Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
5

Dan Clowes

Αν έπρεπε να βρω έναν χαρακτηρισμό για τον Clowes, θα έλεγα ότι είναι ένας “mainstream independent”. Μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά δεν είναι. Ο Clowes έχει ένα μεγάλο χάρισμα. Το έργο του είναι πολύ προσβάσιμο ακόμα και για τον αναγνώστη που δεν έχει καταπιαστεί με ανεξάρτητα αμερικανικά comics.

Το ότι το έργο του δεν είναι “δύσκολο”, δεν σημαίνει – σε καμία περίπτωση – ότι είναι απλοϊκό, ή ότι υστερεί σε επίπεδο ιδεών. Το αντίθετο. Οι σελίδες των comics του Clowes βρίθουν από ψυχογραφήματα, χωρίς, όμως, ποτέ να είναι “δήθεν” και έχοντας πάντα στο επίκεντρό τους ιδιαίτερους χαρακτήρες. Και εδώ βρίσκεται η δεύτερη μεγάλη δύναμη του Clowes. Ενώ πολλοί ανεξάρτητοι δημιουργοί έχουν κάνει καριέρα με αυτοβιογραφικά comics, με βασική έμπνευση τα προσωπικά του βιώματα, εμπλουτίζοντάς τα είτε με δραματικά, είτε με χιουμοριστικά χαρακτηριστικά, ο Clowes καταφέρνει, με την ίδια ευκολία, να παρουσιάζει πειστικά χαρακτήρες διαφόρων ηλικιών και χαρακτηριστικών, όπως τις έφηβες Enid και Rebecca, αλλά και τον μεσήλικα Wilson. Προφανώς και μπορεί και αυτές οι ιστορίες να περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν το έργο του δημιουργού στην ολότητά του, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που δίνει ακόμα περισσότερη αξία στο έργο του Clowes, είναι ο τρόπος που παίζει με τα διάφορα formats και η συχνότητα που συμβαίνει αυτό. Από σύντομες ιστορίες σε comic strips και από serialized ιστορίες σε graphic novels, ο Clowes κατέχει κάθε μορφή του Μέσου.

Όλα αυτά τον φέρνουν δικαιωματικά στην περίοπτη θέση που κατέχει σε αυτή τη λίστα.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1