Previews Picks

March 2021

Με το lockdown να… κρατάει γερά (σε αντίθεση με τα νεύρα μας) και τον καιρό να έχει προφανώς αποτρελαθεί με τις συνεχείς αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα καλύτερο για μια μεσοβδόμαδη απόδραση, από μια βόλτα στις σελίδες του νέου καταλόγου παραγγελιών της Diamond.

Απλά αφεθείτε στα έμπειρα χέρια του Θωμά Παπαδημητρόπουλου και του Αριστείδη Κώτση. Και όχι, δεν χρειάζεται να στείλετε SMS σε κανένα πενταψήφιο νούμερο!

Blue Pages

Αχ, μπλε σελίδες… Αφορμή για γκρίνια και αφορμή για να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα υπολογίζαμε. Ας είναι! Οι προτάσεις του Previews είναι αρκετές αυτό το μήνα, με events, νέες ongoing και limited σειρές, επιστροφές γνωστών τίτλων και χαρακτήρων και (ιδανικά) περισσότερες καλές παρά άσχημες εκπλήξεις. Για να δούμε!

Heroes Reborn #1-4 (of 7)

$4.99 page M2 Marvel Comics

H Marvel ενισχύει για μια ακόμα φορά τις φήμες που τη θέλουν να έχει ξεμείνει από πρωτότυπους τίτλους για τα comics της και λανσάρει ένα νέο event, το οποίο απαντά στο ερώτημα “τι θα συνέβαινε, αν οι Avengers απουσίαζαν από το Marvel Universe;”. Η προφανής απάντηση είναι ότι θα επιστρέφαμε στο pre-MCU, που ελάχιστοι διάβαζαν Avengers, αλλά υποψιάζομαι ότι οι Jason Aaron και Ed McGuinness έχουν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους.

Το event θα συνοδεύεται, φυσικά, και από one-shots που θα παίζουν το ρόλο των tie-ins, γιατί ένα τεύχος την εβδομάδα μάλλον δεν είναι αρκετό.

Shang-Chi #1

$3.99 page M22 Marvel Comics

Nέα σειρά για τον Master Of Kung-Fu, που θα τον βάλει για τα καλά μέσα στο Marvel Universe και θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους superheroes – πρώτος στη σειρά φαίνεται πως είναι ο Spider-Man. Ακούγεται διασκεδαστικό!

Fantastic Four: Life Story #1 (of 6)

$4.99 page M24 Marvel Comics

Οι Fantastic Four έχουν επιστρέψει στη θέση που τους αξίζει στο Marvel Universe και ελπίζουμε όλοι για τα καλύτερα! Το νέο limited series LIFE STORY ακολουθεί τη συνταγή του SPIDER-MAN: LIFE STORY και ακολουθεί την πρώτη superhero οικογένεια της Marvel σε πραγματικό χρόνο, ξεκινώντας από τον εξοπλιστικό πόλεμο της δεκαετίας του ’60, που (SPOILER!) είχε ως παράπλευρη συνέπεια τη δημιουργία τους.

Wonder Girl #1

$3.99 page DC3 DC Comics

H Yara Flor εμφανίστηκε στις σελίδες του FUTURE STATE: WONDER WOMAN και η DC ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο επίσημο universe, μέσω αυτού του νέου ongoing τίτλου. Διπλά τα καθήκοντα της Joëlle Jones, που αναλαμβάνει σενάριο και σχέδιο.

Future State: Gotham #1

$3.99 page DC5 DC Comics

Έχω την εντύπωση ότι η DC δεν ακούει όσα ακούει η Marvel για τα συνεχόμενα events της (για να είμαστε δίκαιοι, είναι λιγότερα), αλλά δε θα πάρω το tie-in FUTURE STATE: GOTHAM #1 ως αφορμή για να της τα ψάλλω εγώ, πολύ απλά γιατί θα ασχοληθώ με κάτι πολύ καλύτερο: τη συμμετοχή του Γιάννη Μυλωνογιάννη, ο οποίος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το σχέδιο! Ποιο είναι το bonus; Το σχέδιο της σειράς θα είναι ασπρόμαυρο, επιλογή που θεωρώ ιδανική για το σχέδιο του Μυλωνογιάννη.

