Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
1

Will Eisner

Δύσκολα μπορώ να βρω κάποιο θέμα σχετικό με τα comics, στο οποίο να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία ανάμεσα σε κοινό, κριτικούς, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες του Μέσου, όσο για το γεγονός ότι ο Will Eisner είναι ο καλύτερος, σημαντικότερος και επιδραστικότερος writer/artist στην Ιστορία των αμερικανικών comics.

Ο Eisner μπήκε στη βιομηχανία των comics πριν καν κλείσει τα είκοσί του χρόνια, δημιουργώντας ιστορίες για διάφορους εκδότες, πρώτα μόνος και έπειτα μέσω του Eisner and Iger Studio. Το μεγάλο μπαμ, όμως, έγινε όταν συμφώνησε να δημιουργήσει, το 1940, το πρωτοποριακό ένθετο με τις περιπέτειες του Spirit (και όχι μόνο), που κυκλοφορούσε με διάφορες εφημερίδες. Στα δώδεκα χρόνια που διήρκησε η έκδοση του Spirit, ο Eisner έφερε μια επανάσταση στα comics. Από τα απίθανα λογότυπα που εμφανίζονταν ως μέρος του background, και τις πανέμορφες splash pages, στα αντισυμβατικά στησίματα των σελίδων, που ξέφευγαν από τα καθιερωμένα, και το καταπληκτικό storytelling, ο Eisner, ως άλλος Προμηθέας, έφερε τη γνώση στους δημιουργούς της εποχής.

Τα επόμενα χρόνια, ο Eisner ασχολήθηκε με διάφορα εγχειρήματα, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, για να φτάσουμε στο 1978 και το A CONTRACT WITH GOD, με το οποίο έκανε δημοφιλές το format του graphic novel, φέρνοντας ακόμα μία επανάσταση στο storytelling και ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους δημιουργούς comics.

Θα ακολουθήσει μια σειρά σημαντικών graphic novels, αλλά και το εμβληματικό εγχειρίδιο COMICS AND SEQUENTIAL ART, ευαγγέλιο για τους απανταχού φιλόδοξους δημιουργούς comics, που όλα μαζί θα θεμελιώσουν τον Eisner ως τον πατριάρχη των αμερικανικών comics και, δίχως αμφιβολία, ως τον καλύτερο writer/artist στην Ιστορία του Μέσου.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1