Top 50 Newspaper Comic Strips

50-46: Run to the shmeadows, Nancy!

Η αντίστροφη μέτρηση των 50 κορυφαίων comic strips όλων των εποχών ξεκινάει με μια πεντάδα που περιλαμβάνει ζώα, παιδάκια, σέξι γυναίκες και σουρεαλιστικούς pinheads. Δεν το λες και άσχημη αρχή…

50

Modesty Blaise

1963-1978 & 1986-2002WriterPeter O'DonnellArtistsJim Holdaway, Enrique Badía RomeroHall Syndicate, Los Angeles Times Syndicate

Η πρώτη κατάταξη σε αυτό το Top 50 μας, αφορά ένα comic strip από την δική μας πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού και συγκεκριμένα την Μεγάλη Βρετανία. Το MODESTY BLAISE του συγγραφέα Peter O’Donnell, που με μια πρώτη ματιά κατατάσσεται στα κατασκοπευτικά και περιπετειώδη comic strips, ξεκίνησε την εκδοτική του πορεία στο London Evening Standard στις 13 Μαΐου του 1963 και ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου του 2002. Σε αυτό, η ομώνυμη ζάμπλουτη και με πολλαπλά ταλέντα πρωταγωνίστρια, πρώην αρχηγός διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, συνεργάζεται με τις Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον βοηθό, φίλο και αποκούμπι της, Willie Garvin, με τον οποίο ουδέποτε υπήρξε στη σχέση τους το ερωτικό στοιχείο.

Όμως, το MODESTY BLAISE είναι κάτι παραπάνω από έναν James Bond με αντεστραμμένο το φύλο, αν θέλετε. Η ίδια, πέρα από τον κάπως πιο σύνθετο χαρακτήρα που διαθέτει, δεν δηλώνει υποταγή σε κάποιο έθνος-κράτος και οι όποιες συνεργασίες με αντίστοιχες υπηρεσίες, γίνονται προκειμένου να ανακάμψει απειλές προς την ίδια και τους οικείους της ανθρώπους. Πολλές από αυτές τις απειλές προέρχονται και από το ίδιο της το παρελθόν, το οποίο είναι σκληρό. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του Μέσου, που απαιτεί περίσσεια φαντασία και τη δυνατότητα υλοποίησης μεγαλεπήβολων σχεδίων με μικρό προϋπολογισμό, η εκκεντρικότητα δεν απουσίαζε από τις απειλές αυτές, αλλά ούτε και οι εξωτικές τοποθεσίες, όπου διαδραματίζονταν οι ιστορίες.

Ο πρώτος σχεδιαστής του Modesty Blaise ήταν ο Jim Holdaway, μέχρι τον αιφνίδιο θάνατό του το 1970, όπου τον αντικατέστησε ο Ισπανός Enrique Badía Romero, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1978, όταν και έφυγε, για να επιστρέψει το 1986 και να συνεχίσει μέχρι και τις αρχές των 00s. Αμφότεροι χαρακτηρίζονται από μια έμφαση σε ένα επιτηδευμένο στιλ, με τον Holdaway να ακολουθεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ενώ κανένας από τους δυο δεν ήταν φειδωλός στην τοποθέτηση λεπτομερειών και την απόδοση του εκάστοτε περιβάλλοντος όπου εξελισσόταν η δράση.

Όσο για τις τρεις ταινίες που βασίστηκαν στο comic strip και κυκλοφόρησαν το 1963, το 1982 και το 2004, αντιστοίχως, έχω δει τα trailer μόνο και μου αρκεί.

#50 #49 #48 #47 #46