Previews Picks

April 2021

Αν δεν υπήρχαν πανδημίες, lockdown και περιοριστικά μέτρα, αυτή την εποχή θα ήμασταν στην εντελώς τελική ευθεία για το Comicdom Con Athens. Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να γεμίσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας είναι να διαβάζουμε comics και να μελετάμε τις προτάσεις του Σόλωνα Παπαγεωργίου και της Τόνιας Στεφανάτου από το τρέχον PREVIEWS.

Could be worse…

Blue Pages

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες (όπως και οι επόμενοι μήνες), καθώς πρόκειται να κυκλοφορήσουν πολλά καινούρια comics, και εσείς χρειάζεστε επειγόντως καθοδήγηση όσον αφορά στις αγορές σας. Ευτυχώς για εσάς, εμείς οι πάνσοφοι συντάκτες του Comicdom είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματά σας, με υπευθυνότητα κι αίσθημα χρέους.

Batman/Fortnite: Zero Point #1

$4.99 page DC1 DC Comics

Μπορούν, άραγε, τα video games να θεωρηθούν τέχνη; Σύνθετο ερώτημα, που συνεπάγεται μια μακροσκελή συζήτηση! Το δίχως άλλο, η τέχνη – ή τέλος πάντων, αυτό που οι μεγάλες εταιρίες μάς πλασάρουν ως τέχνη – πλέον χρησιμοποιεί τα video games, είτε για λόγους διαφήμισης είτε ως πηγή έμπνευσης για νέες ιστορίες. Προσφάτως, το Star Wars franchise αξιοποίησε το FORTNITE, για να προωθήσει την καινούρια του ταινία. Η DC ακολουθεί το καλό παράδειγμα και μας παρουσιάζει ένα crossover μεταξύ του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού και του δημοφιλέστερου ήρωα της, του Batman.

Προσωπικά, δεν στηρίζω τέτοιου είδους εγχειρήματα. Βέβαια, δεν είμαι φαν ούτε του καπιταλισμού, ούτε του Fortnite. Κάποιος που ενδιαφέρεται είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο, ίσως βρει κάποιο αντίστοιχο ενδιαφέρον και στην παρούσα κυκλοφορία.

Infinite Frontier #1

$4.99 page DC7 DC Comics

Το πρώτο εξώφυλλο του INFINITE FRONTIER προμηνύει τον συνδυασμό διάφορων νεωτερισμών με “old school” στοιχεία, καθώς παρουσιάζει τη σύγχρονη εκδοχή του Superman πλάι στον γηραιότερο Green Lantern. Η περιγραφή της πλοκής φαίνεται να επιβεβαιώνει τον παραπάνω ισχυρισμό, καθώς προαναγγέλλει την εμφάνιση μιας νεοσύστατης ομάδας, που θα απαρτίζεται από κλασσικούς, αγαπημένους ήρωες.

Το κερασάκι στην τούρτα; Η επιστροφή ενός ξεχασμένου χαρακτήρα από τον κόσμο των νεκρών.

Whistle: A New Gotham City Hero

$16.99 page DC11 DC Comics

Ένα comic που, κατά κύριο λόγο, στοχεύει στο εφηβικό κοινό, το WHISTLE δημιουργεί καλές εντυπώσεις κατά το ξεφύλλισμα του καταλόγου. Έχει πανέμορφο σχέδιο, πανέμορφα χρώματα, καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα, σύνθετη ιστορία.

Μια καλή επιλογή για όσους έχουν απηυδήσει από τις ατελείωτες περιπέτειες των ηρώων της DC, για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό και, επιπλέον, αυτοτελές.

DC Pride #1

$9.99 page DC14 DC Comics

Συχνά, τα comics κατατάσσονται ως αναγνώσματα απευθυνόμενα αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά. Αυτή η άποψη είναι αρκετά παρωχημένη πλέον, καθώς υπάρχουν comics τόσο σύνθετα, που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μελετηθούν ακαδημαϊκά, εις βάθος. Βέβαια, ακόμα και ένα “παιδικό” ανάγνωσμα έχει μεγάλη αξία – ειδικά όταν ο συγγραφέας θίγει σοβαρά, καίρια ζητήματα.

Η DC δημιουργεί ένα τεύχος αποκλειστικά και μόνο με ομοφυλόφιλους υπερήρωες και προσωπικά ευχομαι να περιέχει ειλικρινείς ιστορίες, που χαιρετίζουν τους αναγνώστες της LGBT κοινότητας. Εύχομαι, επίσης, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος να μην αποτελεί ένα φτηνό διαφημιστικό τρικ, μια προσπάθειά τους να προωθήσουν απλοϊκές ιστορίες, δίχως βάθος. Η DC έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μακάρι να μην τη χαραμίσει!

