Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
7

Robert Crumb

Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για τον Crumb χωρίς να γράψουμε ένα σωρό πράγματα που πιθανά να μοιάζουν με χιλιοειπωμένα κλισέ. Όμως, η συμβολή του στην εξέλιξη των comics είναι πραγματικά τεράστια, σε βαθμό που δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως ο “πατέρας” των underground comics είναι ένας από τους 4-5 πιο επιδραστικούς δημιουργούς στην ιστορία του μέσου.

Από το θρυλικό ZAP COMIX, το οποίο μισό αιώνα μετά συνεχίζει και παραμένει φρέσκο, προκλητικό κι απολαυστικό, και τις κυκλοφορίες του τη δεκαετία του 1960 και 1970, που μας χάρισαν χαρακτήρες όπως ο Fritz the Cat κι ο Mr. Natural, μέχρι τη δουλειά του στο θρυλικό WEIRDO, στο AMERICAN SPLENDOR του Harvey Pekar, κι από εκεί στο μεγαλεπήβολο THE BOOK OF GENESIS, ο Crumb έχει πολλές φορές αποδείξει πως αποτελεί “μια κατηγορία μόνος του”. Περπατώντας πάντα στο νοητό σύνορο μεταξύ σατιρικής κριτικής και προβοκατόρικης πρόκλησης, ο Crumb δοκίμασε τα όρια των comics με τρόπους που δεν είχε τολμήσει κανείς μέχρι τότε, διευρύνοντας τις δυνατότητές τους και επηρεάζοντας όλους όσους ακολούθησαν.

Παράλληλα, άπαξ και κάποιος έρθει σε επαφή με το χαρακτηριστικό του σχεδιαστικό στιλ, το οποίο ο ίδιος υποστηρίζει πως προέκυψε ως απόρροια εκτεταμένης χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αποκλείεται να μην το αναγνωρίσει την επόμενη φορά που θα το δει. Η επιμονή του στη λεπτομέρεια, οι μαύρες σκληρές γραμμές και το χαρακτηριστικό crosshatching, στοιχεία που κυριαρχούν στο έργο του, σε συνδυασμό με τα ευφάνταστα panels και τις τρομαχτικές ικανότητες storytelling που διαθέτει, καθιστούν τον Crumb μια πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη και, χωρίς αμφιβολία, μια από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία των αμερικανικών – και όχι μόνο – comics.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1