Legends Of The Dark Knight #1

$3.99 page DC6 DC Comics

To παλιότερο run του LEGENDS OF THE DARK KNIGHT ευθύνεται για κάποιες από τις καλύτερες ιστορίες του Batman, όπως το “Gothic”, και έχω τεράστιες απαιτήσεις από την επιστροφή της ανθολογίας. Αρχικά, θα κυκλοφορεί σε digital μορφή (από τις 2 Απριλίου) και έπειτα θα συγκεντρώνεται σε μηνιαία τεύχη. Την αρχή θα κάνει ο Darrick Robertson και θα ακολουθήσουν κι άλλοι δημιουργοί, όπως η Becky Cloonan και ο Γιάννης Μυλωνογιάννης.

Justice League: Last Ride #1

$3.99 page DC11 DC Comics

H DC δεν έχει ξεκαθαρίσει αν αυτό το νέο limited series θα είναι εντός ή εκτός continuity, αλλά φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και στις δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με το solicitation, μια μεγάλη αποτυχία έχει διαλύσει την Justice League, με την τριάδα των Superman, Batman και Wonder Woman να έχουν αποχωρήσει. Επειδή, όμως, κανείς χωρισμός δεν κρατά πολύ, τα τρία κορυφαία μέλη της Justice League επιστρέφουν για να αντιμετωπίσουν τους χειρότερους villains του σύμπαντος. Τεράστιες απειλές και drama; Μέσα!

Time Before Time #1

$3.99 page 36 Image Comics

Υπάρχουν δύο λόγοι που η κυκλοφορία αυτή βρίσκεται στις προτάσεις μου. Ο πρώτος είναι η αδυναμία που έχω στις ιστορίες με ταξίδια στο χρόνο και ο δεύτερος η αδυναμία μου στον Declan Shalvey, που έχει αναλάβει κομμάτι του σεναρίου. Η ιστορία ξεκινά απλά: στο 2140, η ζωή είναι τόσο χάλια, που άνθρωποι πληρώνουν μια παράνομη οργάνωση για να τους επιστρέψει πίσω στο χρόνο, σε μια απλούστερη και καλύτερη ζωή.

Το μόνο που ελπίζω είναι να μη ζητήσει κανείς να γυρίσει στο 2020. Πεταμένα λεφτά…

The House Of Lost Horizons: A Sarah Jewell Mystery #1 (of 5)

$3.99 page 80 Dark Horse Comics

Ο Mike Mignola επιστρέφει στο universe του Hellboy, με ένα mini series για τη Sarah Jewell, την ερευνήτρια που έχει πλέον συνηθίσει τα μεταφυσικά twists στις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Το εξαιρετικό σχέδιο του Chris Roberson είναι ένας ακόμα λόγος να επιστρέψουμε κι εμείς (ή να επισκεφτούμε για πρώτη φορά) το universe του Hellboy!

Green Pages

Πολύ δυνατό μου φάνηκε το PREVIEWS αυτόν τον μήνα. Στο πρώτο πέρασμα, είχα καμια σαρανταριά επιλογές. Στο δεύτερο, τις περιόρισα σε περίπου 20, τις οποίες ήθελα να αναφέρω. Και τελικά, αυτοπεριορίστηκα να γράψω για ακόμα λιγότερες. Να δούμε πως θα αυτοπεριοριστώ και αγοραστικά, γιατί με βλέπω το καλοκαίρι να το περνάω στο σπίτι μου να διαβάζω comics και να τρώω παξιμάδια για να κοροιδεψω την πείνα μου.

Eden

$6.99 page 214 PublisherAfterShock Comics

Ξεκινάμε με Aftershock που κάνει έναν πολύ καλό μήνα. O πιο προβεβλημένος της τίτλος, για αυτόν τον μήνα, είναι η επιστροφή του BABYTEETH (μια που, στο μεταξύ, ο Donny Cates έχει γίνει superstar writer), ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, όπως την έκδοση σε softcover του DREAMING EAGLES του Garth Ennis.

Αυτό, όμως, που ξεχωρίζω είναι το συγκεκριμένο prestige format one-shot από τον Cullen Bunn. Η Eden είναι μια μυστηριώδης γυναίκα που έρχεται να αναστατώσει τη ζωή ενός tattoo artist. Τα one shots τα αγαπώ πολύ ως format, οπότε πιστεύω πως αυτή εδώ η τρυφερη ιστορία τρόμου αξίζει το ρίσκο.

