DuckTales

Woo-oo!

Τον Μάρτιο, έριξε αυλαία, μετά από τέσσερα χρόνια και τρεις κύκλους, το νέο DUCKTALES. Και αυτό που κατόρθωσε είναι κάτι μονάκριβο και παράδειγμα προς μίμηση. Κατάφερε να είναι απόλυτα πετυχημένο ως reboot και ταυτόχρονα να προσφέρει κάτι εντελώς φρέσκο. Βλέπετε, αυτό συμβαίνει όταν φέρεσαι σε κάτι με αγάπη… Σου ανταποδίδει!

Το πρώτο DUCKTALES, ελληνιστί ΠΑΠΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, είχε ξεκινήσει το 1987, στην χρυσή εποχή των παιδικών τηλεοπτικών εκπομπών της Disney και είχε βασιστεί, ως επί το πλείστον, στις κλασικές ιστορίες του Carl Barks, βγάζοντας 100 επεισόδια και μία spin-off ταινία, το 1990, με τίτλο TREASURE OF THE LOST LAMP. Ήταν η πρώτη σειρά της Disney που έβγαινε κάθε εβδομάδα νέο επεισόδιο, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλές σειρές της Disney, όπως τα DARKWING DUCK, TALESPIN, CHIP ‘N DALE: RESCUE RANGERS και δεκάδες ακόμα. Αυτές οι σειρές ήταν και η βασική ύλη, μαζί με τα κλασικά cartoons της χρυσής εποχής των animated shorts (1930-1960) για τα Mickey Mouse Clubs ή Disney Clubs, που στη χώρα μας εκπέμπονταν στη συχνότητα του Mega Channel, γράφοντας ιστορία, από το 1993 έως το 2002.

Η ιστορία βασιζόταν στο ότι ο Donald Duck πήγαινε να υπηρετήσει στο ναυτικό και άφηνε τα ανιψάκια του στον θείο του, Scrooge McDuck, τα οποία του άναβαν ξανά τη φλόγα της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να μπλέκουν σε διάφορες θεότρελες πλην επικίνδυνες περιπέτειες σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο, αντιμετωπίζοντας μυθικά τέρατα, υπερφυσικά φαινόμενα, συμπαντικές μοναδικότητες, άλυτα μυστήρια και ό,τι άλλο είχε φανταστεί ο μοναδικός νους του Carl Barks. Το οποίο αποτυπώνεται και στο κλασικότατο theme που έγραψε ο Mark Mueller. Φυσικά, η επιτυχία της σειράς έφερε μαζί της και άπειρο merchandise – από video game μέχρι comics, από δυνατές πένες όπως ο Marv Wolfman και ο Don Rosa!

Με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την πρώτη σειρά, η Disney είχε ανακοινώσει reboot. Τα σχέδια ήταν πιο εκμοντερνισμένα και το trailer είχε διχάσει, καθώς εμφανισιακά ακολουθούσε την εύκολη πεπατημένη με το μινιμαλιστικό και fluid animation, όμως υπήρχε μια ελπίδα γιατί τα περισσότερα πετυχημένα animated series της τελευταίας δεκαετίας έχουν artwork πιο ελαφρύ από λεπτομέρειες και δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην ιστορία. Το DUCKTALES ήταν, τελικά, ένα από τα πετυχημένα.

Κάθε επεισόδιο έχει το theme που έγινε updated για τη νέα version, με special εκτελέσεις σε κάποια σπέσιαλ επεισόδια, ο Donald επέστρεψε ως βασικό μέλος της ομάδας, καθώς δεν υφίσταται πια εκείνη η χαζή απαγόρευση για τη χρήση χαρακτήρων των Golden Age Shorts, τα ανιψάκια έχουν, επιτέλους, τελείως διαφορετική προσωπικότητα μεταξύ τους και υπάρχει πλέον μια συνοχή ανάμεσα στα, φαινομενικά αυτοτελή, επεισόδια, το οποίο χτίζει το σύμπαν των νέων DUCKTALES με παρόμοιο τρόπο όπως έχτισε η Marvel το MCU! Παίρνει τον χρόνο του, αναπτύσσει τους χαρακτήρες, προσθέτει σιγά-σιγά καινούργιους και αρκετούς αγαπημένους από την χρυσή εποχή των σειρών Disney, δίνοντας επικά φινάλε σε κάθε κύκλο. Αυτή τη φορά, ο Donald, μαζί με τα τρία ανιψάκια, πάνε να ζήσουν στην έπαυλη του Scrooge, οπότε ζουν όλοι μαζί τις περιπέτειες, αν και δεν εμφανίζονται όλοι σε όλα τα επεισόδια, προκειμένου να υπάρξει χώρος για ανάπτυξη χαρακτήρων. Και αύτη η “θυσία” αξίζει απίστευτα πολύ.

Η Disney Television Animation αυτή τη χιλιετία, μας είχε δώσει λιγοστές καλές σειρές. Μετά τα BUZZ LIGHTYEAR OF STAR COMMAND και KIM POSSIBLE, μόνο το GRAVITY FALLS ξεχώριζε ανάμεσα σε ένα σωρό μετριότατων και άχρωμων σειρών, με τη δικαιολογία ότι είναι “παιδικά μικυμάου”. Το DUCKTALES, όμως, επαναφέρει το studio στα μονοπάτια που όλος ο πλανήτης αγάπησε. Στην καλογραμμένη φαντασία, στο αναπάντεχο μυστήριο, τις απρόβλεπτες ανατροπές, στη μη πεπατημένη ευκολία των tie-ins και spin-offs, με απίστευτο επίπεδο παραγωγής, δυνατό voice acting (ο David Tennant κάνει τον τέλειο Scrooge!) και φόρο τιμής στους προκατόχους. Το φινάλε του, μας αφήνει ένα σύμπαν χαρακτήρων που πιθανώς να μας δώσει πολλά περισσότερα από το spin-off DARKWING DUCK, που ήδη ανακοινώθηκε.

Οπότε, απολαύστε τρεις κύκλους δυναμίτη, με τους αγαπημένους σας ήρωες, τραγουδώντας:

Life is like a hurricane
Here in Duckburg
Race cars, lasers, aeroplanes
It’s a duck-blur!
Might solve a mystery
Or rewrite history!
DuckTales! whoo hoo!
Everyday they’re out
They’re making
DuckTales! whoo-oo!
Tales of daring do bad and good
LuckTales! whoo-oo