Top 5 Wolverine Stories

Oι πέντε κορυφαίες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον δημοφιλέστερο X-Man!
3

Weapon X

Μάρτιος 1991 - Σεπτέμβριος 1991Writer/ArtistBarry Windsor-SmithMarvel Comics

Ο Βρετανός δημιουργός Barry Windsor-Smith (CONAN THE BARBARIAN, UNITY, SOLAR, RUNE) αναλαμβάνει για πρώτη φορά να παρουσιάσει στους αναγνώστες το πώς ο Logan απέκτησε τον αδαμάντινο σκελετό του, παραδίδοντας μία από τις σημαντικότερες δημιουργίες του και μία από τις καλύτερες ιστορίες που έχουν παρουσιαστεί για τον Wolverine. H σειρά κυκλοφόρησε στα τεύχη #72 έως #84 του δεκαπενθήμερου τίτλου-ανθολογία Marvel Comics Presents και δημιούργησε αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό της εποχής.

Ο Logan, χαμένος στη μοναξιά του και το ποτό, πέφτει θύμα απαγωγής για να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο στο πρόγραμμα Weapon X, που έχει ως σκοπό τη δημιουργία της τέλειας φονικής μηχανής. Εγκέφαλος πίσω από την απαγωγή του και το πρόγραμμα, ο μυστηριώδης Professor, με βοηθούς τον δόκτορα Αbraham Cornelius και τη δεσποινίδα Carol Hines. Ολόκληρη η ιστορία διαδραματίζεται μέσα στο εργαστήριο όπου γίνονται τα πειράματα και τόσο στον πρόλογο, όσο και στο φινάλε, μας την αφηγείται, κατά κάποιον τρόπο, ο ίδιος ο Logan (όσα μπορεί να θυμηθεί τουλάχιστον), καθιστώντας αυτή την τραγική και τραυματική εμπειρία μέρος ενός άτυπου ημερολογίου, ενώ στην κύρια ιστορία και σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, ο Logan παραμένει ένα άβουλο πιόνι στα χέρια των επιστημόνων που προσπαθούν να δημιουργήσουν το τέλειο όπλο, ακόμα και αν πρέπει να εξαφανίσουν κάθε είδος ανθρωπιάς από το αντικείμενο στο οποίο “εργάζονται”. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας βλέπουμε τις ενοχές τόσο του δόκτωρα Cornelius όσο και της Hines, που καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο είναι σκληρό, αμετάκλητο και καταδικαστέο, ενώ φαίνεται ότι ο Logan δεν είναι ο μόνος που τελικά χάνει την ανθρωπιά του σε όλη αυτή την υπόθεση…

Ο Barry Windsor-Smith, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, δείχνει τις επιρροές του από το FRANKENSTEIN της Marry Shelley και εμμένει επίσης σε θέματα όπως η απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η πάλη ανάμεσα στον δημιουργό και το δημιούργημα του και οι επιπτώσεις που έχει στον άνθρωπο η προσπάθειά του να αποκτήσει δύναμη που δεν του αρμόζει… Και αυτό είναι και το πιο τρομακτικό μέρος ολόκληρης της ιστορίας. Μιας ιστορίας που ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στον τρόμο, το ψυχολογικό θρίλερ και το gore, αλλά δεν παύει, παρ’ όλα αυτά, να είναι και μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία, που αφηγείται την πάλη ενός ανθρώπου ενάντια σε όλα όσα περνάει, χωρίς τη θέληση του,να διατηρήσει τη ψυχή του και να αποκτήσει την ελευθερία του, ακόμα και αν πρέπει να λουστεί κάτω από τόνους αίματος για να το πετύχει.

O Windsor-Smith ουσιαστικά δημιουργεί μία ιστορία που προβληματίζει και τρομάζει συνάμα. Έιναι ο απόλυτος “άνθρωπος-ορχήστρα” του comic (σχεδιαστής, σεναριογράφος, κολορίστας και letterer), που θέτει τους δικούς του όρους και καινοτομίες στην εξιστόρηση της. Οι διάλογοι μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι σαν να εξελίσσονται απευθείας μπροστά στον αναγνώστη, σαν να βρίσκεται και εκείνος μέσα στο εργαστήριο των πειραμάτων, παίρνοντας μέρος σε αυτή την κτηνωδία, ενώ η διάταξη τους, έτσι όπως ο αναγνώστης τους διαβάζει, αλλάζει τη καθιερωμένη τους σειρά (δεξιά-αριστερά) και απλά ακολουθείς τη διήγηση ανάλογα με το που εμφανίζονται. Παράλληλα, το ανατρεπτικό φινάλε εκπλήσσει τον αναγνώστη και σίγουρα θα τον κάνει να διαβάσει την ιστορία περισσότερες από μία φορά για να αντιληφθεί που ακριβώς αρχίζει η αλήθεια και τελειώνει το ψέμα.

Σχεδιαστικά, ο Windsor-Smith βρίσκεται ίσως στις καλύτερες στιγμές του, με απίστευτες λεπτομέρειες, τόσο στην ανατομία των σωμάτων (ο γυμνός Logan, καλωδιωμένος και βουτηγμένος στο αίμα, είναι σαν να θαυμάζεις σε κάθε panel και ένα άγαλμα), όσο και στα backgrounds, που μεταφέρουν τη τεχνολογική/κλειστοφοβική, σκοτεινή ατμόσφαιρα απ’ ευθείας στον αναγνώστη. Καθόλου άσχημα για έναν καλλιτέχνη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 σαν κλώνος του Jack Kirby.

Mια τελείως διαφορετική προσέγγιση στον χαρακτήρα, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε γι’ αυτόν παλιότερα, μας ανοίγει για πρώτη φορά ένα παράθυρο στο παρελθόν του ήρωα, με τρόπο που μέχρι τότε δεν είχε γίνει σε comic της Marvel και ειδικά της εποχής του κώδικα δεοντολογίας που δυνάστευε την απόλυτη ελευθερία των δημιουργών. Παράλληλα, δίνει τηn “πάσα” σε μελλοντικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν και τη δική τους εκδοχή, ή να συνεχίσουν το κεφάλαιο Weapon X από τη δική τους σκοπιά. Θα περνούσε σχεδόν μία ολόκληρη δεκαετία μέχρι οι Jemmas, Quesada και Jenkins να μιλήσουν για πρώτη φορά για τις ρίζες και καταγωγή του Logan, στο περίφημο ORIGIN, για το οποίο μιλήσουμε αμέσως πριν.

#5 #4 #3 #2 #1