Όργουελ

Η έκδοση της χρονιάς!
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Όργουελ

WriterPierre ChristinArtistSébastien VerdierPublisherΜίνωας

Το φετινό φθινόπωρο, κυκλοφόρησε μεταφρασμένη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας, μία πολύ σημαντική έκδοση, μόλις έναν χρόνο μετά την αρχική της κυκλοφορία, και το αποτέλεσμα ήταν επάξιο του hype του.

Το ΟΡΓΟΥΕΛ είναι η βιογραφία του πολυδιάστατου Eric Arthur Blair, γνωστού με το συγγραφικό του ψευδώνυμο, George Orwell, ο οποίος γεννήθηκε το 1903 στο Motihari, της κατεχόμενης από τους Βρετανούς, Ινδίας, από πατέρα Βρετανό και μητέρα Γαλλίδα, της μικρομεσαίας τάξης.

Μέσα σε τρία μεγάλα κεφάλαια, o Pierre Christin μας εξιστορεί, με κινηματογραφική ροή, τη θυελλώδη ζωή του Όργουελ, μέσα από την αριστοτεχνική καθαρή γραμμή του Sébastien Verdier και μικρές guest πινελιές από τεράστια ονόματα του χώρου, όπως ο Bilal, συστήνοντάς μας τον Όργουελ πριν τον Όργουελ. Βλέπουμε πώς ο Μπλερ επινόησε τον Όργουελ και εν τέλει γνωρίζουμε τον “Οργουελικό Όργουελ”, ο οποίος πλέον βάλει κατά ριπάς εναντίον του σάπιου συστήματος. Σύμφωνα με τον Όργουελ, όλα τα καθεστώτα είναι κρεατομηχανές και εμείς η τροφή τους. Γεννήθηκε σε μία καθωσπρέπει κοινωνία, που ζούσε εις βάρος άλλων, έγινε ολοένα και πιο αντιδραστικός και μόχθησε, επιζώντας μέσα από πολύ άσχημες καταστάσεις και πολέμους, προκειμένου να το επισημάνει σε όλους. Όπως θα έλεγε και ο Λουντέμης “δε σιχαίνεσαι;”. Ο Μπλερ σιχάθηκε την παγκόσμια κατάσταση και προειδοποίησε για την άμεση απειλή του Μεγάλου Αδερφού και αρκετά ακόμα, τα οποία, για αρκετά χρόνια, θεωρούνταν επιστημονική φαντασία.

Το comic έχει κυκλοφορήσει και σε σκληρόδετη συλλεκτική έκδοση σε 500 κομμάτια, την οποία προτείνω να σπεύσετε να αποκτήσετε γιατί το έργο αξίζει αυτό το “upgrade”. Χώρια το ότι, όντας υπερμεγέθες, είναι καλύτερα βιβλιοδετημένο. Ειδική μνεία αξίζει, επίσης, η πολύ καλή μεταφραστική ροή της Κλαιρ Νεβέ.