Top 20 Writer/Artists

Οι καλλιτέχνες που είναι κορυφαίοι και στους δύο δημιουργικούς τομείς (Μέρος 2ο)
2

Carl Barks

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε κατηγορηθεί πως εδώ στο Comicdom.gr δεν δείχνουμε μεγάλη αγάπη στα δημοφιλή παπιά της Disney. Αυτή η άποψη, όμως, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακρυά από την αλήθεια. Απλά, επειδή τα αγαπάμε πολύ, συνεχίζουμε να κρατάμε τον πήχη ψηλά, αρνούμενοι να δείξουμε συμπάθεια στο πλήθος μέτριων ιστοριών που πέφτουν στα χέρια μας κατά καιρούς. Και όταν λέμε πως έχουμε τον πήχη ψηλά, εννοούμε φυσικά εκεί που τον τοποθέτησε ο υπέροχος “Παπιάνθρωπος” που ονομάζεται Carl Barks.

Γεννημένος το 1901, στο Merrill του Oregon, ο Barks δοκίμασε πολλές δουλειές πριν αποφασίσει να στραφεί στο σχέδιο, ως επάγγελμα. Το 1935, έπιασε δουλειά στο στούντιο της Disney και, στη συνέχεια, μετακόμισε στα comics, με πρωταγωνιστή τον Donald Duck, όπου έγραψε εκατοντάδες ιστορίες και διάνθισε τον κόσμο του με νέους χαρακτήρες. Από τον θείο Σκρουτζ, τον Κύρο Γρανάζη και τον Γκαστόνε, μέχρι τη Μάτζικα Ντε Σπελ, τον Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη και τους Μουργόλυκους, ο Barks κατάφερε, μέσα από τα comics του, να εμφυσήσει μια νέα πνοή στον κόσμο των παπιών και να τα κάνει πιο διασκεδαστικά, πιο οικεία και πιο ενδιαφέροντα.

Συγχρόνως, ο τρόπος που δομούσε τις ιστορίες του, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, και τα εκπληκτικά panels του, στα οποία κάθε φορά μπορείς να ανακαλύψεις νέες απολαυστικές λεπτομέρειες, αποδεικνύουν το μέγεθος της αγάπης του Carl Barks για τα comics ως Μέσο, αλλά και την επίδρασή του σε όλους τους μετέπειτα δημιουργούς. Πετυχαίνοντας να συνδυάσει το gag χιούμορ με εγκυκλοπαιδικές πηγές και τον ανάλαφρο κόσμο των παπιών με καθημερινές ιστορίες αστικής τρέλας, ο Barks αναδείχθηκε σε έναν τεράστιο παραμυθά κι έναν δημιουργό που, δικαίως, ο Will Eisner χαρακτήρισε ως τον “Hans Christian Andersen των comics”.

Ακόμη, βέβαια, και αν το μέγεθος των ικανοτήτων και του ταλέντου του Barks δεν ήταν τόσο μεγάλου βεληνεκούς, αυτό πιθανά να μην άλλαζε και πολλά πράγματα. Στην τελική, οι μεγάλοι δημιουργοί δεν θα έπρεπε να κρίνονται μόνο με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και από το πόσο κόσμο άγγιξαν με το έργο τους. Και ο Carl Barks, χωρίς αμφιβολία, εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους “προξένους” της Τέχνης των comics, μεγαλώνοντας, με τις ιστορίες του, πολλές γενιές νέων αναγνωστών και περνώντας, με αυτόν τον τρόπο, στην αιωνιότητα.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1