Marjorie Finnegan: Temporal Criminal #1 (of 8)

$3.99 page 244 PublisherAWA Studios

Έχει δώσει ενδιαφέρουσες προτάσεις ως τώρα η AWA, αλλά όχι κάτι με το οποίο έχω ξετρελαθεί. Εν τούτοις η παρουσία του Garth Ennis και του Goran Sudzuka, στο σενάριο και το σχέδιο αντίστοιχα, είναι που κάνουν αυτόν τον τίτλο να μπει στα “σιγουράκια” για αυτόν τον μήνα.

Το premise της εγκληματία που ταξιδεύει στον χρόνο για να κλέψει τα πιο πολύτιμα αντικείμενα όλων των εποχών, με το νόμο να την ακολουθεί κατά πόδας, δεν είναι και συγκλονιστικά πρωτότυπο, αλλά στα χέρια του Ennis πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον.

Jeanne & Modigliani: Paris In The Dark

$24.00 page 249 PublisherBlack Panel Press

Για αυτό εδώ δεν ήξερα τίποτε, μέχρι που το είδα στις σελίδες του Previews. Πραγματεύεται τη ζωη του ζωγράφου Modigliani και της τελευταίας συντρόφου του. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο BDCAF Magazine και από τις σελίδες που έχω δει, η δημιουργός Nadine Van der Straeten έχει κάνει πολύ καλή δουλεια.

Long Knives #1

$16.99 page 251 PublisherBlack Mask Studios

Κάποτε, το να δούμε κάποιον ντόπιο δημιουργό στις σελίδες του PREVIEWS ήταν news item. Τώρα πια, κάθε τεύχος του καταλόγου της Diamond έχει τοπικό ενδιαφέρον. Εξίσου σταθερή παρουσία είναι και η Dani, που σε κάθε τεύχος έχει το artwork της να στολίζει μια ή περισσότερες εκδόσεις.

Εδώ μιλάμε για μια διμηνιαία σειρά από hardcovers, που πραγματεύονται μια ιστορία τρόμου, με παιδιά που εξαφανίζονται ενώ όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας μιας πανδημίας. Τοσο το format όσο και το εξώφυλλο, με ψήνουν πάρα πολύ.

Gray Vol. 1

$26.99 page 257 PublisherClover Press

Όπως καταλάβατε, αυτός ο μήνας έχει πολύ έντονη την παρουσία ντόπιων καλλιτεχνών και αυτή εδώ η έκδοση είναι ένας από τους λόγους. Η Clover Press, λοιπόν, μετα από μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδόσεις, μας φέρνει μια έκδοση σχεδιασμένη από την εξαιρετική Ευγενία Κουμάκη.

Οι σελίδες της Ευγενίας είναι πάντα χάρμα οφθαλμών και ομολογώ ότι ανυπομονώ να δω τι έχει κάνει εδώ. Στα συγγραφικά ηνία βρίσκεται ο Arvind Ethan David, γνωστός από τη δουλεια του στις ιστορίες του Dirk Gently, στην τηλεόραση και στα comics.

Rebecca And Lucie

$21.95 page 263 PublisherDrawn & Quarterly

Λέγαμε με τον Θωμά ότι η Drawn & Quarterly πρέπει να έδωσε τις περισσότερες από τις καλύτερες κυκλοφορίες της περσινή χρονιάς (ιδιαίτερα εντυπωσιακό μια που, συνήθως, δεν έχει πάνω από 2-3 κυκλοφορίες κάθε μήνα) και μάλιστα πολλές από αυτές τις βρίσκουμε resolicited εδώ (THE SKY IS BLUE WITH A SINGLE CLOUD, WENDY MASTER OF ART). Αυτόν τον μήνα έχει και νέες εκδόσεις δυο κορυφαίων σύγχρονων γαλλόφωνων Καναδών δημιουργών (Guy Delisle και Pascal Girard) και βέβαια επανεκδόσεις παλαιότερων έργων τους.

Θα σταθώ περισσότερο στη νέα δουλειά του δεύτερου, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί πάντα τα comics του Girard τα απολαμβάνω ιδιαίτερα. Ο δεύτερος είναι ότι αυτή η ιστορία με τη μητέρα ενός μωρού 8 μηνών, η οποία προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο, μου φαίνεται άκρως διασκεδαστική.

