Top 5 Wolverine Stories

Oι πέντε κορυφαίες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον δημοφιλέστερο X-Man!
2

Old Man Logan

Αύγουστος 2008 - Ιούνιος 2009WriterMark MillarArtistSteve McNivenMarvel Comics

Έχοντας ήδη γράψει μία από τις καλύτερες ιστορίες για τον Wolverine (το ENEMY OF THE STATE, για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα), ο Mark Millar δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, αλλά μας έδωσε μία ακόμα καλύτερη ιστορία για τον Logan! Αυτή τη φορά, όμως, ακολουθώντας την παράδοση της Marvel με τα “What if?” (ή και της DC με τα Elseworlds), μετέθεσε το σενάριο της ιστορίας στο μακρύ δυστοπικό μέλλον. Σε μία “παράλληλη Γαία”, που θα ονομαστεί Earth-807128, ο Millar θα μας διηγηθεί την τραγική ιστορία του Old Man Logan, στα τεύχη του WOLVERINE Vol. 3 #66-72, με την ολοκλήρωση της ιστορίας να έρχεται στο GIANT-SIZE WOLVERINE: OLD MAN LOGAN #1, αμέσως μετά.

Ο χαρακτήρας του Old Man Logan είχε κάνει μία πρώτη εμφάνιση τον Αύγουστο του 2008, στο FANTASTIC FOUR #558, που έγραφε τότε ο Millar. Συνδυάζοντας τις ταινίες του Mad Max μαζί με τα spaggheti western που πρωταγωνιστούσε ο Clint Eastwood (αλλά και το δικό του UNFORGIVEN του 1992) και κλείνοντας το μάτι στο DAYS OF FUTURE PAST των Chris Claremont και John Byrne, o Millar δημιουργεί το δικό του DARK KNIGHT RETURNS,αλλά για τον Logan, σε μία από τις πιο δυναμικές, ανθρώπινες, σκοτεινές, αλλά και τραγικές ιστορίες που έχουν ποτέ γραφτεί στο Marvel Universe.

Βλέπουμε έναν άνθρωπο καταρρακωμένο, με το αίμα να μην μπορεί να σβήσει από πάνω του, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, παραδομένο στη μοίρα του, έχοντας δεχτεί την ήττα του και με την οικογένειά του να είναι ο μόνος λόγος που ζει και συνεχίζει. Το ζώο υπάρχει ακόμα μέσα του, διψά για αίμα και εκδίκηση, αλλά για το καλό των δικών του και, προπαντός, για να μην καταπατήσει τον όρκο που έδωσε εκείνη την εφιαλτική νύχτα που οι ήρωες έπεσαν και το κακό επικράτησε (και που συνέβη ένα γεγονός που σημάδεψε τον ίδιο μία για πάντα) αποφασίζει να μην ακολουθήσει το δρόμο της βίας. Πώς, όμως, να το κάνει αυτό, όταν η ίδια η βία είναι αυτή που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα;

Tο πόσο πετυχημένος χαρακτήρας είναι ο Old Man Logan φαίνεται επίσης στο γεγονός ότι πολλά από τα στοιχεία του comic έχουν δανειστεί και οι δύο τελευταίες ταινίες του Wolverine με τον Hugh Jackman (THE WOLVERINE του 2013 και LOGAN του 2017), η πρώτη όσον αφορά στις ενοχές που νιώθει ο ήρωας για αυτό που είχε κάνει και η δεύτερη σχεδόν σε όλα (ο ήρωας που έχει παραιτηθεί, δεν χρησιμοποιεί βία και το healing factor του αρχίζει και φθείρει, το δυσοίωνο μέλλον κ.λπ.).

Επίσης, η επιτυχία του χαρακτήρα φαίνεται και στο γεγονός ότι ο Old Man Logan συνεχίζει την εκδοτική του πορεία (με vol. 2 και vol. 3) και μετά την ολοκλήρωση στης πρώτης σειράς του Millar, με σπουδαίους συγγραφείς όπως οι Βrian Michael Bendis, Jeff Lemire και Ed Brisson και σχεδιαστές όπως ο Andrea Sorrentino και ο Mike Deodato Jr.

#5 #4 #3 #2 #1