The Falcon And The Winter Soldier

MCU με κοινωνική κριτική! Μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Είναι γεγονός ότι η Marvel, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη εκδοτική, κατάφερε να παντρέψει τις υπερηρωικές περιπέτειες με τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα της εκάστοτε εποχής, δημιουργώντας comics που συνδυάζουν τη φαντασία με την αίσθηση του επίκαιρου και του προσφιλούς. Ή τελοσπάντων, αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της εταιρείας στις δεκαετιες του ’60, του ’70 και του 80, αλλά και μετέπειτα, παρά τις δραστικές αλλαγές που ακολούθησαν. Οι ιστορίες που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με θέματα κοινωνικής ανισότητας, κυβερνητικού ελέγχου, ιμπεριαλιστικής πολιτικής και πολέμων, διαφθοράς και διακρίσεων, δεν περιορίστηκαν μόνο στους X-Men, αλλά και σε comics άλλων ηρώων, με κυριότερα σημεία αναφοράς τον Spider-Man και, φυσικά, τον Captain America. Η συμβολή του τελευταίου ήταν λιγότερο εμφανής για το ευρύτερο παγκόσμιο κοινό, μέχρι την ανάδειξη του σε έναν από τους πιο δημοφιλείς υπερήρωες, μέσω των ταινιών του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel.

Για κάποιους, το εν λόγω σύμπαν, αν και αποδείχθηκε εξαιρετικά πετυχημένο και επικερδές, ακολούθησε ένα μοντέλο που δεν επέτρεψε την ανάδειξη ώριμης κοινωνικής κριτικής, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Το σύμπαν, στο σύνολό του, ασχολήθηκε με τις συνεχείς εισβολές εξωγήινων και διαφόρες τεχνολογικές απειλές, αφήνοντας πιο καθημερινές ιστορίες σε δεύτερη μοίρα. Εξαίρεση αποτελούν οι ταινίες του Captain America, που αναμεταξύ των εκρήξεων και μαχών, θέτουν ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τα εγγενή προβλήματα του κυβερνητικού συστήματος, την επίδραση ακραίων ιδεολογιών και τη σχέση της Αμερικής και του στρατού της, με τον υπόλοιπο κόσμο.

Σχεδόν εφτά χρόνια μετά την τελευταία ταινία αποκλειστικά αφιερωμένη στον Captain America, οι συντελεστες του THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER αποφάσισαν να εντρυφήσουν στην εν λόγω θεματική και σε ζητήματα συστημικού ρατσισμού, παραδιδοντάς μας το πιο πολιτικά φορτισμένο και επίκαιρο προϊόν που έχει παράγει το MCU μέχρι στιγμής. Είναι μια στροφή που μάλλον κανείς δεν περίμενε, μετά τα απολαυστικά, αλλά εξαιρετικά επιφανειακά, AVENGERS, που απέσυραν τον Tony Stark και τον Steve Rogers από την ενεργό δράση. Κι όμως, το THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER κουβαλάει ένα πνεύμα που επιζητά να μείνει πιστό σε μια εικόνα της Marvel που εμπλέκει στη ζωή των ηρώων της, ιστορίες που αφορούν το ευρύτερο κοινό.

Ο Sam και ο Bucky δεν έχουν καν τις αξιώσεις του τυπικού ήρωα, καθώς ο ένας αποποιήθηκε την ευθύνη του τίτλου του Captain America και ο άλλος προσπαθεί να ξεπεράσει το σκοτεινό παρελθόν του. Αυτό τους κάνει εξαιρετικά συμπαθείς και προσιτούς σε ένα κοινό που επιζητά χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να ταυτιστει, χωρίς όμως να τους γελοιοποιεί, ή να λειτουργεί με τη λογική της αποδόμησης (η οποία δεν είναι πάντα κακή, αλλά δουλεύει για συγκεκριμένο τύπο ηρώων). Το THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER αφήνει αυτή την αίσθηση που αφήνουν τα παλαιότερα comics της Μarvel, αλλά παράλληλα είναι προσαρμοσμένο για το σύγχρονο κοινό, αποφεύγοντας, μέχρι στιγμής, τη φιλοσοφία του άσπρου και του μαύρου και την ηθικολογία, αλλά παίρνοντας ξεκάθαρη θέση σε θέματα συστημικού ρατσισμού. Από αυτή την άποψη, τα πρώτα επεισόδια είναι σχεδόν “πολύ καλά για να είναι αληθινά”, δεδομένου ότι το MCU δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εμβαθύνσεις.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις εξαιρετικές ερμηνείες των συντελεστών, καθώς και στην σκηνοθεσία, η οποία ξεφεύγει από τη γνωστή φόρμουλα του MCU και πειραματίζεται με τους χώρους στους οποίους οι χαρακτήρες κινούνται. Παρά το χιούμορ μεταξύ των πρωταγωνιστών και τις ευχάριστες σκηνές, η όλη προσέγγιση φανερώνει μια ωριμότητα και σεβασμό προς τους χαρακτήρες και την ιστορία, η οποία λειτουργεί, καθώς οι δημιουργοί της σειράς αντιμετωπίζουν τους ήρωες είτε σαν παρίες είτε σαν καταπιεσμένους ανθρώπους.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα συνεχίσει έτσι και στα επόμενα επεισόδια, καθώς και τι επιφυλάσει το μέλλον για τους ανταγωνιστές των χαρακτήρων, που εκφράζουν μια Αμερική του παρελθόντος, ή ένα ριζοσπαστικό όραμα για το μέλλον χωρίς χώρες και σύνορα. Προβλεπόμενο ότι οι πρωταγωνιστές τοποθετούνται στο ενδιάμεσο και εξαιρετικά πιθανό να μην αναγκαστούν να κάνουν καμία επιλογή ανάμεσα στις δύο θεωρήσεις, αλλά και μόνο που δίνεται η δυνατότητα να συζητάμε για ενδιαφέρουσες ιδεολογίες σε ένα προϊόν της Marvel, είναι αρκετό για να διαφοροποιηθεί το THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER από τα πειράματα του παρελθόντος.

Σίγουρα, το BLACK PANTHER βοήθησε στο να φτάσουμε ως εδώ, αλλά αν αναλογιστούμε την ποιότητα του CAPTAIN AMERICA: WINTER SOLDIER, σε επίπεδο αφήγησης και ιστορίας, τότε ίσως το καλύτερο πράγμα που βγήκε από το MCU να είναι ο Sam και ο Bucky.