Red Room #1

$6.99 page 270 PublisherFantagraphics Books

Τον Ed Piskor δεν τον γνωρίσαμε μέσα από το YouTube channel CARTOONIST KAYFABE. Από το MACEDONIA μέχρι το HIP HOP FAMILY TREE και το X-MEN: GRAND DESIGN, έχει ένα έργο που δείχνει πόσο πολύ γνωρίζει και αγαπά τα comics (κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον συνοδοιπόρο του στο YouTube, Jim Rugg). Βέβαια, το CARTOONIST KAYFABE σίγουρα τον έχει κάνει γνωστό σε μεγαλύτερο κοινό και αυτος είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι το RED ROOM θα τα πάει πολύ καλά.

Μηνιαία σειρά, με το πρώτο τεύχος 64 σελίδες και αυτόνομες (από όσο ξέρω) ιστορίες με έντονο body horror. Must για μένα και είναι μόνο η πρώτη επιλογή από έναν εξαιρετικό μήνα για τη Fantagraphics, η οποία προσφέρει μια σειρά από τρομερά ενδιαφέροντα comics (και νέο τεύχος COMICS JOURNAL).

Poison Flowers & Pandemonium

$29.99 page 271 PublisherFantagraphics Books

PICK OF THE MONTH!

Σε ενα μήνα γεμάτο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, αυτή εδώ ξεχωρίζει και είναι σίγουρα αυτή που θα διάλεγα αν ήταν να αποκτήσω μόνο ένα comic. Πάει ενας περίπου χρόνος από τότε που ο Richard Sala έφυγε από τον κόσμο και πραγματικά έχω συνειδητοποιήσει πόσο δεδομένες (χωρίς προφανώς να είναι) θεωρούσα τις υπέροχες αυτές κυκλοφορίες του, που βλέπαμε σχεδόν σε ετήσια βάση.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για να διαβάσουμε τις τελευταίες ιστορίες που έγραψε και που θα εκδοθούν μετά τον θάνατο του. Μια που αναφέραμε τα comics-related Youtube channels, θα σας προτείνω να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο του FOR THE LOVE OF COMICS, όπου ο παρουσιαστής αποχαιρετά τον Richard Sala, στο οποίο συνοψίζονται κάποιοι από τους λόγους που ο Sala είναι ένας κορυφαίος δημιουργός, που όμοιος του μάλλον είναι απίθανο να εμφανιστεί ξανά…

In. A Graphic Novel

$28.00 page 283 PublisherHoughton Mifflin

Σχεδόν τίποτε δεν ξέρω για αυτό το graphic novel, όπου ο πρωταγωνιστής (έχοντας πολλές ομοιότητες με τον δημιουργό του) γνωρίζει μια ογκολόγο. Ο δημιουργός Will McPhail σχεδιαζει για τo NEW YORKER και σίγουρα έχει πολύ καλό χέρι. Λίγο αυτό και λίγο το εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο εξώφυλλο, με έχουν κανει να έχω πάρα πολλές ελπίδες για αυτό το graphic novel.

Slow Death Zero Comix Anthology Of Ecological Horror

$24.95 page 291 PublisherLast Gasp

Ανοίγεις, λοιπόν, το PREVIEWS, πέφτεις σε αυτό το solicitation και αναρωτιέσαι “Μωρέ μπράβο! Ακόμα είναι ενεργή η Last Gasp;” και μετά βλέπεις ότι όχι μόνο είναι ενεργή, αλλά προσπαθεί να αναβιώσει αυτήν εδώ την ανθολογία οικολογικού τρόμου, με αφορμή την 50η (εντυπωσιακό!) επέτειο από την πρώτη κυκλοφορία της.

Πράγματι, το 1970 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος του SLOW DEATH FUNNIES. Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί που συμμετέχουν σε αυτή τη νέα έκδοση; Τα ονόματα προκαλούν δέος… Bryan Talbot, Richard Corben, Rick Veitch, Hunt Emerson, Peter Bagge, Bob Fingerman και πολλοί άλλοι!

Full Tilt Boogie

$12.99 page 316 PublisherRebellion

Αχ, βρε Rebellion… Λάθος μήνα διάλεξες να δοκιμάσεις την τύχη αυτού εδώ! Το FULL TILT BOOGIE είναι η πιο φιλόδοξη προσπάθεια που προέκυψε από τα all-ages τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει από το 2000AD. Μια space opera, που προσπαθεί, από τη μια, να πιάσει τον παλμό του SAGA, και από την άλλη, αυτόν των σύγχρονων νεανικών βιβλίων με νεαρές ηρωίδες στην πρώιμη εφηβεία τους. Δεν είναι κακό (η Alex De Campi είναι ικανή και για πολύ καλά πράγματα), αλλά δεν νομίζω ότι απευθύνεται στο κοινό του 2000AD.

