Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
4

Frank Miller

Είναι αλήθεια ότι, μετά το 2000 και με απαρχή το DARK KNIGHT STRIKES AGAIN, η ποιότητα των ιστοριών του Frank Miller έχει πέσει κατακόρυφα;

Είναι.

Είναι αλήθεια ότι, την ίδια περίοδο, το artwork του έχει χαλάσει τόσο πολύ, που υπάρχουν σελίδες του που μοιάζουν με μουντζαλιές παιδιού Δημοτικού;

Είναι.

Ξέρετε τι άλλο είναι, όμως, αλήθεια; Ότι επί δύο δεκαετίες, η πρωτοπορία των αμερικανικών comics είχε ονοματεπώνυμο και αυτό ήταν Frank Miller. Και, δυστυχώς, όλο και λιγότεροι μιλούν για αυτό.

Δύο είναι τα στοιχεία που, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζουν τον Miller και τον έκαναν να προσφέρει τόσα πολλά στο Μέσο. Πρώτον, το ότι είναι και ο ίδιος fan των comics και δεύτερον, το ότι δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνεται και να αναζητά πηγές έμπνευσης, είτε επρόκειτο για άλλες σχολές comics, όπως τα manga και τα ευρωπαϊκά, είτε σε άλλα Μέσα, όπως ο κινηματογράφος.

Έχοντας λίγα χρόνια επαγγελματικής πορείας ως σχεδιαστής, αναλαμβάνει ως writer/artist το DAREDEVIL, το οποίο απογειώνει. Μετακομίζει στη DC για να μας δώσει το RONIN και το έργο-ορόσημο στην ιστορία των comics, DARK KNIGHT RETURNS, και καταλήγει στη Dark Horse, όπου δημιουργεί τα εμβληματικά SIN CITY και 300. Και ενδιάμεσα σε όλα αυτά, έχει συνεργαστεί με άλλους κορυφαίους δημιουργούς, για να μας δώσει τα WOLVERINE limited series, BATMAN: YEAR ONE, DAREDEVIL: BORN AGAIN και GIVE ME LIBERTY, μεταξύ άλλων.

Κάποιος που θα είχε μόνο ένα ή δύο από τα αριστουργήματα του Miller στο ενεργητικό του, θα ήταν, σχεδόν σίγουρα, σε αυτή τη λίστα. Αν σκεφτεί κανείς το συνολικό του έργο, σίγουρα νιώθει δέος και τον κατατάσσει ως τον πιο επιδραστικό δημιουργό μετά τον Will Eisner και ως έναν πραγματικό θρύλο των comics.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1