Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)

Στην Ιστορία των comics, έχουν υπάρξει κάμποσοι σπουδαίοι συγγραφείς, που καθήλωσαν το κοινό με τα πολυεπίπεδα σενάριά τους, τα καλοστημένα plots, τις πανέξυπνες ανατροπές, τους ρεαλιστικούς/αληθοφανείς διαλόγους και έμειναν στη Ιστορία για τους άριστα διαμορφωμένους χαρακτήρες που δημιούργησαν…

Έχουν υπάρξει, επίσης, πάρα πολλοί εκπληκτικά ταλαντούχοι και ικανοί σχεδιαστές, οι οποίοι αποτύπωσαν, στις (έγχρωμες ή ασπρόμαυρες) σελίδες των αγαπημένων μας comics, μοναδικής ομορφιάς κόσμους αλλά και πρωτότυπους και ξεχωριστούς ήρωες, ενώ παράλληλα παρέδωσαν μαθήματα storytelling, με τον τρόπο που έστηναν τα panels και τις σελίδες τους και το πως χρησιμοποιήσαν την εικόνα προς όφελος της αφήγησης…

Ανάμεσα σε όλους αυτούς, όμως, υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία δημιουργών. Αυτοί που αποδεικνύουν ότι η φύση είναι “άδικη” και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι, τελικά, απολύτως “ίσοι”. Αυτοί που κατόρθωσαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, παντρεύοντας ιδανικά το εξαιρετικό σενάριο με το υπέροχο artwork. Αυτοί που εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και προσεγγίζουν την Ένατη Τέχνη, όχι ως μια συνεργασία μεταξύ συμβατών προσωπικοτήτων και ιδιοσυγκρασιών, αλλά ως προσωπική δημιουργία ενός μεγαλοφυούς ανθρώπου.

Για αυτούς θα μιλήσουμε εδώ. Για τους 20 κορυφαίους writer/artists στην Ιστορία των comics, όπως τους επέλεξαν οι συντάκτες του site, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιώργος Ξύδης και Δημήτρης Σακαρίδης. Ελπίζουμε να εκτιμήσετε τις επιλογές τους, ακόμη και αν κάποιοι από τους αγαπημένους σας δημιουργούς έμειναν απ’ έξω. (Δεν είστε οι μόνοι.)

Disclaimer: Για τη σύνταξη αυτού του Top 20, λήφθηκαν υπ’ όψη μόνο οι δημιουργοί που μεγαλούργησαν στον χώρο των comic books, και έμειναν εσκεμμένα απ’ έξω οι κολοσσοί των comic strips. Με αυτούς (και τις δημιουργίες τους) θα ασχοληθούμε αργότερα…

10

Seth

Την πρώτη φορά που είχα διαβάσει το IT’S A GOOD LIFE IF YOU DON’T WEAKEN, είχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα, καθώς παρ’ όλο που είχα ήδη ακούσει εξαιρετικά πραγματα για το graphic novel αυτού του ιδιαίτερου Καναδού δημιουργού, με το εξίσου ιδιαίτερο μονολεκτικό όνομα, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Πού να φανταστώ τότε, στα μέσα των τιμημένων 90s, ότι ο ιδιοφυής cartoonist με το παλιομοδίτικο ντύσιμο, επρόκειτο να δημιουργήσει, τα επόμενα χρόνια, μια σειρά από έργα ισάξια με το πρώτο του αυτό αριστούργημα… Ή και καλύτερα!

Ακολούθησε το μεγαλειώδες CLYDE FANS, ένα ογκωδέστατο graphic novel, με μια ιστορία που διαδραματίζεται σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους, η ολοκλήρωση του οποίου (serialized στο προσωπικό comic του δημιουργού, PALOOKAVILLE) χρειάστηκε σχεδόν 20 χρόνια και παρά την τεράστια αναμονή, αποζημίωσε πλήρως τους fans. Το απίστευτο είναι ο Gregory Gallant (το πραγματικό όνομα του Seth, που μεταξύ μας μοιάζει κι αυτό με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο), μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, έπαιρνε μικρά διαλείματα από το magnum opus του, για να παραδώσει στο κοινό, άλλες, “μικρότερες” δουλειές, έτσι για να μη βαριούνται ούτε οι αναγνώστες ούτε αυτός.

Το “μικρότερες” μπήκε εσκεμμένα σε εισαγωγικά, γιατί μόνο μικρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το ιδιοφυές και τόσο “close to home” για κάθε φανατικό συλλέκτη, WIMBLEDON GREEN, το οποίο ο ίδιος του ο δημιουργός χαρακτήρισε “κακοσχεδιασμένο sketchbook exercise με τραγικό lettering και επιπόλαιο storytelling”, προφανώς γιατί ήθελε να τρολάρει το 99,99% των καλλιτεχνών εκεί έξω, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να φτιάξουν κάτι αντίστοιχο. Ή μήπως είναι μικρό το GEORGE SPROTT; Πέρα από το ότι σε αυτό ο Seth δοκιμάζει (με επιτυχία) κάποια πρωτοποριακά πράγματα στον τομέα της αφήγησης και του layout, παραδίδοντας μια ιστορία πολυεπίπεδη μέσα στην απλότητα του plot της και συναρπαστική παρά το “βαρετό” της θεματολογίας της, θα ήταν εντελώς βλάσφημο να χαρακτηρίσουμε “μικρό” ένα graphic novel 96 ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ σελίδων! Όσο για το THE GREAT NORTHERN BROTHERHOOD OF CANADIAN CARTOONISTS, μπορεί να υστερεί ελαφρώς σε σύγκριση με τις άλλες δουλειές του δημιουργού, αλλά ακόμη και έτσι είναι μάλλον το καλύτερο comic του 2011!

Ο Seth ανήκει σε αυτή τη σπάνια κατηγορία δημιουργών που δεν απογοητεύουν ποτέ και πάντα έχουν κάτι σημαντικό να πουν, καθώς και τις τεχνικές ικανότητες να το πουν με μοναδικό τρόπο. Ο Seth κάνει μόνο σπουδαία comics και μακάρι να συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1