφαία comics των 70s και 80s (αλλά και σημαντικές δουλειές στα 90s και μετά), που δεν έχει ειπωθεί ήδη δεκάδες φορές, από ανθρώπους με πολύ μεγαλύτερη πείρα και σαφώς πληρέστερη γνώση του αντικειμένου (not to mention απείρως καλύτερη πένα!) από μένα; Στην τελική, πόσα ακόμα μπορεί να προσθέσει, εν έτει 2020, ο οποιοσδήποτε γραφιάς, για να υμνήσει το έργο του ανθρώπου που έδωσε στον κόσμο των comics το φιλοσοφικό, ψυχεδελικό αριστούργημα που λέγεται WARLOCK SAGA και το, ενδεχομένως, καλύτερο 10 issue run στην ιστορία της Marvel, ου μην και των αμερικανικών comics εν γένει, το αξεπέραστο CAPTAIN MARVEL.

Ο Jim Starlin ξέρει να παντρεύει, πιθανώς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο δημιουργό, το μεγαλείο της space opera με το grit των υπερηρώων, τη φιλοσοφία με το βαθύ ανθρώπινο δράμα, τα δαιδαλώδη plots με τις μικρές στιγμές ανάπτυξης χαρακτήρων, τους λυρικούς διαλόγους με τον καλώς εννοούμενο ρεαλισμό (verisimilitude). Κατορθώνει να σε κάνει να βλέπεις τους ήρωές του ως μεγάλους και σπουδαίους, αλλά παράλληλα έχει την ικανότητα να βάζει τα πράγματα υπό προοπτική και να σου δείχνει πως κι αυτοί ακόμα είναι μικροί μπροστά στο σύμπαν, ευάλωτοι, ή ακόμα και ασήμαντοι, in the grand scheme of things.

Με κάθε του ιστορία, κάθε τεύχος, κάθε σελίδα, παραδίδει μαθήματα storytelling, γνωρίζοντας στην εντέλεια πότε πρέπει να είναι φλύαρος και πότε σιωπηλός, πότε πρέπει να είναι αφηγηματικά “οικονομικός” και πότε πρέπει να αφήσει το σενάριο να απλωθεί με φυσικό τρόπο. Μπορεί να περάσει από ένα απλό four panel grid σε ένα σχεδόν σχιζοφρενικό multi-panel layout από τη μια στιγμή στην άλλη και να το κάνει όλο αυτό να μοιάζει απολύτως οργανικό και χωρίς να ξενίζει στο ελάχιστο. Κι όλα τα προηγούμενα, με αυτές τις πανέμορφα σχεδιασμένες φιγούρες, που ισορροπούν ενίοτε ανάμεσα στο αναγεννησιακό και το γκροτέσκο, χωρίς να ανήκουν τελικά σε καμιά σχολή και σε κανένα genre, τα ονειρικά και ταυτόχρονα εφιαλτικά τοπία και τα απαράμιλλα backgrounds, που είναι μινιμαλιστικά όταν πρέπει και βαρυφορτωμένα όταν αυτό απαιτείται.

Ο Jim Starlin δεν είναι απλά ένας τιτάνας της Ένατης Τέχνης. Ο Jim Starlin είναι… δωρεάν μαθήματα comics! Σε 4-5 μόνο σελίδες του, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Μέσο απ’ όσα μπορούν να σου διδάξουν 10 θεωρητικά βιβλία. Και με πολύ πιο ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11