Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
8

Dave Sim

Ο Dave Sim είναι ένας από τους τρεις-τέσσερις αγαπημένους μου δημιουργούς και το CEREBUS είναι ένα από τα 5-10 αγαπημένα μου comics όλων των εποχών. Στο σύνολό του. Ολόκληρο. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όχι, δεν έκανε κοιλιά. Όχι, δεν έχασε τη μπάλα. Όχι, δεν είναι ένα σχιζοφρενικό δημιούργημα ενός παρανοϊκού μισογύνη. Είναι ένα από τα τελειότερα και πληρέστερα (αλλά και ογκωδέστερα!) έργα στην Ιστορία της 9ης Τέχνης και όσοι δεν μπορούν να το εκτιμήσουν, είτε είναι παντελώς απαίδευτοι (ή/και κολλημένοι με συγκεκριμένα genres και σχολές), είτε είναι τόσο φανατικοί με συγκεκριμένες πεποιθήσεις και politics, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να αναγνωρίσουν το πραγματικό μεγαλείο και βαφτίζουν “αριστουργήματα” κάποιες ψευτο-πρωτοποριακές εξυπνακίστικες μετριότητες, που απλά τους χαϊδεύουν τα αυτιά, λέγοντάς τους αυτά που θέλουν να ακούσουν για να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Παρεξηγηθήκατε; Tough titties! Έχω ήδη αρκετούς φίλους, ώστε όχι μόνο να μη θέλω να κάνω καινούργιους, αλλά να με παίρνει να χάσω και μερικούς. Εξάλλου, αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που μπορεί να αντιπαθήσουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικά γούστα από εσάς, τότε καλύτερα μακριά και αγαπημένοι…

Μέσα σε 26,5 χρόνια και 300 τεύχη (plus a few odds and ends), ο Sim εξιστόρησε τη ζωή ενός (σχεδόν) ανθρωπόμορφου μυρμηγκοφάγου, η οποία πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα και είχε περισσότερα σκαμπανεβάσματα απ’ όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Περιπέτειες, έρωτες, πάθη, μίση, πολιτικά δράματα, κοινωνικός σχολιασμός, σάτιρα… Μερικές μόνο από τις θεματικές που εξερεύνησε ο δημιουργός σε αυτό το κολοσσιαίο έργο, ταξιδεύοντας ανάμεσα σε διάφορα genres και τεχνοτροπίες, και παραδίδοντας μαθήματα αριστοτεχνικού storytelling σε σχεδόν μηνιαία βάση (300 τεύχη σε 316 μήνες είναι πολύ κοντά σε αυτό, ειδικά για ένα indie comic!) για όλους όσους είχαν αρκετά ανοιχτό μυαλό για να ακούσουν αυτά που ήθελε να πει και αρκετά διψασμένα μάτια για να απολαύσουν την οπτική πανδαισία που αποτελεί η εικονογράφηση των ιστοριών του.

Και μετά ήρθε το GLAMOURPUSS, ίσως το πιο έξυπνο comic των τελευταίων 20 ετών, που συνδυάζει τη σάτιρα για τον χώρο της μόδας με καλλιτεχνική ανάλυση και μαθήματα παρασκηνιακής ιστορίας comics, το συγκλονιστικό JUDENHAAS, μια από τις σπουδαιότερες ιστορίες με θέμα το Ολοκαύτωμα, καθώς επίσης και το πιο πρόσφατο CEREBUS IN HELL, που παντρεύει τον δημοφιλή χαρακτήρα με την ΚΟΛΑΣΗ του Δάντη.

Δεν υπάρχουν πολλοί δημιουργοί σαν τον Dave Sim. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν αυτόν. Και πιθανότατα δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1