Wonder Woman: Black And Gold #1

$5.99 page DC37 DC Comics

Ένα εορταστικό δώρο, φόρος τιμής για τα ογδόντα χρόνια ζωής της Wonder Woman. Το BLACK AND GOLD είναι μια ανθολογία που αποτελείται από ευφάνταστες ιστορίες, γεμάτες δράση, με πρωταγωνίστρια την άτρωτη Αμαζόνα.

Heroes Reborn: Marvel Double Action #1

$4.99 page M6 Marvel Comics

Στην μεταμοντέρνα εποχή που ζούμε, εξώφυλλα όπως το συγκεκριμένο προκύπτουν αυτονόητα. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύουν να είναι διασκεδαστικά. Δεν έχω ιδέα τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο τεύχος, αλλά, ομολογουμένως, ο συνδυασμός της παρωδίας με το δράμα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Έτσι, το comic ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες, άνευρες κυκλοφορίες της Marvel για αυτόν τον μήνα.

Gamma Flight #1 (of 5)

$3.99 page M36 Marvel Comics

Για την τιμή των οπλών, θα συμπεριλάβω ακόμα ένα comic από την Marvel. Αν και έχω μείνει πίσω στην ανάγνωση του IMMORTAL HULK (κυρίως λόγω μειωμένου χρόνου κι αυξημένων υποχρεώσεων), πρέπει να παραδεχτώ πως είναι ένα εξαιρετικό comic, από τα σπουδαιότερα που κυκλοφορούν στη σύγχρονη αμερικανική αγορά.

Το GAMMA FLIGHT αποτελεί sequel/spinoff του IMMORTAL HULK. Η εκδοτική παραθέτει γενναιόδωρα δείγματα στο τρέχον PREVIEWS, δείγματα με καταιγιστική δράση. Έχει προοπτικές…

Green Pages

Πολυποίκιλο υλικό, για κάθε λογής γούστο, στις πράσινες σελίδες, κάτι το οποίο είχα καιρό να συναντήσω, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετώπισε η βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως είναι πιθανό η καραντίνα να είχε και κάποια θετικά, καθώς τα νέα comics έχουν ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς – από post-apocalyptic sci-fi και δολοφόνους, μέχρι εφηβικές ανησυχίες και απρόσμενες φιλίες…

Out Of Body #1

$4.99 page 242 PublisherAfterShock Comics

Ένας τύπος ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι κάποιος παραλίγο να τον σκοτώσει, οπότε χρησιμοποιεί αστρική προβολή για να κατανοήσει το μυστήριο πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του. Το σενάριο του Peter Milligan δεν φαίνεται να υποσχεται να μας καταπλήξει και είναι πιθανό η όλη ιστορία να καταλήξει μπερδεμένη χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο, όμως το artwork του Ιnaki Miranda δείχνει έτοιμο να αποζημιώσει ακόμα και τους πιο σκεπτικούς.

Εξαιρετικό εξώφυλλο, υπέροχα χρώματα από την Eva de la Cruz και ευκαιρίες για καλλιτεχνικές πρωτοτυπίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δύναμη της αστρικής προβολής, υπόσχονται ένα, αν μη τι άλλο, καλοσχεδιασμένο comic.

Bunny Mask #1

$4.99 page 244 PublisherAfterShock Comics

H Bunny Mask είναι κάποιο είδος κακού που απελευθερώθηκε από μια σπηλιά και πλέον σπέρνει τον τρόμο στο διάβα της, αλλά όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις ιστορίες, η Βunny Mask έχει κάποιο τραγικό παρελθόν που ο ήρωας καλείται να ξεκλειδώσει. Η ιστορία του Paul Tobin φαίνεται τίμια ιστορία, με ενδιαφέρον artwork από τον Andrea Muti, που καλείται να συνδυάσει στοιχεία ατμοσφαιρικού τρόμου με την αισθητική του indie comic.

Δεν υπόσχεται να μας ενθουσιάσει με την πρωτοτυπία του, όμως αξίζει τη προσοχή των αναγνωστών.

World War 3 #1 (of 3)

$3.99 page 260 PublisherAntarctic Press

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, το 1993, ο Gorbachev έχει δολοφονηθεί, η perestroika έχει αποτύχει και η Σοβιετική ένωση οδεύει προς τον πόλεμο με τους ανταγωνιστές της. Εξαιρετικά φιλόδοξο και σίγουρα συναρπαστικό στην περιγραφή του, το εν λόγω comic του Motofumi Kobayashi φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Δύσκολο βέβαια να συμπτύξεις μια τέτοια ιστορία σε μόνο τρία τεύχη, οπότε είναι πιθανό να αφήσει τους αναγνώστες με ένα αίσθημα ανικανοποίητου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται να αξίζει και με το παραπάνω την τιμή του.

Everfrost #1

$3.99 page 282 PublisherBlack Mask Studios

Sci-fi θεματική με δόσεις περιβαλλοντολογικών προβληματισμών και κοινωνικής κατάρρευσης, που παρουσιάζει έναν παγωμένο κόσμο γεμάτο εντάσεις και την πρωταγωνίστρια να προσπαθεί μάταια να δραπετεύσει πριν γνωρίσει το παιδί της, που για χρόνια πίστευε νεκρό.