Η προσιτή τιμή είναι ένα πολύ καλό “τυράκι” για το κοινό, που θα μπορούσε να πιάσει, αλλά νομίζω έπεσε στον λάθος μήνα. Και στο κάτω-κάτω, ως βρετανόφιλος, πιο πιθανό να προτιμήσω την επανέκδοση του ADAM ETERNO, την οποία θα βρω στην ίδια σελίδα.

Shame Vol. 5 (of 9): Hells Flaw

$12.99 page 317 PublisherRenegade Arts Entertainment

“Μα καλά, το πέμπτο volume προτεινεις;”, θα με ρωτήσετε.

Λοιπόν, τα τρία πρώτα τεύχη του SHAME είχαν κυκλοφορήσει πριν 10 χρόνια περίπου, ως “τριλογία”. Θα μπορούσε κανείς να τα περιγράψει ως ενήλικο παραμύθι, με μια πανέμορφη ηρωίδα, τη σατανική της κόρη (πανέμορφη και αυτή) και έντονο το στοιχείο της παραμυθένιας μαγείας. Και αν το σενάριο του Lovern Kindzierski (γνωστότερου περισσότερο ως colorist) σφύζει μεν από αγάπη, αλλά δεν θα το έλεγε κανείς “άψογο”, το artwork του John Bolton, ο οποίος είναι τεράστιος artist και εδώ βρίσκεται σε μια από τις κορυφαίες του στιγμές, είναι απλά συγκλονιστικό!

Η σειρά συνεχίστηκε το 2018, με το 4ο volume με τίτλο HOPE, και τώρα έχουμε την ανακοίνωση για αλλα 5 βιβλία (συνολικά εννέα, δηλαδή). Και τα 5 πρώτα μπορείτε να τα παραγγείλετε μέσα από τις σελίδες αυτού του PREVIEWS και να μείνετε άναυδοι με το άψογο artwork του Bolton.

Recidivist IV

$19.95 page 320 PublisherSecret Acres

Τον Zak Sally τον ξέρουμε περισσότερο από το SAMMY THE MOUSE. To RECIDIVIST είναι η προσωπική του ανθολογία (τα δυο πρώτα τεύχη του είχαν συγκεντρωθεί στο LIKE A DOG της Fantagraphics), ενώ τo τέταρτο τεύχος, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2014, αποτελεί κάτι σαν το προσωπικό του μανιφέστο και θεωρείται ως ένα από τα πιο δύσκολα, επίπονα, απαιτητικά και, εν τέλει, δυσκολοδιάβαστα comics που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Σίγουρα δεν είναι μια κυκλοφορία που αφορά πολύ κόσμο, αλλά το γεγονός ότι είναι πια ευρέως διαθέσιμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Anthrax: Among The Living

$24.99 page 350 PublisherZ2 Comics

Κοντεύουν 35 χρόνια από όταν κυκλοφόρησε αυτή η δισκάρα από τους Anthrax, σημείο αναφοράς για τους φίλους του thrash metal και σημείο αναφοράς για τους φίλους του Dredd, μια που περιέχει και το πιο επιτυχημένο τραγούδι που σχετίζεται με τον χαρακτήρα (μην ξεχνάμε και το “Darkness Descends” των Dark Angel). Σε κάθε περίπτωση, οι Anthrax επισκέπτονται ξανά το AMONG THE LIVING, για να κάνουν ένα comic για κάθε τραγούδι, μαζί με κάποιους διάσημους φίλους τους.

Πόσο διασημους; Grant Morrison, Brian Posehn, Jimmy Palmiotti, Brian Azzarello, Rob Zombie, Gerard Way, J.G. Jones, Eric Powell, είναι μερικά από τα ονόματα. Ο Scott Ian, ηγέτης των Anthrax και μέγας κομιξόφιλος, αναλαμβάνει να γράψει την ιστορία του Dredd, σχεδιασμένη από τον τεράστιο Chris Weston.

Ολεθρος!!!

Under The Air

$12.95 page 359 PublisherDigital Manga Publishing

Και εκεί που έλεγα “Ως εδώ… Δεν χωράει άλλη επιλογή αυτό το PREVIEWS PICKS”, φτάνω σε αυτή τη σελίδα. Μια νέα έκδοση με short stories του “Θεού των Manga”, Osamu Tezuka, με διαφορετικά θέματα και genres.

Osamu Tezuka. Δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε άλλο!