Comic Cultura #10

Το δέκατο τεύχος αποχαιρετά τον Quino
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Comic Cultura #10

Writer/ArtistsΔανιήλ Γουδέλης, Soloup, Σπύρος Δερβενιώτης, Marko Stojanovic, Sinisa Banovic, Aljosa Tomic, Θάνος Κυρατζής, Αριάδνη Τζουνάκου, Περικλής Κουλιφέτης, Φώτης Τσελεπατιώτης, Νικόλας Στεφαδούρος (Stef), Κυριάκος ΜακρήςPublisherΑυτοέκδοση

Το Δέκατο τεύχος του COMIC CULTURA έρχεται να αποχαιρετήσει το άθλιο 2020, με ένα άκρως επιμορφωτικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα δημιουργό Quino, προτάσεις για Ελληνικά και ξενόγλωσσα comics, που θα κάνουν τις ώρες της καραντίνας πολύ πιο υποφερτές, καθώς και νέα στριπάκια από ταλαντούχους κομίστες. Το τεύχος αύξησε τον αριθμό σελίδων του στις 100, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του υλικού, όμως αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα του. Αντιθέτως, διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα. Ένα από τα θετικά, που ενισχύει την απόλαυση της ανάγνωσης, είναι η καλή οργάνωση των ενοτήτων, ώστε ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει.

Το αφιέρωμα στον Quino και την ιδιαίτερη και δημοφιλής ηρωίδα του, Μαφάλντα, φτιάχτηκε με πολύ αγάπη και μεράκι, κάτι που είναι προφανές από τον πλούτο πληροφοριών και αναλύσεων, που ξεπερνούν κατά πολύ την “τυπικότητα” η οποία πολλές φορές συνοδεύει τις αναγγελίες θανάτου ανθρώπων του χώρου. Ακόμη και αν κάποιος δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη δουλειά του Αργεντινού σκιτσογράφου, δύσκολα θα μείνει αδιάφορος, καθώς η ζωή του σπουδαίου δημιουργού ζωντανεύει, εμβαθύνεται και αναλύεται από τους αρθρογράφους. Επίσης, δίνεται και μια εντελεχής λίστα, όπου κάποιος μπορεί να δει τη δουλεια του στα ελληνικα.

Οι προτάσεις για ανάγνωση, τόσο όσον αφορά στα ελληνικά όσο και στα ξενόγλωσσα comics, είναι όλες ενδιαφέρουσες και ποιοτικές. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ικανότητα των αρθρογράφων να βρίσκουν τη χρυσή τομή, παρουσιάζοντας comics που ακροβατούν ανάμεσα στην indie και την πιο mainstream σκηνή, αναδεικνύοντας και τις δύο. Ενδιαφέρουσα και η συνέντευξη του Tasmar, που περιγράφει τη δύσκολη αλλά υποσχόμενη κατάσταση στην μικρή ελληνική παραγωγή comics.

Τα στριπάκια του COMIC CULTURA είναι τόσο καλά, που θα μπορούσε κανείς να διαβάσει το τεύχος μόνο γι’ αυτά, ακόμη και αν το υπόλοιπο υλικό δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκιες. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν συμβαίνει, καθώς ολόκληρο το περιοδικό αξίζει τη προσοχή μας και μοιάζει να γίνεται καλύτερο με το που περνάει ο καιρός. Κι όπως φαίνεται, σύντομα θα υπάρξει και site, το οποίο υπόσχεται ακόμα περισσότερα αφιερώματα στα comics. Δεδομένης της εξαιρετικής δουλειάς που ήδη γίνεται στο περιοδικό, μόνο ευχαρίστηση μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα νέα.

Από τα καλύτερα τεύχη μέχρι στιγμής, το COMIC CULTURA #10 αποχαιρετά το σκληρό 2020 με τον καλύτερο τρόπο, προξενόντας μια αισιόδοξη προσδοκία για το 2021.