Υποσχόμενη ιστορία και καλό σχέδιο από καταξιωμένους δημιουργούς (Ryan K. Lindsay & Sami Kivela) δημιουργούν ένα ιδανικό μείγμα για να περάσει καλά το αναγνωστικό κοινό που θα προτιμήσει το comic.

Night Bus

$29.95 page 294 PublisherDrawn & Quarterly

Αυτοβιογραφικά στοιχεία από τον δημιουργό Zuo Ma, δόσεις τρόμου και φαντασίας, η σχέση του ανθρώπου της εποχής μας με τη φύση και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα θέματα, συνθέτουν την ιστορία αυτού του comic, το οποίο θα άξιζει και για το artwork του μόνο, οπότε το γεγονός ότι περικλείει μια καλή ιστορία αυξάνει το ενδιαφέρον του επίδοξου αναγνώστη.

Μόνο καλά λόγια μπορεί να πει κανείς για τέτοια μικρά διαμάντια.

It’s Not What You Thought It Would Be

$24.99 page 300 PublisherFantagraphics Books

Στιγμές από τη ζωή δύο στενών φίλων, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, σε ένα αυτοβιογραφικό και προσωπικό comic από την Lizzy Stewart. Το σχέδιο είναι ενδιαφέρον, αν και κάπως παρωχημένο για comic του είδους, η ιστορία, όμως, φαίνεται κομμένη και ραμμένη για το μοντέρνο ενήλικο κοινό και τις ριζικές αλλαγές που επέφερε το πέρασμα του χρόνου επάνω του.

Crash Site

$24.99 page 300 PublisherFantagraphics Books

Mαύρη κωμωδία, με πρωταγωνιστές διακινητές ναρκωτικών, ένα κορίτσι, τον σκύλο της και τα ομιλούντα εσώρουχά της, κάπου στον Αμαζόνιο. Φαίνεται επαρκώς χιουμουριστικό και σουρεάλ, και το σχέδιο προδίδει μια τάση πειραματισμού, οπότε, αν μη τι άλλο, μιλάμε για ένα πρωτότυπο comic, από αυτά που έχουν λείψει από την αγορά.

Με αυτή τη περιγραφή, δύσκολο να κρατήσεις τις προσδοκίες σε έλεγχο.

Τhe Unwanted: Stories Of The Syrian Refugees

$9.99 page 302 PublisherETCH/HMH Books For Young Readers

Επίκαιρες ιστορίες, μέχρι την πολυπόθητη μέρα που θα σταματήσουν να είναι, όταν και πλέον οι Σύριοι πολίτες θα ζουν, επιτέλους, με ασφάλεια, απαρτίζουν το συγκεκριμένο comic, το οποίο ακολουθεί το ταξίδι των προσφύγων από το 2011, που ξέσπασε ο πόλεμος, μέχρι το 2017 και τα φαινόμενα ρατσισμού στις προσωρινές ή μόνιμες πατρίδες τους.

Κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες, αλλά και μεγαλύτερες, το graphic novel του Don Brown απευθύνεται σε όσους θέλουν να καταλάβουν τα προβλήματα του να μη χωράς πουθενά.

My Own World

$12.99 page 303 PublisherFirst Second

Ένα μοναχικό παιδί, ο Nathan, χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να ξεφύγει από το bullying και τις τεταμένες σχέσεις με την οικογένεια του, μέχρι που η φαντασία αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και καλεί τον Nathan να επιλέξει που θέλει να βρίσκεται. Ρομαντικό και ευαίσθητο comic από τον Mike Holmes, ιδανικό για νεαρούς αναγνώστες, γονείς, αλλά και όλους εμάς που βιώσαμε δύσκολα προεφηβικά χρόνια και συμπάσχουμε με τον μικρό Nathan.

Τhe Girl From The Sea

$14.99 page 312 PublisherGraphix

Έφηβο κορίτσι γνωρίζει θηλυκό πλάσμα της θάλασσας και μια φιλία, ή και κάτι παραπάνω, γεννιέται. Πανέμορφο σχέδιο και μια χαριτωμένη ιστορία, που φαίνεται να θέλει να αποφύγει τα κλισέ, αγγίζει μια θεματική που, και σε αυτόν τον αιώνα, θεωρείται από κάποιους ταμπού.

Για όλους τους υπόλοιπους, το comic της Molly Knox Ostertag φαίνεται απολαυστικό και συναισθηματικό.

Swamp God #1 (of 6)

$2.99 page 314 PublisherHeavy Metal

Στρατιώτες του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, και από τα δύο μέτωπα, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πλάσμα από τους βούρκους του Νότου. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να ξεχάσουν την έχθρα τους και να συνεργαστούν σε αυτό το cult διαμαντάκι από τους Ron Marz και Armitano.

Μακάρι να είναι τόσο απολαυστικό όσο υπόσχεται.